domingo, 25 de julio, 2021  |  

- 1 noviembre, 2016 -

Tomàs Escuder Palau. Compromís per Castelló. Primer que res dir que tinc coneguts entre la gent que es defineix com a dreta. I, com... Ai la dreta…!

Tomàs Escuder Palau. Compromís per Castelló.

Primer que res dir que tinc coneguts entre la gent que es defineix com a dreta. I, com els conec, sé que els agrada tindre una casa neta, que son gent sensata i que estima l’ordre per damunt de tot. Són persones , per regla general amables i educades. N’hi ha moltes que són intel·ligents i segueixen les vicissituds de la vida social, cultural i política amb interès.

Són persones, això sí, per regla general porugues. Tenen por de tot. Del que els pot succeir avui i del que s’esdevindrà demà. Jo crec que és per aquest cantó per on fluixegen més que per cap altre, tot i que no ho solen reconèixer perquè això significaria per a ells una espècie de traïció.

Els agrada l’ordre, allò que està net i llueix bonic . Prefereixen un jardí francès a la selva i un bon passeig a una manifestació. Estimen més allò que és privat ( la sagrada propietat individual, i tota la resta..) que no el que té a veure amb l’estat , amb el que és públic.

No volen sentir parlar de Marx , no diguem ja de Bakunin i tota aquesta gentola perversa i maligna. De la que , per regla general no n’han llegit ni una sola de pàgina.

Si de la dreta depenguera el món seria un palau amb tot de fonts i ocellets piulant  i sense ni un bri de brutícia. I tot això ho entenc molt bé.

El que no entenc però és perquè si s’estimen el món ordenat i els jardins de les seues cases ben dibuixats i nets,  per què no estimen de la mateixa manera l’entorn més immediat en el que han de viure.

Ja sé que , si poden, és a dir si tenen prou pela, es retiren a les urbanitzacions elitistes. Ben guardades i assegurades de tot tipus d’intromissió. Els agrada ser superiors. I que tot estiga net i polit.

Però a mi em torna a assaltar la pregunta de per què no volen el mateix per a la ciutat on viuen. Perquè durant  anys i anys no s’han ocupat , per exemple, governant com governaven, de netejar els voltants de la ciutat de Castelló, per exemple. O dels d’altres llocs.

Per què han deixat sense cap atenció solars i solars abandonats i perduts. Refugi de gats famolencs o de rates i algun conill.

Què ha fet que durant tant de temps no s’hagen ocupat de netejar eixos solars que volten Castelló ? A ells els agrada allò que és net! Per què ho deixaren a l’abandó i la tristor d’un paisatge degenerat?

Ah, ‘cherchez la femme’ , en aquest cas però , busquem els diners. Els solars abandonats havien de servir per emplenar les butxaques dels especuladors, de la gent què, bàsicament de dreta, tenia accés a les futures declaracions de territoris especials…

Ho va dir el seu, de la dreta sabuda vull dir,  venerat  Milton Friedman, que per això va ser premi Nobel d’economia : “Darrere les operacions sobre el territori sempre hi ha els diners”.

Així és que , en el fons la desatenció cap als solars dels voltants de Castelló tenia dos raons. Una fer diners, la segona preparar-los per que es pogueren vendre i recaptar la pela.

Ai, la dreta… que sempre parla de la pàtria. Però només busca el benefici…

 

Whatsapp Telegram