Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 21:59

Sondejos electorals

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 21 segundos

Noticias Relacionadas

Antoni Pitarch. Professor de Secundària.

Molt s’està debatent i parlant, darrerament, sobre la crisi econòmica que afecta els espanyols, però no tant sobre la crisi dels dos partits -PP i PSOE- encara majoritaris. També és de veres que queden dos anys exactes per a les eleccions autonòmiques i un poquet més, si Rajoy no avança els comicis, per a les estatals. En sociologia, els sondejos venen a ser com petites enquestes superficials sobre tendències entre l’opinió pública, mentre les enquestes són tot un conjunt d'operacions encaminades a recollir informació sobre un fenomen o un aspecte social determinat.

Als darrers anys, les enquestes han estat precuinades des dels grans partits que ara apunten a la baixa, però també des dels grans grups de comunicació que actuen com a lobbys o grans grups de pressió sobre el poder i, tal vegada per això, la ciutadania intel·ligent, però sobre tot la menys partidista, sempre sol llegir-les entre línies per captar el missatge que se’ns vol vendre.

Per a què els petits sondejos i les enquestes, en general, siguen mínimament creïbles, l’univers o persones enquestades ha de reunir una sèrie de característiques que depenen de l'objectiu de l'enquesta. La informació de les respostes sol ser sotmesa a l’anàlisi estadística (recerca quantitativa) o s'interpreta en funció de patrons semàntics (anàlisi qualitativa). Hi ha institucions especialitzades en fer enquestes vàlides, que s'usen com a eina de recollida de dades en sociologia per conèixer l’opinió pública sobre un assumpte d'actualitat o per a estudis de mercat (on s'intenta calibrar l'èxit d'un producte). L'enquesta pot contenir una prova pilot de menys individus per validar que les preguntes estiguen ben formulades.

De tota manera, sempre se fan esmenes o correccions de petit calat abans de publicar-les, però la novetat, ara mateix, segons els experts és que l'estimació de vot duplica o triplica la intenció, és a dir, un fenomen novedós perquè al carrer hi ha un refús terrible cap a la participació, amb una abstenció que creix molt, així com el vot en blanc. El sòl de vot directe dels grans partits és el més baix de la incipient història democràtica espanyola i, en aquest ambient, no queda més remei que dissenyar estimacions, plantejar supòsits i fer molta cuina per intentar encertar els resultats.

Vivim una època de gran volatilitat electoral, mentre els sondejos apunten al creixement d'UPyD i al possible sorpasso de Compromís, respecte al finat PSPV a nivell autonòmic, o el d’IU respecte al PSOE a nivell estatal. Però en el que sí que coincideixen totes les enquestes és en una forta caiguda tant del PP, com del PSOE.