Noticias Castellón
jueves, 28 de marzo de 2024 | Última actualización: 13:45

El col·lectiu feminista de Castelló, Subversives, respon a la UJI i els tilda d' "hipòcrites"

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 56 segundos

Noticias Relacionadas

L'associació ha penjat a través de les seues xarxes la seua resposta davant el comunicat que va llençar ahir la entitat educativa a tota la comunitat universitària

T.B/Castellón Información

La polèmica arran l’acció entorn les denúncies de caràcter masclista i sexual als professors de la Universitat Jaume I per part del col·lectiu feminista de Castelló, Subversives, segueix. De fet, aquesta campanya impulsada pel col·lectiu va tindre el seu inici l’any passat, però a causa de la pandèmia es va aturar i s’ha reprès fa un mes, quan Subversives va empaperar la universitat amb suposades frases que han dirigit els professors de la UJI a les seues alumnes. En aquest intercanvi de postures entre la universitat i el col·lectiu que no cesa, la Universitat Jaume I va respondre ahir amb un correu a tota la Comunitat Universitària, de la que formen part 1500 persones. Amb aquesta premisa, ara l’associació feminista ha respost. Subversives ha penjat a través de les seues xarxes la seua resposta tildant a la Universitat Jaume I d’hipòcrita, amb les seues reivindicacions: 

- Exigim el cessament dels professors reiteradament assenyalats tal i com s'ha fet en l'Institut de Teatre de Barcelona i la Universitat de Granada.

-Exigim que la Universitat Jaume I assumisca responsabilitats i que reconega que, fins ara, ha mirat a altre costat.

- Exigim espais segurs i un protocol efectiu, que done respostes contundents i que no qüestione a la denunciant.

- Exigim que es puga garantir l'anonimat de la denunciant durant el procés sense repercussions per a l'alumna assetjada.

El propi col·lectiu matisa que si la universitat no compleix amb aquests requisits, serà cómplice “d’aquests abusos”. 

Una mica més de context i resposta per imatges del col·lectiu

En el comunicat que la Universitat Jaume I va llençar ahir, s’afirma que actualment no hi ha cap mena de denuncia formal ni cap cas d’assetjament sexual al campus, ni per part de l’alumnat, ni per part de cap altre col·lectiu que formen part de la comunitat universitària: “de manera informal i anònima se’ns ha fet arribar al Vicerectorat i a la Unitat d’Igualtat informació amb comentaris sexistes i possibles casos d’acosament que, majoritàriament, fan referència a fets ocorreguts en el passat i ja sancionats”. 

 width=

Així mateix, la UJI respon a l’acusació d’inactivitat assegurant que s’han dut a terme entrevistes a l’alumnat per tal d’animar-los a denunciar, tant si són víctimes com si són testimonis d’algun cas d’assetjament. La institució educativa informa també sobre la col·laboració per part del Consell de l’Estudiantat, qui també va oferir a Subversives participar en la redacció d’un nou protocol, però el col·lectiu es va negar perquè “hi ha moltes professionals en estudis feministes i perspectiva de gènere que podrien fer-lo molt millor”. 

Per altra banda, la UJI ha demanat a la Comissió Investigadora en Reclamacions per Acosament (CIRA) que tinga en compte les denúncies anònimes i que les analitze per si cal actuar activant el protocol. Cal recordar que un dels principals arguments de la UJI davant les acusacions d’inacció i de complicitat per part del col·lectiu ha sigut que les denúncies s’han registrat de forma anònima i que per aquesta raó, no podien iniciar cap investigació. 

Així mateix, la història es complica perquè Subversives assegura que durant aquesta campanya es van reunir amb la Vicerectora d’Igualtat l’any passat, just abans del confinament, i els va assegurar que podien presentar les denúncies amb el nom del col·lectiu. I ho han fet, i tant que ho han fet. La Universitat assegura, per la seua part, que la CIRA no ha pogut seguir amb les investigacions perquè no ha pogut posar-se en contacte amb cap denunciant, per això: 

 width=

“Atesa la impossibilitat d’obrir un procediment formal emparat pel Protocol amb suposats casos d’assetjament, des de la Universitat s’ha iniciat un procés diferenciat i hem sol·licitat un informe detallat al personal expert i llençat una campanya de visibilització del Punt Violeta-Rainbow, on s’ha especificat com denunciar i la importància de fer-ho mitjançant els canals establerts per poder protegir les víctimes de manera inmediata, si fóra necessari”. Com es pot observar, la història continua i en el centre del debat es troba un mal estructural de la societat actual i que cal combatre: el masclisme.