Noticias Castellón
viernes, 26 de abril de 2024 | Última actualización: 12:15

Subversives: “Li vam explicar a la vicerectora que les alumnes no volen denunciar per por a posar els seus noms”

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 35 segundos

Noticias Relacionadas

La campanya de l’associació feminista de Castelló posa en el punt de mira el Protocol d’assetjament de la Universitat Jaume I

El nom de Subversives vinculat a la Universitat Jaume I ha pres força durant aquest últim mes de febrer arran la seua campanya anomenada ‘Violències masclistes a les Aules’. En aquesta campanya, aquesta assemblea feminista de Castelló va empaperar la Universitat Jaume I en cartells on s’acusaven a diversos professors de forma anònima. L’associació feminista va dur a terme ahir una xicoteta concentració en la que acusaven a l’UJI de silenci davant les denúncies que elles han presentat a través de la Unitat d’Igualtat.  “Nosaltres vam començar en aquesta campanya el 25N de 2019 i ens vam reunir a principis de 2020 en la Vicerectora d’Igualtat”, expliquen fonts de l’associació i segueixen: “li vam explicar que les alumnes no volen denunciar per por a posar els seus noms”. En aquest punt, aquestes fonts asseguren que la Vicerectora els va admetre que podien presentar les denúncies a nom de Subversives. 

T.B./Castellón Información

Amb tot, la campanya es va aturar a causa de l’arribada de la pandèmia de la Covid-19, però una vegada s’ha tornat a un model semipresencial a les aules després de la tercera onada, així ho van fer: el 4 de febrer d’aquest any van publicar per les seues xarxes les instàncies presentades. “Les hem fet arribar a la vicerectora i les denúncies estan realitzades a través del Protocol”. En aquest sentit, fonts de la Universitat Jaume I asseguren que tota denúncia formalment presentada, “s’investiga” i que la Universitat és la primera interessada en “evitar aquest tipus de situacions”. 

 width=

“És important que la gent entenga que la UJI vol evitar qualsevol conducta irregular i que és contundent davant aquestes qüestions”, asseguren fonts de la UJI mentre matisen que la universitat convida a qualsevol persona que s’haja vist en una situació d’assetjament, a denunciar, ja que “se li donarà suport, se li recolzarà i es mantindrà la seua confidencialitat”. Pel que fa als documents presentats pel col·lectiu, l’associació acusa a la universitat d’inacció i blanquejament i assegura noves concentracions si no “hi ha resposta”. 

Per què no li serveixen a la UJI  les instàncies presentades pel col·lectiu?

Fonts de la UJI matisen que es necessita una denuncia que estiga recolzada per alguna persona enrere i que aporte proves: “fins ara nosaltres no tenim cap denúncia presentada formalment des de l’any 2015 entorn l’assetjament”, i segueixen aquestes fonts de la UJI: “per tant, no podem investigar res”. Aquesta font matisa que actualment, existeix la presumpció d’innocència i que cal tindre en compte açò “perquè la denuncia podria ser perfectament d'un alumne o alumna molest per la qualificació d'un examen”. En aquest sentit, Subversives ha declarat que elles havien presentat les denúncies com a col·lectiu perquè la pròpia vicerectora s'ho va proposar. 

Així mateix, des de la UJI també es matisa que Subversives no és un col·lectiu universitari “ni sabem massa bé qui són ni qui els representen”. A la pàgina Infocampus de la Universitat Jaume I figura la llista de totes les associacions que formen part de la universitat: Uji Fórmula Students, Plataforma Estudiantil, Hermandad Castellonense de Estudiantes de Medicina de la Universitat Jaume I, Positiva't, Adona't, Erasmus Students Network, Més Llibertat, Comunitat Uji x Planeta, Eloquentia, UJI Electric Racing Team, Elsa, Ilêwasi i Game Experience 2020. Aquesta llista està actualitzada des de del 10 de novembre de 2020. 

Subversives: “però seguiem registrades i fa no massa la Universitat ens va animar a llevar el registre de l’associació”

Des de Subversives asseguren que fins fa no massa, encara formaven part de la llista d’associacions UJI: “tot i que la nostra activitat com associació de l’UJI havia acabat de fa uns dos anys”, i prossegueix Subersives: “però seguiem registrades i fa no massa la Universitat ens va animar a llevar el registre de l’associació”. En aquest sentit, l’associació matisa que ho feren per actualitzar-se, ja que moltes de les antigues alumnes, ja no estaven. A banda d’aquest fet, aquesta assemblea compta amb el suport de Comissions Obreres de la Universitat Jaume I, del SEPC i de part de l’alumnat de la Comunitat Universitària. 

 width=

Protocol de la Universitat Jaume I

La Universitat Jaume I presenta aquest protocol que es va aprovar l’any 2011 i que ja ha estat utilitzat en dos ocasions: “quan s’han presentat els documents en aquestes dues ocasions, els fets s’han investigat i s’han sancionat a les persones”, matisen des de la UJI. Per altra banda, el Secretari General de Comissions Obreres a la UJI, Jordi Pilar, ha assegurat que el seu suport està en l’associació feminista i que “caldria revisar el protocol”. 

Pilar matisa que el protocol adaptat a l'alumnat és un protocol d’empresa per als treballadors i treballadores que s’ha ampliat als alumnes: “açò ens pareix una aberració perquè no és el mateix un treballador o una treballadora que una alumna”, i prossegueix: “no es denuncia de la mateixa manera, cal fer un Pla d’Igualtat que defenga a les alumnes”. 

En aquest sentit, des de Subversives confirmen que des del Consell de l’Estudiantat se li ha proposat participar en la redacció o millora del Protocol, cosa que han rebutjat perquè “hi ha moltes professionals en estudis feministes i perspectiva de gènere que podrien fer-lo molt millor”, i especifiquen que la pròpia UJI com a institució no els ha proposat res “solament el Consell, que al final, són els alumnes”.