El món, cada dia, canvia a una velocitat més ràpida. En aquesta voràgine consumista, en aquesta societat que ens aboca cada dia més a l'individualisme i on sovint les persones en situació de vulnerabilitat són invisibilitzades, iniciatives com la de PATIM són un far d’esperança, coherència i compromís social. Amb quaranta anys de trajectòria a l’esquena, PATIM ha demostrat que l’acció comunitària i l’atenció centrada en la persona transformen les vides dels usuaris, de les famílies i de l’entorn social de la nostra ciutat.
Fundada el 1985, PATIM va néixer amb una missió clara: atendre i acompanyar persones afectades per les addiccions i la marginació. Des de llavors, des d’aquells temps de l'heroïna, està en contínua evolució, però tenint sempre un objectiu clar i irrenunciable: oferir una resposta integral als problemes d’addiccions, adaptant-se als nous reptes socials, com ara les addiccions al joc, a les pantalles, les conductes violentes o la patologia dual, entre d’altres. I ho ha fet sempre amb una mirada humana, no punitiva, creient fermament en la capacitat de canvi i superació de cada individu.
PATIM és molt més que un espai terapèutic o de tractament. És també un lloc d’escolta, de reconstrucció, de segones oportunitats —o terceres, o quartes. És l'exemple que, a la ciutat de Castelló, hem de mirar si volem ser una societat que no abandona els seus membres més fràgils. El seu impacte va molt més enllà de les dades —que són impressionants per si mateixes: més d’un miler de persones ateses l’any passat, gairebé la meitat tractades per addiccions—, perquè PATIM, a més, incideix en la prevenció, l’educació i la cohesió social.
Al llarg d’aquests quaranta anys, Castelló s’ha transformat en una ciutat més humana gràcies al treball, entre d’altres, d’associacions com PATIM. Sense la seua feina, sense el seu compromís, moltes famílies es trobarien soles, desorientades i desateses davant problemàtiques complexes que l’administració pública no pot assumir sola. Així, PATIM complementa el sistema públic amb una mirada pròxima i flexible, i amb una experiència adquirida durant quatre dècades al peu del carrer.
Aquest aniversari ha de servir també per a recordar la importància de l’associacionisme i de les ONG en la nostra societat. Més enllà dels serveis que presten, aquestes entitats exerceixen una funció crítica a l’hora de denunciar les injustícies, de trencar els silencis i de fer visibles aquelles realitats que sovint queden fora del focus mediàtic i, malauradament, també polític. En un context en què les desigualtats s’accentuen, on l’individualisme cada dia és més present, el teixit associatiu és una peça clau per a mantenir viva la solidaritat i la democràcia.
Donar suport a PATIM, i a tota la resta d’associacions i ONG que formen el teixit social de la nostra ciutat, és apostar per una societat que no es resigna, que planta cara a l’exclusió, que construeix espais de convivència i respecte, que no deixa ningú enrere. És apostar per un millor Castelló. I això ens implica a totes i tots: empreses, ciutadania… i l’Ajuntament de Castelló, igual que la resta d’institucions. No és aquest un article reivindicatiu, però vull recordar la importància d’actualitzar cada any, com a mínim pujant l’IPC, les subvencions que reben aquestes associacions per a poder desenvolupar la seua tasca. Només amb xarxes de suport fortes podrem afrontar col·lectivament els desafiaments socials que vindran.
Per molts anys més, PATIM. Gràcies per continuar creient en les persones.
PATIM: 40 anys al servei de la dignitat humana
Última modificación
Tiempo de Lectura: 3 minutos, 11 segundos