Noticias Castellón
martes, 19 de marzo de 2024 | Última actualización: 12:27

Els partits s'uneixen "en defensa de la unitat nacional enfront del independentisme" i deixen a soles a Compromís a Vila-real

Tiempo de Lectura: 19 minutos, 15 segundos

Noticias Relacionadas

S’han aprovat l’actualització el preu del contracte del servei de recollida de fem i una modificació puntual de l’illa de la zona del Jardí Polo

Castellón Información/Soumaia Nejjar

Vila-real ha celebrat el ple corresponent al mes de setembre avui i com a resum cal dir que els punts que més debat han concentrat han sigut temes que no afecten directament a la política municipal com són la de la demanda del Grup Socialista sobre un nou model salarial i un nou pacte de rendes per a Espanya, la de Ciutadans per a eliminar els aforaments i la moció conjunta sobre la unitat territorial nacional enfront dels desafiaments independentistes de PP, PSPV i Cs, sent aquesta última el que va generar més discòrdia, sobretot per part del PP que ha atacat la posició presa per Compromís davant aquest tema i que li ha dit a l’alcalde que es replantejarà el fet de tindre de socis “a qui vol trencar Espanya” a pesar de tindre majoria absoluta.

Després de donar-se per sabuda per parts de tots els membres del Ple la modificació de la composició de la Junta de Govern Local i nomenament de tinents d’alcalde després de la remodelació que va acompanyar la presa de possessió de Santi Cortells com a edil de Tradicions i Normalització Lingüística. La proposta de modificació del nomenament de representants de la corporació ha sigut aprovada per tots i suposa un canvi en el torn d’explicacions de vot que a partir d'ara serà Ciutadans, Compromís, PP i PSPV, és a dir, en ordre ascendent pel que fa al nombre de regidors.

També s’ha portat al ple la revisió de preus del contracte de gestió del servei públic de recollida domiciliària i transport de residus sòlids urbans i voluminosos i projecció, construcció i explotació de l’ECOPARC, amb vots favorables de tots els grups a excepció del PP que s’ha abstingut. La regidora d’Administració Local, Anna Vicens, ha volgut recalcar que la revisió és més aviat “una qüestió més tècnica que política” i que compta amb l'informe favorable de l’interventor municipal”. Després de la renovació, en el mes d'agost, del conveni subscrit amb l’UTE Arreplegada Vila-real per dues anualitats més, com s'ha anat fent en els últims anys -de conformitat amb l'assenyalat en el Plec de Clàusules Administratives Particulars del contracte-, el Ple ha donat llum verda a l'actualització del preu del contracte de tots dos serveis, que es fixa ara en 1.546.537 euros anuals. El portaveu de Cs, Domingo Vicent, ha assenyalat el problema que Vila-real té “amb la neteja i els voluminosos, per tant vull aprofitar per a ficar damunt de la taula la problemàtica, ja després de sis anys de gestió, la brutícia proliferen en zones com el Broch i Llop, La Ciutat Esportiva Municipal, on no hi ha prou papereres. Per tant, a pesar que hem donat el nostre vot a favor a renovació del contracte, aquest queda obsolet per a les necessitats de la ciutat”. El grup ha denunciat la falta de civisme i instat a l’equip de govern a destinar part de la partida de publicitat i propaganda a donar a conèixer l’ordenança de convivència entre la ciutadania.

ochando ple vila-realCompromís, de la mà de Xavi Ochando, ha assegurat que dóna suport a la iniciativa perquè ve avalada pels informes dels interventors i “encara que semble una obvietat molts dels problemes judicials que avui dia patim i que provenen de l’etapa del PP és perquè el vistiplau dels treballadors municipals no existia”. Ochando ha reconegut que s’han de seguir realitzant actuacions per a millorar l’aspecte de la ciutat i implicar més encara a la ciutadania “com s’ha estat fent fins ara incloent peticions del Consell de Participació Ciutadana i amb els serveis addicionals com és la recollida de voluminosos a domicili amb només una trucada”.

Per la seua banda, la regidora popular Marisa Mezquita ha assegurat que el motiu de la discrepància del PP és que l’actual contracte i serveis són millorables, ja que l’actual té ja 16 anys i ha quedat obsolet. “La ciutat ha evolucionat des de 2001 fins ara i el servei que s’ofereix avui dia no és suficient per a volum de residus que es genera. Exemple és la zona del Madrigal o altres àrees on els contenidors que no es canvien de lloc quan els cotxes sí que ho fan cada mes com el Camí la Creu. També hi ha problemes de mals olors, ja que no passa el camió cada dia i en la zona centre, en la que s’ha de tindre especial cura, ja que és un punt neuràlgic de l’economia local i també la necessitat de comptar amb contenidors accessibles per a persones majors i amb mobilitat reduïda”.

Per últim, l’alcalde, José Benlloch, ha indicat que són “conscients que hi ha moments que és difícil mantenir la ciutat neta i que hi ha queixes dels veïns. Vila-real concentra molta activitat, festes dels barris, fires, mercats i altres actes multitudinaris i la brutícia projecta mala imatge de la ciutat. No són excuses però la realitat és que contracte nou ens costaria molts diners més que l’Ajuntament amb la seua actual situació no pot assumir. D’antuvi hem consignat 100.000 euros per a aplicar-los a la millora de la neteja però no hem sigut capaços de convéncer als tècnics per augmentar la partida, per tant no és un tema de voluntat política, sinó que un trava burocràtica ens han impedit fer-ho, per tant podem assegurar que el pressupost de l’any que ve comptarà amb els 100.000 euros més per a millorar el servei públic de recollida domiciliària i transport de residus sòlids urbans i voluminosos”,

Altra proposta relativa a la tramitació de les Mocions Plenàries amb el suficient temps d’antelació s’ha presentat però no es farà efectiva fins a l’aprovació del nou ROM. Després li ha seguit una moció de modificació puntual del PGMOU referent a l’illa 414, que ha sigut presentada per regidor d’Urbanisme, Emili Obiol. “El 26 novembre 2016 es va aprovar de manera puntual aquest canvi referent al bloc del Jardí de la Casa Polo per a reordenar aquesta àrea, controlar el volum edificable i donar equilibri i homogeneïtat a la zona”. Ambdues propostes han sigut aprovades per unanimitat.

Compromís per Vila-real, de la mà de la regidora Gemma Gil, ha presentat una moció perquè la Dama d’Elx torne a la seua ciutat d’origen. “Es tracta d’una obra única que ha de tornar a Elx, on l’espera un públic més entregat amb la cultura ibera i més proper, ja que hi ha una larga tradició d’estudi d’aquest poble en la ciutat i serà una oportunitat per al turisme i món cultural ilicità”, ha explicat Gil. El grup i PSPV han votat a favor i el PP i Cs s’ha abstingut. Aquests últims han agranat cap a casa i hi han coincidit en el fet que tampoc cal anar-se’n tan lluny per a posar en valor el patrimoni propi i que hi ha obres locals que necessiten una restauració com són Molí la Vila, la Torre Motxa o les capelles que sortegen Vila-real.

El grup socialista ha presentat una moció sobre un nou model salarial i un nou pacte de rendes per a Espanya basat en la igualtat salarial i que ha sigut presentada pel portaveu, Javier Serralvo. “Avui dia es dóna una situació al nostre país caracteritzada que els treballadors, a pesar de comptar amb un treball, són pobres, el que repercuteix en els índexs de consum, la disminució de la taxa d’estalvi de les famílies. Per tant, per a abordar aquest problema s’ha d'efectuar un repartiment més just de la productivitat, eliminar les noves formes d’explotació donades per la reforma laboral, un increment del salari mitjà interprofessional i un pla de xoc per a combatre punts com l’escletxa salarial gènere”, ha expressat Serralvo. Els companys de govern dels socialistes els han recolzat i han aprofitat per a posar en valors les polítiques engegades per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en aquest sentit”. PP i Cs han votat en contra. La formació taronja, igual que els populars, no ha tardat a responsabilitzar de la situació laboral als socialistes, i ha criticat les mesures per ser “pur intervencionisme” i per no haver tingut en compte riera ple vila-reall’impacte de l’increment que pujar el salari mínim interprofessional podria tindre en les micropimes. Per la seua banda, el PP, ha recorregut a estudis d’entitats bancàries i universitats privades per demostrar que la reforma laboral ha permés una “flexibilització del mercat laboral que ha evitat la pèrdua de llocs de treball” i que si “s’haguera fet en 2008, s’haurien evitat a destrucció de dos milions de llocs de treballs”. El regidor Carlos Gil ha esmentat també que el FMI va alabar la reforma del Govern del PP que avui dia està “permetent la cració de llocs de treball”. Per la seua part, l’alcalde ha criticat les reaccions dels partits de l’oposició i li ha respost a Gil que també estaria bé que seguira els passos del president de la Diputació, Javier Moliner, i llegís els informes de Cáritas “els quals parlen de l’impacte real en les famílies de la seua reforma laboral”.

Els populars han presentat una moció per a elaborar un pla de millores a la xarxa de clavegueram per a evitar inundacions en zones considerades problemàtiques i de risc com les avingudes Francesc Tàrrega, França i el Cedre. El portaveu del PP, Héctor Folgado, ha esmentat el pla progressiu d’inversions que el seu partit va posar en marxa amb la instal·lació de col·lectors al llarg de quatre kilòmetres i que l’actual equip no va continuar. Ha recordat que Ochando fa dos anys va anunciar que anaven a solucionar problemes en folgado ple vila-realeixes zones, que s’anava a signar un nou conveni amb el Sindicat de Regs, la posada en marxa d’un nou pla director i altres anuncis per part també d’Emilio Obiol que no s’han fet realitat i és “per això que avui tornem a presentar aquesta proposta i instem a l’Ajuntament ha de comprometre's a dotar una partida econòmica en el pressupost de 2018 per a executar les primeres accions d'obra dins d'aquesta planificació per a evitar inundacions i que es reclame a la Generalitat els diners que deriva de l'estalvi que ha suposat no construir l'ampliació de la EDAR Vora Riu i que aqueix import es destine a millorar la xarxa de clavegueram de Vila-real”. PSPV i Compromís han votat que no i només Cs ha donat suport el PP. Vicent ha criticat que el problema és conseqüència de la mala gestió enfront del creixement de la ciutat i ha criticat que sempre es responsabilitze a l’herència rebuda i empastres del govern anterior, per tant “pensem que la proposta del PP és un bon començament per a aquest problema però ha quedat clar que entre les prioritats de l’equip de govern no està el manteniment sinó les marques de ciutat i l’autobombo”.

El regidor de Compromís, Josep Pasqual Sancho, ha criticat amb ironia la proposta assegurant que moció sancho ple vila-realdel PP “arriba com cada tardor i fa una gran observación i és que quan plou els carrers es banyen”. Sancho ha esmentat el projecte “sobredimensionat” valorat en 14 milions que el PP va presentar a EPSAR quan governaven i que estava previst per a 130.000 habitants. El regidor Emlio Obiol ha criticat la memòria selectiva i curta del PP, que va instal·lar un col·lector sud-oest amb diners del pla del Govern de Zapatero quan s’hauria d’haver ubicat en l’avinguda França o el Cedre. “No vaig a tolerar que precisament vosté em title de mentider. No anem a demanar que es retornen els diners de la EDAR Vora Riu perquè ja ho vam fer per escrit fa sis anys, així que arriben tard”, ha afirmat.

La moció del Grup Ciutadans per a eliminar els aforaments a Les Corts ha sigut aprovada amb els vots a favor de Cs, Compromís i PSPV i amb l'abstenció del PP. La formació nacionalista ha afegit una esmena que perquè s’incloga també el Senat i el Congrés dels Diputats, que ha sigut acceptada, fet que ha causat sorpresa en els membres de l’equip de govern.

Vicent ha manifestat que "no té cap sentit que els polítics encara mantinguen aquest tipus de privilegis, doncs si volem erradicar un sistema corcat per la corrupció, hem d'implantar els mecanismes necessaris i en açò, Cs és l'únic partit que no vacil·la ni és volàtil en funció de la institució que representa", ha explicat l’edil, qui ha afegit que 2.300 polítics gaudeixen d’aquest privilegi entre els quals estan els presidents del Govern, ministres, els diputats i els senadors. “En Europa no es dóna aquesta situació, ja que és impensable que un polític intervinga en el nomenament magistrats que el van a jutjar, fet que sí que ocorre a Espanya. Per la seua banda, Ochando ha criticat el fet que encara que la Constitució diu que tots els espanyols són iguals davant la llei, permet l’existència d’aquestes figures. “Som el país del món amb més aforats, 17.621 segons va dir l’antic ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, per tant és un prova dels incomptables casos de corrupció que genera i que són, només al País Valencià, 22 amb el PP com a protagonista. L’ONG Transparència Internacional ha assegurat que els aforaments estan permetent un inadmissible nivell de corrupció a Espanya, per tant és necessària una reforma profunda de la Constitució per a evitar el nomenament directe de jutges.

El regidor popular, Alejo Font de Mora, ha assegurat que existeix un cert consens en el fet que s’ha de fer una reforma d’açò, ja que dels 17.621, al voltant de 2000 són polítics, també hi ha jutges i cossos de la seguretat de l’Estat. Per la seua banda, l’alcalde ha destacat que a Espanya existeix la figura de l’acusació popular que en altres països no està i ha criticat la postura de Cs, ja que “Albert Rivera ha vist un filó per a guanyar quatre vots en aquest tema, però que va obviar en la seua etapa anterior a Cs com a polític. El PSPV està a favor en avançar en el tema però no en dir mentides a la gent, ja que és un assumpte que requereix un debat profund i seriós, i no fer demagògia”, ha assenyalat Benlloch.

I ha arribat el punt més tens del ple, la moció conjunta de Ciutadans, PP i PSOE sobre la unitat territorial nacional enfront dels desafiaments independentistes. Ciutadans ha criticat l'ocorregut a Catalunya en els últims dies i en els hi hagut “acusacions falses i atacs als quals no estan a favor del referèndum” i que ens porta al següent punt i és que el PSOE governa la Comunitat amb els que volem trencar Espanya i són declaradament independentistes”.

El regidor de Compromís, Josep Pasqual Sancho, ha afirmat que “no hem vingut a defensar la independència de Catalunya sinó dels drets d’un territori germà. La situació es molt greu i la ciutadania es veu afectada pel que es diu Paradoxa constitucionalista. És un poble reconegut que vol celebrar un referèndum sobre la seua autonomia i sobre el que s’està exercint una resposta violenta. Per tant, Compromís defensa que Catalunya és dels catalans i les catalanes”.

Captura de pantalla 2017-09-25 a las 22.38.58El popular Héctor Folgado ha enumerat els fets que han succeït des del passat 6 de setembre fins a la data amb fets com l’aprovació de la Llei desconnexió, que va ser preparada i aprovada amb “nocturnitat i traïdoria”, ja que no es va acceptar el debat i no es va incloure en l’ordre del dia. El portaveu ha criticat la participació de membres de l’equip de govern en manifestacions públiques i concentracions. El debat avui consisteix a estar dins de la llei o al seu marge i Compromís ha elegit estar fora. Les lleis que no agraden no es canvien des de la desobediència que vostés inciten i promouen. Volen trencar Espanya recolzant la independència Catalunya i adherint la Comunitat als seus imaginaris països catalans. La moció que volen presentar de solidaritat amb el poble català és una provocació i els demanem que la retiren. El PP invita a una reflexió profunda a l’alcalde i al seu grup, perquè estudie si és convenient que hi haja regidors que inciten a incomplir la llei en el seu equip quan compta amb una majoria absoluta”.

Per la seua part, el portaveu socialista Javier Serralvo, ha assegurat que ells aposten pel compliment de la llei i també el diàleg, ja que “és possible no fer-ho en una democràcia, per tant advoquem per la negociació per a eixir d’aquest assumpte. El PSOE fa temps que diu com s’havia de solucionar aquest problema i ha proposat una comissió Parlamentària per a proposar un estat federal i donar resposta a les demandes del poble català. Les coses no es van fer quan es va presentar un recurs a un estatut d’autonomia en un moment que hi havia un 15% d’independentistes i ara arriba a la meitat de la població catalana. Nosaltres vetllarem pel compliment de les lleis i si no s’accepten, s’han d’intentar canviar des de la democràcia”. L’alcalde, José Benlloch, ha defensat els edils de Compromís per Vila-real que van acudir a la concentració a Castelló de solidaritat amb Catalunya, ja que van exercir la seua llibertat. L’Ajuntament és de tots, no sol meu, i per tant tenim clar que no hi ha veritats absolutes. He estat aquests dies Catalunya i el que he vist no m’ha agradat, ja que he presenciat com veïns s’enfrontaven i és una cosa que no vull que passe a Vila-real”.

L'última de les mocions ha sigut del PSPV per a sol·licitar a la Diputació de Castelló la consignació d’una partida pressupostària i implementació dels programes de formació complementaris als plans Avalem Joves de la Generalitat Valenciana. Sabina Escrig ha sigut l’encarregada de presentar-la. “La Generalitat ha escrig ple vila-realactivat nombrosos programes per a oferir oportunitats laborals als menors de 30 anys valorats en 26,6 milions ampliables fins a 50, i hem passat de 4.300 joves beneficiaris de polítiques d’ocupació a més de 40.000, el que és una prova que aquest col·lectiu no confiava en els plans del PP, que estava ocupat en Ciegsa i la Fórmula 1. A l’Ajuntament de Vila-real, que ja comptàvem amb una certa experiència amb programes propis com Vilabeca i Vilaemprén, actualment tenim 55 joves beneficiaris d’Empuju i Emcuju que treballen i es formen a Ca la Vila. Per tant, en aquesta línia de col·laboració entre Consell i Ajuntament que ha permés donar oportunitats a centenars de joves, volem que Diputació e aporte el seu gra, ja que pot fer-ho amb 59 milions d’euros que té en Tresoreria”. La proposta ha sigut aprovada amb els vots a favor de Compromís i PSPV i els vots en contra de C's i PP.

Ana Riera, de Cs, ha criticat el programa T’Avalem, ja que denota que el problema de l'atur juvenil no millora i que els joves treballem en condicions precàries, “així que els anime a deixar de banda l’autocomplaença”. També ha denunciat que es sobrecàrrega l’empresa pública amb contractes temporals i es deixa de banda l’empresa privada, quan la reinserció de T’Avalem va ser de 58 treballadors en l’empresa pública en 2016. En aquest sentit, els majors de 45 anys són els grans oblidats de les polítiques d’ocupació de la Generalitat”, ha apuntat.

Per la seua banda, Ochando ha recordat que Vila-real aporta vuit milions a la Diputació i rep aporta 180.000 i que s’ha destinat 2,1 milions d’euros en programes per a col·lectius vulnerables, per tant “demanem a la Diputació més recursos per a la lluita de la desocupació”. I el regidor del PP, Alejo Font de Mora, ha acusat d’oblidar altres aportacions que fa la Diputació a Vila-real com és el conveni de les pistes d’atletisme.

Arribat el torn d’assumptes d’urgència, s’ha abordat les dedicacions dels regidors derivades dels canvis de l'equip de govern, que ha sigut aprovada amb els vots a favor de Cs, Compromís i PSPV i l'abstenció del PP; i la reestructuració de les comissions informatives després dels canvis a l'equip de govern, ratificada per unanimitat. Però la moció de Compromís de solidaritat amb el poble català, que ha sigut desestimada amb els vots en contra de Cs, PP i PSPV, ha aixecat polseguera en la sala. Santi Cortells ha sigut l’encarregat de cortells ple vila-realpresentar-la i que només estan expressant el seu suport a un poble i que no es tracta de cap despropòsit, com ha indicat el PP. Cortells ha enumerat que Catalunya pateix diversos perjudicis per part del Govern vinculats a la Renda per capità, les beques, la despesa per cada persona, que no supera els cinc euros ni ací ni a la Comunitat, enfront d'altres comunitats on és molt superior. També ha denunciat la manca d’inversions respecte a la resta d’Espanya i ha criticat la incapacitat del Govern Espanyol per a dialogar que ha portat a la situació actual. “Totes les constitucions d’Europa han patit canvis i reformes, la d'Alemanya fins a 67 vegades; a excepció de l’espanyola que només s’ha reformat per a pagar als bancs i no els ciutadans, el que demostra una intransigència de l’Estat Espanyol. En els últims dies he escoltat comentaris condemnant-me a l’exili que m’han fet sentir-me assetjat per les meues idees. Qui ha de dictar que el referèndum és il·legal no és el Tribunal Constitucional, com a molt dirà que és inconstitucional. Només hem volgut mostrar la meua solidaritat amb un poble amb el qual compartim un desgreuge econòmic”.