Noticias Castellón
viernes, 23 de febrero de 2024 | Última actualización: 03:42

L'UJI inaugura una exposició del Maestrat de Jesús Monterde en la Llotja del Cànem

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 57 segundos

Noticias Relacionadas

Les fotografies formen part d'un projecte que l'autor va iniciar fa 10 anys i té com a principal objectiu plasmar l'abandó del món rural

Una sèrie d'imatges que submergeixen l'espectador en el subconscient del Maestrat. Així qualifica el seu autor, Jesús Monterde, l'exposició 'Nemini Parco', que retrata els costums i la vida quotidiana de les persones que habiten el paisatge d'aquesta "zona rural agresta on el clima i el temps, que a la muntanya discorren a un altre ritme, marquen el compàs i han esculpit la idiosincràsia de les seues gents i on cada pedra és un llibre", segons explica el fotògraf de Benassal.

Les fotografies formen part d'un projecte que l'autor va iniciar fa 10 anys i té com a principal objectiu plasmar "l'abandó del món rural, un mode de vida que està desapareixent", assegura, encara que el treball va molt més enllà i capta l'ànima de la comarca i de les seues gents. Organitzada pel Servei d'Activitats Socioculturals de la Universitat Jaume I, la mostra es pot visitar a la Llotja del Cànem i recull el treball de l'autor de Benassal que dona visibilitat a costums i rituals molt arrelats que se celebren amb fervor i on el foc, els balls tradicionals o les litúrgies religioses són el centre i les persones les protagonistes.

"Les instantànies són espontànies, capten el moment, no són pensades", assenyala Monterde, qui afirma que, com qualsevol procés creatiu, Nemini Parco "és imprevisible i des de la idea inicial s'han anat obrint portes mentre avançava i he descobert que em portaven a la cerca de la meua infantesa, del meu passat i s'ha convertit en un camí per a descobrir-me a mi mateix», diu l'autor. El treball del fotògraf benassalenc també vol reforçar el valor de la natura i de la relació, en tots els sentits, de les persones amb la mare terra: "La vida viu de la vida", conclou.

El significat del títol de l'exposició Nemini Parco és 'A ningú perdono', i era la frase que es trobava escrita a la dalla que solia portar la mort en la iconografia de l'edat mitjana, tota una declaració d'intencions. Aquesta mostra tracta el tema de la vida i la mort i li permet a l'espectador mirar cara a cara el que més tem i "encara que durant la vida hi ha temes que són difícils de digerir, es pot trobar l'equilibri i donar-li sentit a la vida, vivint-la", diu el fotògraf.

Així, Monterde manté que l'obra que presenta a Castelló "és un homenatge a les persones" i defèn que "totes tenim uns valors que podem aportar a la societat".

Rituals, persones, costums i paisatges formen part d'aquesta exposició que ha tingut ja un recorregut internacional i que ha estat present a Madrid i també a Buenos Aires, Santiago de Xile, Bonao (República Dominicana) i Mèxic, entre altres llocs. La mostra està inclosa dins del programa 'Fotogràficament' i romandrà oberta fins al dia 1 de març de 2024. Durant el calendari expositiu, l'autor realitzarà dues visites guiades, una el dissabte 27 de gener a les 12 hores i una altra el divendres 16 de febrer a les 19 hores. A més, el dia 10 de febrer, s'ha organitzat una eixida fotogràfica a Benassal amb l'autor per a recórrer una part dels itineraris on s'han pres les fotografies per a la realització d'aquest projecte. Per a aquesta activitat cal inscripció prèvia.

Autor fotografies: Efraim Vidal