Noticias Castellón
miércoles, 05 de octubre del 2022 | Última actualización: 11:57

La Diputació reafirma el seu compromís amb la rehabilitació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 5 segundos

Noticias Relacionadas

El servei de Restauració adquireix un generador de nitrogen per a tractament de desinfecció per anòxia per valor de 23.000 euros

Castellón Información

La Diputació de Castelló no només s'encarregarà de rehabilitar, conjuntament amb altres administracions, l'emblemàtic santuari de Sant Joan de Penyagolosa. També ha assumit la restauració de la talla romànica que presideix l'altar major de l'església del segle XVIII. El seu fort pes sentimental i la seua vàlua artística i històrica, així com el pas del temps sense cap intervenció professional, han motivat l'actuació de la Diputació, que "es centrarà en recuperar les seues traces i policromia originals", ha assegurat el president la institució, José Martí.

La imatge de Sant Joan es troba d'aquesta mateixa setmana en les dependències que el Servei de Restauració de la institució provincial té a Penyeta Roja, lloc on es procedirà a la seua total restauració. En primer lloc, però, es procedirà a un estudi al detall de l'obra, segons ha explicat la diputada de Cultura, Ruth Sanz, el qual passa per recopilar tota la documentació existent sobre la peça, l'anàlisi dels materials i l'escaneig amb rajos x per tal de determinar una proposta de restauració que retorne a la peça a les seues característiques físiques inicials.

 width=A simple vista, s'han detectat intervencions anteriors "molt desafortunades" com són repintats sobre la policromia original o reconstruccions sense criteri que han modificat la imatge, sobretot després de l'incendi que va patir la peça durant la Guerra Civil en l'any 1936. Una vegada es determinen els resultats dels estudis s'iniciarà la fase de restauració pròpiament dita, que involucrarà un important equip multidisciplinari de professionals.

Ruth Sanz ha destacat que "Sant Joan es troba en les millor mans", com així ho constata la llarga trajectòria del Servei de Restauració, que l'any que ve sumarà 40 anys "fent una impecable tasca en la recuperació del patrimoni històric i cultural de la nostra província".

La Nova Diputació arranca la recuperació del santuari

El president de la Diputació ha manifestat que "mai abans s'havien donat tants passos com ara per a donar una solució al problema del Penyagolosa". Al respecte d'això, ha recordat l'acord a tres bandes amb la Generalitat i l'Ajuntament de Vistabella del Maestrat per a iniciar el procés de recuperació, que per primera vega comptarà "amb una important dotació provincial" perquè el projecte s'inicie "el més prompte possible".

Modernització del servei de Restuaració

L'àrea de Restauració ha adquirit aquest any un generador de nitrogen per a tractament de desinfecció per anòxia, una tècnica que consisteix en la creació d'una atmosfera de nitrogen per a aconseguir la mort dels insectes xilòfags que provoquen la destrucció progressiva de la madera. Des de l'àrea que dirigeix Ruth Sanz s'han dedicat 23.000 euros per a l'adquisició d'aquest instrument, que serà estrenat amb la imatge de Sant Joan de Penyagolosa.