Noticias Castellón
domingo, 19 de mayo de 2024 | Última actualización: 00:27

Els pressupostos, les eleccions i la platja de Nules, en la ‘Bodeguilla’ de Vila-real Informació

Tiempo de Lectura: 8 minutos, 3 segundos

Noticias Relacionadas

El món de la festa, la política i l’empresa, amb l’alcalde José Benlloch en la Comunitat de Regants en les Festes de Sant Pasqual

El món de la festa, la política i l’empresa s’han reunit hui en el Sindicat de Regs de Vila-real per tal de compartir uns moments de distracció en el mig de les festes de Sant Pasqual. El motiu? La ‘bodeguilla’ instal·lada per Vila-real Informació en l’edifici de l’avinguda de la Murà.

Pots consultar tota la galeria de fotos del matí.

Com cada edició de festes patronals, el diari digital obri un espai de tertúlia i intercanvi d’impressions per a gaudir de la setmana gran en companyia d’empreses, entitats socials, polítics i amics. Un dels primers en visitar el Sindicat de Regs ha estat hui el primer edil de Vila-real, José Benlloch, que compagina els actes festius amb la negociació dels pressupostos per al segon semestre de l’any amb l’oposició, així com els regidors Noelia Samblás, Xus Madrigal, Toni Marín i Anna Vicens.

Els pressupostos de Vila-real

La ciutat de Vila-real necessita pressupostos per al 2024, i tant Compromís com PSOE entenen que el millor acord hauria de ser el que aconseguiren tots dos grups, que ja han col·laborat en altres legislatures.

Però les posicions no són tan clares com seria de desitjar, com bé ha quedat clar en la bodeguilla de Vila-real Informació.
La portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Vila-real, María Fajardo, explicava les raons de la bretxa oberta entre l’equip que governa, el PSOE de José Benlloch i el que vol formar part d’eixa societat, Çompromís, el seu propi grup.

Fajardo entén que el fet que VOX votara a favor d’unes certes mesures proposades pel PSOE, en l’últim ple de romanents, posa sobre la taula una sèrie de diferències entre tots dos grups. Sobretot, quan les previsions de Benlloch han passat per alt una sèrie de sol·licituds realitzades per Compromís. Amb tot, entén que hauria de produir-se un acostament pel bé dels ciutadans de Vila-real que el seu grup propiciarà durant les pròximes dates.

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch ha reconegut l’existència de discrepàncies, però ha sigut molt més explícit. Benlloch s’ha referit a la passada legislatura, quan el seu partit, que governava amb majoria absoluta, va optar per subscriure un acord de govern amb el regidor de Podem. Aquella decisió va provocar que Compromís optara per passar a l’oposició activa dins de la corporació.

Lògicament, després de quatre anys de desacord no es podia esperar que, una vegada renovat l’ajuntament, PSOE i Compromís hagueren signat un pacte des del primer moment, com si no haguera succeït res. Perquè és una qüestió de confiança i una qüestió política.

D’altra banda, Benlloch també ha admés que es va produir un fet singular, de ‘gelosia’, quan VOX va votar a favor de la iniciativa del govern quant als nous romanents. Encara que VOX no haguera votat a favor, ha dit, els romanents s’hagueren aprovat igualment, però Compromís no ho va entendre així.

L’alcalde de Vila-real, està disposat a deixar-se estimar per Compromís. Està segur que la col·laboració que ha existit entre tots dos grups durant anys a l’ajuntament de Vila-real, en la Diputació i fins i tot en el Botànic, demostra que això és possible, i seria positiu per als interessos de la ciutat.

En aquest sentit, tot és qüestió d’acostar posicions. I és que, anunciava Benlloch, el que està en joc no és el pressupost del 2024, que també és important, sinó el de 2025, perquè serà llavors quan entre en vigor una directiva Europea que obligarà a tots els ajuntaments d’Europa a establir una taxa de residus per a pagar íntegrament el tractament del seu fem.

Hi ha municipis de la província que ja tenen eixa taxa establida, no vaig agafar uns altres com Vila-real, o Benicàssim, per posar un exemple, que es veuran obligats a implantar-la. “la gent d’aquests municipis, apuntava, està convençuda que ja ho paga amb l’impost de l’IBI, i això no és així”. I afegia “va ser difícil d’explicar a la ciutadania”, però cal fer-ho perquè Europa ens obligarà a fer-ho, i seria important establir postures unitàries per a preparar unes ordenances fiscals que hauran d’entrar en vigor en 2025.

Àgueda Micó i David Casanova en Vila-real

També la portaveu de Compromís a l’Ajuntament i diputada provincial, Maria Fajardo, ha exercit com a anfitriona per a la diputada al Congrés Àgueda Micó i l’alcalde de Cabanes, David Casanova. Des de les files de VoxIrene Herrero ha acompanyat Luciano Ferrer i Alberto Asarta; des de Nules s’ha desplaçat l’alcalde, David García, i el portaveu socialista, Adrián Sorribes.

Máximo Buch en la Bodeguilla

L’ex conseller de Turisme, i expert en fons d’inversió, Màximo Buch, aprofitava la seua visita a ‘La Bodeguilla’, per a felicitar les festes a tots els veïns, i ressaltar la importància de les Festes de Sant Pasqual com a motor de riquesa turística.

Les eleccions catalanes, les europees i Convocatòria d’eleccions generals?

Com no podia ser d’una altra manera, el resultat de les eleccions a Catalunya, també ha sigut tema de debat en la Bodeguilla de Vila-real Informació.

I qui millor per a analitzar-les que Màximo Buch, que coneix a la perfecció com discorre l’actualitat política?
Buch realitzava una anàlisi que ell qualificava de singular, i que fins ara no s’havia realitzat amb tant de detall. Al seu entendre, és cert que el vot dels radicals independentistes ha disminuït, però el que ha pujat ha sigut el vot independentista menys radical, i això no deixa de ser preocupant.

En aquest sentit, Buch no sap amb certesa què pot ocórrer a Catalunya, si Illa aconseguirà governar o no, perquè, com ha recordat, el PP també va guanyar les eleccions generals de juliol i no governa. Entén que és molt probable que Sánchez acabe cedint a les pressions de Puigdemon. Encara que, el més interessant a tindre en compte, pot ser la recuperació del PSOE.
Per això està convençut que les eleccions euroees seran la clau del que ocórrega aquest estiu. Si Sánchez comprova que el seu partit es recupera prou, perquè suma els vots de les altres esquerres com Podem o Sumar, el més probable és que convoque unes eleccions generals.

Finalment, Vila-real Informació no podia desaprofitar la presència d’un expert en inversions per a preguntar com estan les coses i demanar-li consell.

Treballar per la dignitat de les persones

L’actualitat ha portat el president de Cáritas Diocesana, Francisco Mir, fins el micròfon de Vila-real Informació. Les coses no són fàcils per a ningú, però hi ha persones molt desfavorides que necessiten ajuda immediata, i moltes vegades no és només qüestió de diners. Així ho explicava Francisco Mir.

L’economia també ha estat present a la ‘bodeguilla’ de Vila-real Informació de la mà de les empreses de la província. Una delegació d’El Corte Inglés ha estat present al saló d’actes de la Comunitat de Regants, així com Ana Pallarés y Lupe Herrera, de Kasmani, o els representants del Club Nàutic d’Orpesa i Fustecma.

Nules recorrerà la injustícia comesa amb la seua platja

En un altre estat de coses, Vila-real Informació també es va interessar per l’estat de la platja de Nules, i per la protesta formal que ha realitzat el seu ajuntament, presidit per David García Pérez, que està disposat a arribar on faça falta per a denunciar la injustícia comesa en retirar-los la bandera blava per la incompetència i l’amenaça de Costas.

D’altra banda, el coronel en cap de la Guardia Civil de Castelló, Ángel Gil, acompanyat d’altres membres de les forces de seguretat; el secretari general de La Unió, Carles Peris, i el seu responsable de premsa, Josep Sanchis, i el president de l’Associació de Mitjans Digitals de la Comunitat Valenciana, Roberto Lizana, també han compartit un espai de tertúlia a Vila-real Informació.

A més, l’associació Amics del Pouet del Sant ha passat per la Comunitat de Regants en l’equador de les festes de Sant Pasqual per tal de recolzar el paper de les tradicions i el patrimoni local en el futur de la ciutat.

Moltes gràcies a tots els nostres visitants i a l’equip que ha fet possible aquesta meravellosa Bodeguilla. Tornem en la jornada de demà. Per cert, les fotografies són de Quique Gama con colaboración de JFR.