Viernes, 7 de agosto, 2020  |  

- 6 diciembre, 2019 -

Ana Edo. Senadora i vicesecretaria general del PSPV-PSOE província Castelló Potser, avui en dia, torne a ser imprescindible el consens i el diàleg entre la... És l’hora d’avançar

Ana Edo. Senadora i vicesecretaria general del PSPV-PSOE província Castelló

Potser, avui en dia, torne a ser imprescindible el consens i el diàleg entre la classe política que van ser necessaris per a enllestir i aprovar, ara fa 41 anys, la nostra Carta Magna.

Potser, avui en dia, torne a ser imprescindible el consens i el diàleg entre la classe política que van ser necessaris per a enllestir i aprovar, ara fa 41 anys, la nostra Carta Magna.

Afortunadament, el període antidemocràtic que va suposar la dictadura franquista ja ha passat, i esperem que no torne. Però, l’esdevenir social i polític del nostre país ens reclama novament afrontar nous reptes.

La Constitució de 1978 va donar lloc a un sistema democràtic que ens homologava com a país –en un temps rècord, diria jo– amb la resta de democràcies més avançades del món, proclamant els drets fonamentals, les llibertats públiques i un Estat social i democràtic de dret baix una Monarquia parlamentària. I això ha servit com a valuós instrument de cohesió social i territorial.

Hem sigut, inclús, avantguarda a l’hora de fiançar i blindar drets de la ciutadania consolidant, amb passos de gegant, un Estat del Benestar que garantisca la igualtat d’oportunitats entre totes i tots els ciutadans.

No sé si compartisc plenament les opinions que plantegen debilitat i inutilitat de la Constitució del 78 per afrontar els nous reptes, però hem de blindar drets bàsics (sanitat, educació, dependència, pensions, habitatge digne i ocupació) i vetlar per la cohesió social i la convivència entre els diferents territoris.

IGUALTAT i LLIBERTAT, em permetreu que ressalte aquests dos principis, per a mi fonamentals, que necessàriament han de ser transversals a qualsevol ordenament jurídic i a qualsevol acció de govern. Els he remarcat perquè s’ha lluitat massa, i molt, per fer-los reals i efectius i, avui en dia, amb la presència de la ultradreta, asseguts als escons de les dues Càmeres de les Corts Generals, tornen a estar amenaçats.

Amb eixos principis com a pilars bàsics s’ha de mirar cap al futur per garantir la societat del coneixement, la igualtat d’oportunitats real i efectiva entre ciutadans, sense cap mena de discriminació, la sostenibilitat mediambiental, la solidaritat intergeneracional i l’equilibri entre territoris, que garantisquen la nostra convivència conforme a un ordre econòmic i social just.

És l’hora del diàleg, del consens, de la valentia, de la POLÍTICA per resoldre tots els nous reptes que hem d’afrontar la societat espanyola.

És l’hora d’avançar. Cal, sense por però amb molta prudència, actualitzar i adaptar la nostra norma suprema fonamentant-se amb els principis de justícia, llibertat, igualtat i equitat per donar resposta i solució a les realitats polítiques, demandessocials i territorials actuals.

Us desitge a totes i tots, un feliç dia de la Constitució.

Google+
Whatsapp Telegram


No hi ha comentaris per el moment

Escriu el primer comentari!

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *