viernes, 28 de enero, 2022  |  

- 29 noviembre, 2013 -

Vicent Carda, portaveu de Compromís per Borriana. Feia temps que no entrava a casa la Cartelera Turia però el dissabte, Merche, la meva dona... La Cartellera

Vicent Carda, portaveu de Compromís per Borriana.

Feia temps que no entrava a casa la Cartelera Turia però el dissabte, Merche, la meva dona en anar a comprar el periòdic va decidir comprar la Turia. La veritat és que segueix com sempre: audaç, crítica i amb bon ull a l’hora d’avaluar les pel·lícules; recomanacions per anar al cinema: La Por, Heli o Una familia de Tòkio. Segueix la Cartelera amb les seves notes crítiques i humorístiques com en L’ou de Colón o en Plaça rodona. Quant de temps sense consultar la Cartelera Turia per anar al cinema, al teatre o vore alguna exposició; l’última pel·lícula que he vist no recorde molt bé de que anava, pot ser que fou Avatar o alguna cosa semblant, una d’aquelles pel·lícules que tant agrada als xiquets i que els pares veiem ens agrade o no.

Encara que el que més em va fer recordar la Turia va ser el passat cinematogràfic a Borriana i així vàrem passar mitja vesprada la meva dona i jo parlant de les sessions dels diumenges al Cinema Viciana, o al Teatre Principal i més tard al Teatre Paya; per l’edat no recordem el Cinema Requena, però també va deure ocupar moltes vesprades als nostres pares. Recordàvem també les gamberrades en el Principal quan ens pujàvem a l’amfiteatre i tiràvem als de la platea tot tipus de objectes i després a córrer cap al galliner, i com xisclava el sòl per on passàvem, tot de fusta. Era impressionant, quatre edificis per a la cultura del setè art, i ara, Borriana òrfena de cinema.

Sí, òrfena de cinema des de fa molts anys, massa temps. De quatre cinemes i la Terrassa Paya per a l’estiu a res, Borriana un desert per als cinèfils. És veritat que les autoritats municipals poc van poder fer davant la crisi de les sales de cinema; la televisió i més tard el piratejar han fet molt mal al cinema, per no parlar en aquests moments del 21% d’IVA per a la cultura en general. També és cert que en els últims anys Borriana ha recuperat per al públic el Teatre Paya, un teatre que ha tardat més de l’esperat a obrir les seves portes i quan ho ha fet ha estat sense una programació estable i acceptable pels borrianencs.

Llegint la Cartelera Turia, mire amb deteniment que han fet la resta de ciutats com Borriana davant el tancament dels seus cinemes, algunes el mateix que Borriana, unes altres les que consideren la cultura com un pilar necessari i fort per al desenvolupament de la seva ciutat i les seves gents han apostat per portar endavant una programació setmanal interessant, des de l’àmbit municipal també es pot donar cinema, cinema per a tots els públics, pels més menuts i per als amants del setè art, en definitiva cinema per a un públic que com en el cas de Borriana han de desplaçar-se a altres poblacions per veure l’última estrena o simplement per omplir la vesprada dels seus fills.

I tot això, per tornar a tenir la Cartelera Turia entre les meves mans, d’ella trec la conclusió que és possible que Borriana torne a projectar pel·lícules, depèn de la voluntat dels nostres governants, perquè ara l’espai físic el tenim, el Teatre Paya, com el teníem abans amb el CMC La Mercé, però no es va voler fer, potser per falta de voluntat i capacitat política més que tècnica, perquè si és possible, si que es pot fer cinema a Borriana i així ho demostren cada setmana ciutat com Benicàssim, Montcada, Riba-roja o Pego per citar algunes poblacions que des de l’Ajuntament aposten pel cinema.

Personalment pense i crec que és possible i necessari el tindre una programació estable de cinema a Borriana. El cinema té una tasca que també és un deure: educar, conscienciar i explicar la realitat perquè el públic l’entenga millor. Sobretot per al públic jove. I com deia Fritz Lang: “El cinema és l’art del poble i jo estic al costat del poble”.

Whatsapp Telegram