Noticias Castellón
jueves, 18 de abril de 2024 | Última actualización: 20:29

Castelló busca la consolidació de la promoció i l'ús del valencià mitjançan les 'parelles lingüistiques'

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 9 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

Amb l'objectiu de reprendre i consolidar la promoció del valencià entre els càrrecs polítics i el personal de l'ajuntament, des de la regidoria de Transparència i Modernització s'ha reprès el programa de voluntariat de les "parelles lingüístiques", una iniciativa que compta amb el suport de tots els grups de la corporació.

El regidor encarregat d'impulsar les parelles, Ignasi Garcia, ha destacat "la implicació de tots els participants, ja siga com a aprenents o com a voluntaris que ensenyen, fet que demostra la voluntat d'aquesta casa d'ampliar els usos de la nostra llengua". Precisament, Garcia ha signat l'acord de ser la "parella lingüística" de la regidora de Ciutadan's, Cristina Gabarda.

La resta de parelles les integren els regidors i regidores Patricia Puerta amb Xavi del Senyor, Enric Porcar amb Manuel Paduraru, i Vicent Sales i Iñaki Vallejo. Tots ells també han signat l'acord pel qual es comprometen a mantindre converses periòdicament per consolidar la iniciativa. Ho han fet, igual que Garcia i Gabarda, mitjançant la subscripció d'un acord signat.

"Amb les parelles lingüístiques donem continuïtat a una proposta que va engegar Enric Nomdedeu i que compta amb el suport dels Col·lectius per la llengua", ha assenyalat Garcia. El regidor busca consolidar la pràctica d'aquests intercanvis lingüístics per aconseguir que cada vegada més regidors i empleats públics siguen usuaris habituals de la llengua.

Tal i com ha assenyalat Toni Vizcarro, dels Col·lectius per la llengua, "en ocasions, el voluntariat lingüístic no ha comptat amb iniciatives regulars i amb elevada participació; ara, per contra, amb la implicació dels regidors, que són una figura pública on sovint s'emmiralla la societat, les parelles lingüístiques adquireixen més rellevància i continuïtat en l'agenda de la institució".

Ignaci Garcia i Cristina Gabarda Parelles lingüistiquesAl respecte, Garcia ha reiterat la implicació de l'Ajuntament de Castelló per defensar i promoure l'ús del valencià, "la nostra llengua que tantes vegades ha estat infravalorada i menyspreada per part d'anteriors mandataris". El regidor responsable de la mesura ha convidat els participants "a utilitzar el valencià com el que vertaderament és: una ferramenta per apropar-nos, en lloc d'un pretext polític que sovint s'utilitza per separar-nos".

Els integrants de les parelles lingüístiques han assistit a la presentació, que també ha comptat amb la presència de representants del programa de Voluntariat lingüístic i també d'Escola Valenciana.

Campanya del Voluntariat pel Valencià a Castelló

La nova imatge del Voluntariat pel Valencià fa valdre la tasca dels voluntaris i voluntàries i, alhora, tracta d'engrescar d'altres a sumar-se a la iniciativa. La confecció d'aquesta campanya s'ha desenvolupat amb fotografies reals de voluntaris: "buscàvem identitat, volem que qualsevol ciutadà se senta reflectit i s'identifique amb les persones que hi apareixen, perquè tots els valencianoparlants podem ajudar a altres a parlar valencià", ha expressat el responsable del Voluntariat pel Valencià, Vicent Font.

"Eres important. Fes-te voluntari lingüístic"

La campanya 'Eres important. Fes-te voluntari lingüístic' emfatitza el paper dels voluntaris i les voluntàries que regalen el seu temps per ajudar els aprenents de valencià a millorar l'expressió oral i la fluïdesa en situacions quotidianes. «Amb un gest tan senzill com és parlar, conversar en valencià, i passar una estona agradable amb algú que vol aprendre, compartim el nostre coneixement de la llengua i, a més, gaudim d'una experiència humana molt enriquidora», ha comentat el portaveu del Voluntariat pel Valencià, Vicent Font.

La coordinadora tècnica del Voluntariat pel Valencià, Dariana Groza, romanesa d'origen i valenciana d'adopció, ha exposat que "Escola Valenciana ha volgut incloure imatges de voluntaris i voluntàries que ja han participat en altres campanyes per evidenciar la fidelitat de molts voluntaris que, any rere any , continuen incrementant el nombre de parlants de valencià de forma altruista a través del Voluntariat pel Valencià". A més, Dariana Groza ha volgut remarcar la intenció d'Escola Valenciana d'esperonar la participació de voluntaris i aprenents: «volem créixer, volem ajudar a més gent a parlar la nostra llengua», per aquesta raó, "hem centrat la campanya en els voluntaris, gràcies als quals donem continuïtat al Voluntariat pel Valencià", i ha conclòs: "sense la dedicació dels voluntaris no hi hauria Voluntariat i, per tant, tampoc no hi hauria aprenents."

El representant de Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, Toni Vizcarro, ha comentat: "L'associació posa sobre el terreny els programes d'Escola Valenciana adaptant-los a la realitat local, posant especial èmfasi en el valencià com a garantia de l'educació plurinlingüe i de qualitat". Vizcarro ha agraït la implicació de l'Ajuntament amb el Voluntariat i, especialment, als regidors que han format les parelles lingüístiques, ja que "amb el seu exemple donem una espenta a la campanya i animem més gent a participar".

Mupis

Durant els mesos d'octubre a desembre els suports publicitaris del Voluntariat pel Valencià estaran ubicats als carrers més concorreguts de les tres principals ciutats valencianes. A València, formaran part del mobiliari urbà del 24 d'octubre al 7 de novembre; a Alacant, del 31 d'octubre al 4 de desembre i, a Castelló, de l'1 al 15 de novembre. Alacant presentarà en roda de premsa la nova campanya el 2 de novembre. A banda dels més de 70 pobles que acullen el Voluntariat pel Valencià des de fa anys, Alzira, Torrent i Albal cediran espais públics per a la campanya i, en el cas de Puçol, l'ajuntament estrena aquest programa.

El Voluntariat pel Valencià d'Escola Valenciana es va crear l'any 2005 i, en aquests 11 anys de bagatge, ha aconseguit posar en contacte 22.300 voluntaris i voluntàries de 72 localitats. L'entitat cívica espera incrementar substancialment la participació en aquest projecte gràcies al compromís i la solidaritat dels voluntaris i, també, gràcies a les administracions que proposen als funcionaris el seguiment d'aquest programa per oferir un servei de qualitat a la ciutadania que s'adreça en valencià. Els ajuntaments de Castelló, Alacant i València són exemples d'administracions locals en les quals s'ha dinamitzat entre els treballadors el Voluntariat pel Valencià. En breu, la Diputació de València també formarà part d'aquesta xarxa.