Noticias Castellón
jueves, 28 de marzo de 2024 | Última actualización: 18:40

Borriana reivindica un finançament just per a la Comunitat per fer front a la crisi post-covid

Tiempo de Lectura: 7 minutos, 17 segundos

Noticias Relacionadas

Insta que els nous Pressupostos Generals de l'Estat seguisquen el criteri d'una inversió real equiparada al pes poblacional de l'autonomia

Castellón Información

L'equip de govern municipal proposarà en el Ple que se celebrarà aquesta vesprada, per al debat i aprovació, una moció sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic i els fons no reembossables, que evidencia que la Comunitat Valenciana és “la pitjor finançada en el repartiment dels fons del sistema de finançament autonòmic”.

Segons ha avançat l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, el fet de partir una situació de desigualtat suposa “un esforç molt major”, a fi de, fins i tot amb menys recursos, “disposar de liquiditat per a poder afrontar els pagaments immediats derivats de la pandèmia i comptar així mateix amb recursos addicionals per a fer front a les despeses”.

Segons el parer de Maria Josep Safont, per a donar una resposta “eficaç i solidària”, i també “capaç de garantir que tota la ciutadania puga fer front a l'emergència i preparar-se per a la recuperació sense que ningú quede arrere”, és imprescindible “resoldre el problema de finançament que pateix la nostra Comunitat i, per tant, els municipis”.

En la moció, ha explicat, a més de sol·licitar al Govern d'Espanya l'obertura del procés de reforma del model de finançament autonòmic, l’insta que els nous Pressupostos Generals de l'Estat seguisquen el criteri d'una inversió real equiparada al pes poblacional de la Comunitat Valenciana a Espanya”, com ja va succeir en els PGE de 2019, que no van arribar a ser ratificats pel Congrés dels Diputats.

En la mateixa línia, ha manifestat l'alcaldessa, “sol·licitem l'aplicació en l’actual exercici de mesures compensatòries i dèficit asimètric que compense la situació d'infrafinançament de la Comunitat Valenciana, així com que el Fons No Reembossable atenga índexs tècnics, objectius i comparables entre comunitats autònomes, que mesuren les necessitats de despesa sociosanitària de cada comunitat i l'impacte de la paràlisi de l'activitat en el volum recaptatori de cada regió”.

Així mateix, el text reclama que el criteri de població potencialment afectada siga la que predomine en el repartiment del fons dels 10.000 milions d'euros assignats a la dimensió sanitària de la Covid-19, “sense perjudici de la solidaritat en el repartiment de recursos amb aquelles regions en què l'epidèmia ha tingut una major incidència, proves realitzades, hospitalitzacions, UCI”, ha puntualitzat Maria Josep Safont.

L'equip de govern municipal sol·licita igualment al Govern d'Espanya que el criteri de repartiment en els 1.000 M€ per a serveis socials “es base en la població de cada territori, la població major de 65 anys i l'índex de pobresa relatiu, reflectint aquestes variables les diferències de necessitats socials de les comunitats autònomes”.

Paral·lelament, consideren que el criteri de repartiment dels 5.000 milions d’euros per a cobrir la caiguda de recaptació per la pandèmia s’hauria de fer “d'acord amb l'esforç fiscal exercit en cada autonomia, i evitar així que es tinguen en compte de manera interessada les caigudes d'ingressos com a conseqüència de la política d'exempcions fiscals aplicades en detriment de la cohesió social i territorial del nostre país”.

També aprecien des del consistori que s'ha de valorar “el diferent impacte recaptatori derivat de la paràlisi econòmica per la pandèmia com a conseqüència de la diferent especialitat sectorial de cada territori”.

Defensa de la comunitat LGTBI

L'equip de govern municipal proposarà en el Ple que se celebrarà aquesta vesprada, per al seu debat i aprovació, una moció que denuncia explícitament l'homofòbia, lesbofòbia, bifòbia i transfòbia, i expressa el seu compromís de posar en marxa una sèrie de mesures per a erradicar aquesta xacra social.

En la moció, se sol·licita al Govern de l'Estat l'aprovació de una Llei d'Igualtat LGTBI que aborde tota la problemàtica des d'una perspectiva holística, sanitària, educativa, laboral, entre d’altres, així com la despatologització de les identitats transsexuals i intersexuals, sense que els drets sexuals i sanitaris d'aquestes persones es vegen perjudicats.

Així mateix, lamenta que malgrat que la igualtat legal és ja una realitat generalitzada, la igualtat social i real del col·lectiu LGTBI encara és una assignatura pendent que cal abordar amb urgència i decisió perquè continua sent necessària, avui més que abans de l’actual situació d'alarma sanitària.

Igualment, reflecteix el compromís de posar en marxa mesures des de l'ajuntament per a promoure el respecte i erradicar la xacra social, especialment de caràcter educatiu. Per a la qual cosa, entre altres qüestions, proposa utilitzar les iniciatives culturals i festives de manera transversal i continuar fomentant la formació en la coeducació i els Plans Coeducatius entre els Centres Escolars del municipi, incloure accions en el pròxim Pla d'Igualtat Municipal i continuar organitzant les jornades ‘Celebrant la Diversitat’.

A més, des de la moció es reivindica una educació plural des dels valors democràtics i de tolerància, en què s'incloga la defensa de la diversitat familiar i lluitar contra qualsevol tipus de discriminació que puguen patir les famílies homoparentals i homomarentals, tant simbòlicament com materialment.

Al mateix temps, advoca pel paper dels municipis en la normalització del col·lectiu LGTBI, perquè són els espais més pròxims a la ciutadania, i per això considera necessari donar una resposta a la població LGTB en tot allò que siga de la seua competència.

L'escrit posa de manifest la necessitat aquest 28 de juny, d'un suport explícit a les demandes i necessitats de la població LGTBI, i com a mostra pública i visible del suport continu del consistori als drets LGTBI, els colors del moviment lluiran a la façana de l'Ajuntament.

Finalment, expressa un compromís efectiu contra les retallades socials que solen seguir a les situacions de crisis, especialment en la prevenció i el tractament del VIH/sida, i posar particular cura en la situació de les persones migrants, fent campanyes de prevenció i reivindicant la sanitat pública universal.

Comissió conjunta en el plantejament i gestió de les falles

L'equip municipal de govern proposarà aquesta vesprada en el Ple una esmena a la totalitat a la moció sobre la gestió de la festa fallera, presentada pel PP, en la qual planteja la confecció de la Junta Local Fallera per a l'exercici de 2020/21, seguint la normativa vigent i la posterior organització de la gestió. Segons han explicat el portaveu de Compromís, Vicent Granel, i la regidora de Festes i presidenta de la Junta Local Fallera, Lluïsa Monferrer.

A més, la proposta inclou la creació d'una comissió per a continuar amb el treball de caràcter jurídic o normatiu per a introduir la figura de la Federació de Falles en la normativa del Consell Sectorial Junta Local Fallera amb l'assessorament dels tècnics municipals.

Amb el resultat i les conclusions d'aquest treball previ i abans de finalitzar l'exercici faller 2020-21, han assenyalat Granel i Monferrer, s'aprovarà la nova normativa del Consell Sectorial Junta Local Fallera.

Ambdós representants han coincidit a assenyalar que l'actual context faller comporta que la normativa i el funcionament del Consell Sectorial Junta Local Fallera vigent “haja de ser modificat, tant per la necessitat d'introduir-hi la figura de la Federació de Falles, com per l'actualització del funcionament de la festa fallera a Borriana”.

En aquest context, la regidora socialista ha manifestat que la proposta del govern municipal és “una fita que marcarà la unitat de la gestió fallera” i suposa una “continuïtat a la labor que es realitza des de la regidoria i que continuarà marcant la línia de treball conjunt amb la Federació de Falles per a aconseguir l’esmentada unió”.

Sobre aquest tema, Granel ha destacat que s'ha arribat a un consens per a “poder fer passos dirigits a actualitzar la gestió fallera a Borriana. Hi ha terminis i treball per fer, i pensem que és una proposta molt treballada perquè tot el sector de les falles vaja a una en una nova manera de gestionar la festa fallera".

Per al portaveu de Compromís, la festa fallera “és un motor social i econòmic molt important a la nostra ciutat i, consegüentment, ha de tindre la representativitat que li correspon” i ha afegit que es tracta d'un consens al qual espera que arriben totes les forces polítiques, ja que “són propostes consultades i treballades amb el món faller". Finalment ha agraït a tots els partits la seua implicació en “un pas tan important per a la festa fallera a Borriana".