Noticias Castellón
martes, 30 de abril de 2024 | Última actualización: 23:48

Castelló va celebrar ahir la seua tradicional festivitat del Corpus Cris

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 34 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

L'associació 'Dansants del Corpus de Castelló' ha celebrat avui la festivitat del Corpus a Castelló, tradició que tal com recull en el Corpus Cris Castellóseu estudi 'Processó del Corpus Cris' (2016), el primer origen d'aquesta festa es remunta al S. XIII, encara que es el S.XIV quan agafa forma en l'antiga Corona d'Aragó.

La festa religiosa se va fer popular a través de la seua gent, i barroca a través del temps. D'aquesta forma en Castelló i en València, el Corpus consta de dos manifestacions que se complementen entre si, però que conserven cada una la seua identitat. La festa pagana o Corpus Cris Castelló 2popular que juga amb les escenes, les costums, els arrels i la història d'un poble; i la religiosa que culmina la part sacra.

Programació de la festivitat del Corpus a Castelló

Ahir l'associació va inaugurar en el Museu Etnològic de Castelló l'Exposició i avui ha començat els actes a les 12:00 en la Plaça Major, coincidint amb les 12 campanades del migdia s'han plantat els Gegants davant la porta de l'Ajutnament

corpus castellón-cavalletsPer la vesprada han seguit els actes amb el cercavila pels carrers prinicipals de la ciutat i el ball dels nanos a l'Ajuntament i a la entitat premiada aquest any en homenatge al seu centenari, l'Institut Francesc Ribalta.

Per fianalitzar s'ha celebrat la processó i el seguici en el que han participat com a convidats, 'el Drac', de Botafocs Ball de Dimonis i les 'danses de la Moma i les Gitanetes', ballades per l'Agrupació Folklòrica El Millars. Tots ells formen part de les figures i les danses que han format part del Corpus Castellonenc des del S. XV i XVI i han sigut posteriorment oblidats.

Finalitzant aquesta part popular on les grans novetats d'aquest any han sigut els bestiaris i les gitanetes, que no habien ballat abans en Castelló, continuarà la celebració religiosa.