miércoles, 2 de diciembre, 2020  |  
Vilafranca acollirà prop d’una desena d’activitats amb motiu de la capitalitat cultural 2019-2020 Vilafranca acollirà prop d’una desena d’activitats amb motiu de la capitalitat cultural 2019-2020

- 6 junio, 2019 -

L'acte d’obertura tindrà lloc el 7 de juny amb dramatització i la projecció d’un audiovisual sobre la pedra seca ’ i la XX Mostra... Vilafranca acollirà prop d’una desena d’activitats amb motiu de la capitalitat cultural 2019-2020

L’acte d’obertura tindrà lloc el 7 de juny amb dramatització i la projecció d’un audiovisual sobre la pedra seca ’ i la XX Mostra de Teatre

Castellón Información

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat per l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, i l’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, ha presentat els actes d’obertura de les dues capitalitats culturals valencianes 2019-2020. La presentació també ha comptat amb la presència del regidor de Cultura d’Altea, Diego Zaragozí, i la regidora de Cultura de Vilafranca, Silvia Colom.

Segons el conseller Vicent Marzà: “Des de la Generalitat tenim previstes una vintena d’activitats a Vilafranca i Altea per a les programacions de capitalitats culturals” i ha afegit: “Són activitats que provenen fonamentalment de l’Institut Valencià de Cultura i el Consorci de Museus. Volem reconéixer la gran tasca que Altea i Vilafranca fan en matèria cultural com a element de cohesió social i aportem també contingut a les seues programacions respectives”.

Cal recordar que la distinció com a capital cultural valenciana és un segell anual creat per Cultura de la Generalitat l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i foment econòmic.

Amb aquest reconeixement, es vol promoure des de la Generalitat una descentralització de l’oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l’accés universal a la cultura.

Gandia va ser elegida com a primera CCV per al període 2017/2018. Amb la incorporació de dues distincions, una per a municipis de més de 5.000 habitants i una altra per als de menys de 5.000 habitants, Sagunt i Potries van ser les poblacions guardonades i, a partir del 25 d’abril de 2019, han sigut Altea i Vilafranca les que han agafat el relleu fins el 25 d’abril de 2020.

Obertura de les capitals culturals valencianes: Vilafranca i Altea

L’acte d’obertura de la capitalitat cultural valenciana a Vilafranca tindrà lloc el divendres 7 de juny a les 22 hores a la Casa de la Cultura. La presentació comptarà amb una dramatització i la projecció d’un audiovisual sobre la pedra seca i l’art rupestre com a patrimonis de la humanitat situats a l’Alt Maestrat. Seguidament, es donarà pas a l’obertura de la XX Mostra de Teatre Capsigrany amb una actuació musical de folklore popular.

L’obertura d’Altea com a capital cultural valenciana se celebrarà el diumenge 16 de juny a les 20 hores a la plaça de l’Aigua. L’acte consistirà en un espectacle que segueix les línies programàtiques que va presentar Altea en la candidatura a capital cultural valenciana que tracta d’una ‘mare’ que té cinc filles: la mar de l’art, la mar de patrimoni, la mar d’espectacles, la mar de música i la mar de lletres. Cada mar està representada per artistes, músics i creadors d’Altea, i en aquest sentit es projectaran peces audiovisuals diferents i hi actuaran les xiquetes de l’Escola de Música i Dansa, una violoncel·lista del Conservatori Municipal de Música i un pintor alteà.

Activitats de Cultura de la Generalitat

Durant 2019 i 2020, Altea i Vilafranca acolliran obres de teatre, concerts de música, projeccions audiovisuals i exposicions de la mà de l’Institut Valencià de Cultura, el Cor de la Generalitat Valenciana, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i el Consorci de Museus.

Entre els espectacles que l’Institut Valencià de Cultura porta a Vilafranca, ja al mes de maig es van fer dues activitats: el concert del grup Els Jóvens com a presentació de ‘Sonora, circuit de la música valenciana’ i el concert de veus femenines del Cor de la Generalitat.

El 9 de juny, l’IVC porta ‘Auditions’, de Xa Teatre, dins de la 20a edició de Capsigrany Mostra de Teatre, i el 3 d’agost torna ‘Sonora’ a Vilafranca amb el concert de Jonatan Penalba.

En el context de les festivitats del Nou d’Octubre, l’IVC organitzarà a Vilafranca el Dia del Cant Valencià d’Estil i al novembre es farà un cicle de projeccions del palmarés dels I Premis de l’Audiovisual Valencià, amb la presència d’alguns directors i intèrprets de les pel·lícules. Es projectaran els títols: ‘El desentierro’, ‘El Ermitaño’, ‘Scratch’, ‘Experiment Stuka’ i ‘The Fourth Kingdom’.

Entre gener i febrer es farà un nou cicle de projeccions d’algunes de les pel·lícules que seran premiades en la segona edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià. Així mateix, entre març i abril es programarà una nova producció de teatre de carrer dirigida per Tomàs Ibáñez i produïda per l’IVC.

Pel que fa a Altea, el 25 d’abril passat ja es va fer un concert de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i el primer espectacle que arribarà per part de l’IVC després de l’obertura de la capitalitat serà el 28 de juliol. Serà l’estrena absoluta del ballet ‘El fil d’Ariadna’, del compositor resident de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, Marc Garcia Vitoria, que estarà acompanyat per la producció coreogràfica de l’IVC.

La capital de la Marina Baixa també acollirà el Festival d’Orquestres Bankia al setembre. A l’octubre tindrà lloc el cicle de projecció d’alguns títols guardonats als I Premis de l’Audiovisual Valencià amb la presència de part dels equips: ‘El desentierro’, ‘El Ermitaño’, ‘Scratch’, ‘Experiment Stuka’ i ‘The Fourth Kingdom’.

El 10 de novembre es podrà gaudir de l’obra ‘Dinamarca’, de Rodolf Sirera i Josep Lluis Sirera amb direcció escènica de Carles Alfaro i producció de l’IVC. El gener de 2020 es determinarà la representació de l’obra de l’IVC i la Compañía Nacional de Teatro Clásico, ‘Tirant’.

En febrer es farà un nou cicle de projeccions d’algunes de les pel·lícules que seran premiades a la segona edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià.

Així mateix, està previst programar l’actuació de Capella de Ministrers dintre de ‘Sonora, circuit de la música valenciana’ i a l’abril se celebrarà el concert del Cor de la Generalitat Valenciana i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana.

A més, tant Vilafranca com Altea acolliran en diferents moments els dos muntatges expositius fruit de les diferents adquisicions realitzades per Cultura de la Generalitat d’obres d’artistes valencians. Aquestes exposicions estan organitzades pel Consorci de Museus, igual que el projecte ‘The Wrong. Biennal d’Art Digital’. En aquest cas, es tracta de la quarta edició d’una activitat internacional en la qual han participat més de 3.000 artistes de tot el món des de 2013. Es desenvoluparà en 70 municipis valencians, de novembre de 2019 a març de 2020, i tindrà una especial presència a Altea i Vilafranca.

Imatge de les capitals culturals valencianes

Cultura de la Generalitat ha creat una nova imatge de la capitalitat cultural valenciana. Es tracta d’un disseny d’Anna Roig Llabata, artista plàstica i dissenyadora a l’estudi Lavalenciana de Comunicació.

Amb un marcat caràcter tipogràfic, el logotip integra les sigles CCV amb la icona dels punts de localització dels pobles en els mapes en una composició simètrica de reminiscències atàviques.

En l’aplicació com a peça commemorativa, el material escollit és la fusta d’olivera, un material noble amb un fort vincle simbòlic i ben arrelat al nostre territori. La peça s’acompanya d’una botelleta d’oli d’oliva del Maestrat per a tractar-la posteriorment, ja que la fusta d’olivera, com la cultura, és un material viu que cal alimentar per a assegurar-ne la pervivència.

Google+
Whatsapp Telegram