Noticias Castellón
viernes, 19 de abril de 2024 | Última actualización: 22:37

Vila-real reforçarà el Simposi Internacional de Naturalesa i Fotografia d'EDC Natura de cara a futures edicions 

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 32 segundos

Noticias Relacionadas

El doctor Masó destaca en la Memòria de 2020 d’EDC Natura l’alta eficàcia de totes les vacunes contra la Covid-19. L’alcalde dona suport a la labor de l’entitat, que en l'últim any s'ha centrat en la tasca de cooperació en la lluita contra la pandèmia entre les comunitats indígenes de l'Amazones, on s’ha arribat a 7.000 persones amb el repartiment de materials sanitaris, aliments i campanyes educatives i s’han plantat 15.000 arbres

Castellón Información/S.N.

La Covid-19 ha afectat la immensa majoria de projectes i àmbits de la vida quotidiana, sobretot aquells que suposaven aglomeracions de gent com congressos o esdeveniments. Un dels més importants pel que fa a Vila-real és el Simposi Internacional de Naturalesa i Fotografia i altres activitats educatives i de cooperació que realitza la Fundació EDC Natura - Omacha, amb la qual l’Ajuntament té una intensa col·laboració i implicació fa anys. Malauradament 2020 anava a ser l’any dels actes en homenatge a Fèlix Rodríguez de la Fuente, ja que es complien 40 anys de la seua mort, però es va haver de suspendre per la pandèmia de la Covid-19. L’alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha presentat aquest matí, junt amb el president de l’entitat, Julio García Robles, i el doctor en Ecologia i Evolució i col·laborador de la fundació, Albert Masó, per a presentar la memòria d’aquest any atípic.

Robles ha lamentat que la gran majoria d’iniciatives previstes no s’han pogut realitzat, entre ells el simposi internacional i els projectes de caràcter internacional. “No obstant així hem plantat 15.000 arbres en l’Amazònia, el que servirà per a la lluita contra la desforestació i la conservació dels recursos naturals. També hem distribuït materials sanitaris, aliments i campanyes educatives per a frenar l'expansió de la covid-19 i aquestes accions han arribat a unes 7.000 persones” ha explicat. El president d’EDC Natura ha realçat l’article científic-divulgatiu que s’ha elaborat de la mà d’Albert Masó. “El científic explica de forma detallada i amb un llenguatge adaptat i sense perdre la rigorositat que és el SARS-CoV-2, com es contagia, qué provoca, com prevenir-lo i les vacunes que existeixen a més de desmentir dades falses respecte als efectes d’aquestes. L’article està dirigit a les poblacions indígenes i també es pot descarregar a través d’internet i Robles ha expressat el seu desig de recuperar l’any que ve els actes en format presencial que tant caracteritzen l’entitat.

La memòria de 2020 de l'entitat inclou un reportatge extens i documentat de 24 pàgines sobre la covid-19 i tota la cronologia de la pandèmia. El doctor en Ecologia i Evolució de la Universitat de Barcelona Albert Masó ha detallat el contingut de l'article, en el qual es “expliquen de manera divulgativa les característiques del virus SARS-CoV-2, la seua incidència i evolució, i es desmenteixen algunes faules sobre els efectes secundaris de les vacunes, llançant un missatge tranquil·litzador”, ha assegurat l'expert científic.

Masó detalla que encara que el virus va aparèixer en novembre de 2019, no va ser fins a gener de 2020 quan la comunitat científica internacional va posar-se en marxa per a la seqüenciació del virus, el patogen i el decret de mesures preventives. “El coronavirus és molt infecciós i té un període d’incubació molt llarg. A açò se suma que té la majoria de la gent és asimptomàtica i per això ha tingut unes conseqüències tan devastadores, amb més de tres milions de morts en tot el món, encara que la coneguda com a grip espanyola va ser molt més letal, amb 25 milions”. El doctor ha volgut posar en valor que en temps rècord s’han aconseguit cinc vacunes. “Els millors laboratoris del món s’han posat a treballar i s’han transmés dades de manera transparent i eficaç”, ha apuntat.

Albert Masó ha manifestat que el percentatge d’eficàcia de les vacunes pot dur a error i ha ressaltat quasi totes ho són pràcticament al 100%. “Quan es parla d’eficàcia es fa referència a la quantitat de persones que no contrauran el virus”. També ha volgut desmentir 'faules' com que les vacunes transformen l’ADN i ha manifestat que ara mateix els investigadors treballen en antivirals per a curar la Covid-19. Per últim ha subratllat que tots els medicaments tenen efectes secundaris, però que els efectes positius són molt més alts, sobretot en casos com aquest.

L’alcalde Benlloch ha remarcat que l’aliança amb la societat civil amb exemples com el d’EDC Natura pot salvar a la societat i ajudar a millorar el món que ens rodeja. Des de 2004, el simposi ha convertit Vila-real en referent internacional de l'estima a la naturalesa i la protecció de l'entorn, amb la participació de fotògrafs i naturalistes de prestigi internacional. “Més de 400 professionals han passat per la ciutat de la mà d’aquesta entitat que treballa per la defensa de la natura i fa pedagogia de la ciència i de la defensa del medi ambient, una línia que sempre hem defensat des de l’Ajuntament, ja que potenciar la vocació científica entre els més menuts és el futur i és una de les lliçons que hem d’aprendre de la pandèmia”, ha expressat. L’alcalde ha reivindicat la represa l’any que ve el Simposi Internacional de Naturalesa i Fotografia i la voluntat municipal de reforçar el seu suport a aquesta cita científica com a part del projecte de ciutat, que aposta per la innovació, la transferència de coneixement i la divulgació per a fomentar les vocacions científiques.

“Som una ciutat de la Ciència i la Innovació, de Congressos i Educadora i per a la marca Vila-real és positiu impulsar esdeveniments com el Simposi i també l’economia, a més que una cita com aquesta que no s’entendria en un format que no fóra presencial, per tant caldrà redefinir la seua estructura per a fer-lo possible i estic segur que en 2022 podrem recuperar l’homenatge a Felix Rodríguez de la Fuente i debatre sobre la part de responsabilitat que han tingut les actituds de l’esser humà respecte a altres éssers vius i la natura perquè s’origine una pandèmia d’aquesta magnitud i que és un clar exemple de la globalització”, ha conclós.