Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 22:37

El Festival Internacional de Cinema de Vila-real aterra a la seua tercera jornada després de dos dies d'activitat

Tiempo de Lectura: 51 segundos

Noticias Relacionadas

A partir de les 18.00 hores, la programació es trasllada a l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner

Castellón Información

El Festival Internacional de Cinema de Vila-real (VIST) arriba a la seva tercera jornada, la primera de projeccions dels curtmetratges seleccionats dins de la 24 edició del Festival Internacional de Cinema de Vila-real, després de dos dies d'intensa activitat. La jornada dominical està pensada i adreçada als professionals del sector audiovisual de la província de Castelló. Així, al migdia l'Espai Jove de la ciutat acollirà una sessió de networking perquè els interessats puguen exposar els projectes en els quals estan treballant i entaular sinergies.

A la vesprada, a partir de les 18.00 hores, la programació es trasllada a l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner per a la projecció dels dotze curts seleccionats en la Secció Oficial Provincial. La peculiaritat d'enguany és que els autors d'aquests audiovisuals disposaran d'uns minuts per a pujar a l'escenari i realitzar una introducció del que poc després es veurà en pantalla.

 width=

El palmarès provincial d'aquest 2022 el conformen: 'Laia' de Ruth Máez, 'La sesión con Ana' de Fernando Verniere, 'Facunda' de Marta Romero, 'Catorce' de Paula Lorenzino y Carme Ripollés, 'Díselo' de Pablo Pallarés, 'La memoria' de Jacob Estupiñá y Maciej Wysokinski, 'La nit infinita' de Lluís Bernal Turlo, 'Hasta el final' de Álex Brau, 'Haizea' de Juanjo Clausell, 'Oddity' de Germán Chazarra i Anna Juesas, 'Como cualquier otro' de Sergi González i 'Guiones sin papeles' de Noureddine el Attab. La periodista esportiva Mónica Benavent i l'actor Jordi Collado seran els encarregats de presentar la gala que, en edicions anteriors, es desenvolupava el dilluns.

Reflexions entorn al cinema

Aquest dissabte ha tingut lloc una taula redona protagonitzada pels actors i actrius de la província Sergio Caballero, Claudia Pellicer i Candela Pradas que han parlat de com van arribar a la interpretació, quina pel·lícula els va marcar per a voler dedicar-se a aquesta professió, quines característiques ha de tenir un actor per a bregar amb aquest món o com viuen enfrontar-se a un càsting.

I a la vesprada ha arribat una altra de les apostes destacades d'aquesta edició de VIST, la xarrada entre els cineastes Enrique Urbizu i Rafael Maluenda que van abordar com ha afectat la profileració de pantalles al consum i a la producció cinematogràfica. Tots dos han coincidit que “es produeix molt i es consumeix en sèrie”. També han apuntat a la falta de formació i de referents, fins i tot en els joves que volen dedicar-se professionalment al sector. “On està el valor de la creació, ni té ànima ni ho pretén”, han assenyalat. El tamany de les pantalles, l'aparició de la pirateria, els “mals” del doblatge o l'homogeneïtzació dels continguts han sigut altres aspectes tractats.

Sinopsis Curtmetratges 

'Laia' - 11’53’’

Ruth Máez

Dues dones, Anna i Mercé, fan front a un moment dur. Tot transcorre en una habitació. Seran uns minuts íntims i colpidors. El comiat marcarà la diferència.

'La sesión con Ana' - 3’37’’

Fernando Verniere

Ana pateix d'agorafòbia i no vol eixir de sa casa per a anar a treballar però vulga o no, tindrà una xarrada amb una psicòloga.

'Facunda' - 17’00’’

Marta Romero

Fascinada pel caràcter i les maneres de la seua bèstia Facunda, Marta i un xicotet equip de rodatge decideixen mudar-se una temporada cap al més profund de la Manxa. L'objectiu és documentar l'esdevenir dels dies d'aquesta octogenària que, tots els estius, torna al seu poble natal per a viure sola en la seua casa de tota la vida. Però el relat documental que s'havien imaginat no es correspon amb la realitat dels costums diaris de la manxega i a més, sembla que Facunda s'ha proposat una missió: el boicot sense treva de la pel·lícula.

'Catorce' - 13’12’’

Paula Lorenzino y Carme Ripollés

Karim, un adolescent d'origen marroquí que viu en un centre de menors de Barcelona, passa els dies d'estiu en el xicotet poble del seu tutor legal. Anar amb bicicleta amb el seu grup d'amics, passar les vesprades en la piscina del poble i jugar al futbol formen part de la rutina de Karim com un adolescent més del poble. No obstant això, les expectatives de futur del protagonista s'aniran diluint per la desigualtat que suposen els 14 quilòmetres que separen Europa d'Àfrica.

'Díselo' - 4’38’’

Pablo Pallarés

Coses a dir. Sentiments a expressar.

'La memoria' - 10’39’’

Jacob Estupiñá i Maciej Wysokinski

La família Martí terroritza des de fa anys els habitants de la Comunitat Valenciana. Per a ficar entre les reixes el cap del grup criminal, Salvador el Martillo Martí, una espia ha d'infiltrar-se a la casa del mafiós i aconseguir informació secreta que demostre la seua culpabilitat. 

'La nit infinita' - 11’58’’

Lluís Bernal Turlo

La societat ha col·lapsat. El dia ha desaparegut i solament queda la nit. Mireia, una adolescent combativa, i la seua família -pare, mare i àvia- són els últims habitants del seu poble. La resta de veïns han fugit o han mort. A causa de la falta de llum solar no

creix res en el camp, molts animals i insectes han desaparegut i la família subsisteix gràcies a pots de conserva i al que Mireia troba per les cases abandonades.

'Hasta el final' - 10’00’’

Álex Brau

Dues amigues es troben, com cada quinze dies, però avui sembla un dia especial. Núria està entusiasmada amb tornar a veure Montse, encara que aquesta sembla dispersa. Per fi Montse s'atreveix a dir-li-ho: s'està morint i li agradaria compartir els últims instants de la seua vida amb la seua millor amiga. Però hi ha desitjos que no tots podríem concedir.

'Haizea' - 13’22’’

Juanjo Clausell

Haizea és una dona que intenta escapar de la Inquisició en els boscos navarresos. Se l'acusa del robatori d'un bebé i de practicar la bruixeria. La realitat, molt més cruenta, reflecteix els esforços d'un capellà per amagar la seua relació amb Haizea.

'Oddity' - 3’52’’

Germán Chazarra i Anna Juesas

En Oddity, un extravagant i atrotinat circ, Tom es presenta al càsting de la seua vida. Està decidit a ser el pròxim pianista, però Irene i Irina no li ho posaran fàcil. Senyores i senyors, que comence l'espectacle!

'Como cualquier otro' - 18’00’’

Sergi González

Esteban ha perdut la seua dona i està a punt de perdre la seua filla. Deixar-la marxar, no obstant això, pot ser l'únic camí per a recuperar-la…

'Guiones sin papeles' - 9’30’’

Noureddine el Attab

La història de dos adolescents que naveguen, de la mateixa forma però en diferents condicions i per motius totalment oposats. Aquest curtmetratge pretén posar el focus sobre la realitat que viuen molts menors migrants que, per diversos motius, es veuen obligats a fugir sols dels seus països i han de fer front a un projecte migratori, amb totes les adversitats, disjuntives i reptes que això comporta.