jueves, 15 de abril, 2021  |  
El pressupost de Vila-real tira endavant amb el ‘no’ de PP, Compromís i Vox enfront de l’aliança entre PSOE, Podem i Cs El pressupost de Vila-real tira endavant amb el ‘no’ de PP, Compromís i Vox enfront de l’aliança entre PSOE, Podem i Cs

- 2 marzo, 2021 -

Els comptes de 51,3 milions pretenen pal·liar les necessitats per covid-19 i les oportunitats futures i el ple també ha aprovat la plantilla pressupostària... El pressupost de Vila-real tira endavant amb el ‘no’ de PP, Compromís i Vox enfront de l’aliança entre PSOE, Podem i Cs

Els comptes pretenen pal·liar les necessitats de la covid-19 i les oportunitats futures” i el ple també ha aprovat la plantilla pressupostària de 2021 que donarà continuïtat a la de 2020. Cs celebra que es dota de continuïtat a la Mesa del Renaixement amb 250.000 euros i 250.000 més previstos per a romanents. Compromís lamenta que les seues aportacions no s’hagen tingut en compte i el PP que els comptes són un ‘curta i pega’ del de 2020

Castellón Información/S.N.

Vila-real ha celebrat el ple urgent i extraordinari d’aprovació de pressupostos per a l’exercici 2021. Els compres, que a priori anaven d a tindre el vot favorable dels dos socis de govern han sumat un ‘aliat’, Ciutadans i han tirat endavant amb els vots a favor de les tres formacions i el no de Compromís, PP i Vox, que s’han mostrat, sobretot la coalició valencianista, sorpresos davant aquesta situació, llegant inclús a qualificar-los, en el cas de Compromís, com els pressupostos de la dreta, a més de lamentar que no s’hi hagen inclòs cap de les seues peticions. El Partit Popular ha atacat amb duresa la gestió de l’equip de govern durant tota la sessió i és que de la mà del portaveu Héctor Folgado s’ha qüestionat la inversió destinada a lluitar contra els efectes de la Covid-19, l’afany recaptador de l’equip de govern, tenint el compte que l’Ajuntament s’ha estalviat prop d’un milió d’euros en partides com la de festes i també la despesa de comunicació, apreciació feta també per Compromís.

D’aquesta manera, Vila-real ha ratificat un pressupost que ascendeix a 51.375.000 euros i que té com a eixos, “la prudència i la responsabilitat; la lluita contra la covid-19; l’optimització de recursos a través de nous contractes; el manteniment de l’aliança amb la societat civil i continuar amb la gestió “del passat, el present i el futur”, tal com ha assenyalat el regidor d’Economia i president de la Comissió d’Hisenda, Xus Madrigal.

Els comptes han tirat avant amb els vots favorables de 16 dels 25 membres del Ple, els edils de PSPV, Unides Podem, i Ciutadans, i el vot contrari de Compromís, PP i Vox. Un pressupost marcat per la incorporació de 2,5 milions per al pagament de resolucions i sentències urbanístiques heretades de l’etapa del PP que van arribar a l’Ajuntament a la fi de desembre, i que es pagaran amb càrrec a una operació de préstec.

En aquest sentit, Madrigal ha explicat que el pressupost s’ha dissenyat des de la prudència, per a “estar preparats per a fer front a noves necessitats en aquesta situació de pandèmia i les oportunitats futures”. Sobre aquest tema, la lluita contra la covid-19 és una altra de les prioritats perquè “no podem deixar de cap manera de garantir dins del que és a les nostres mans, l’augment de les partides de Sanitat, amb la compra d’EPI, màscares i hidrogel, l’increment en 200.000 euros del contracte de desinfecció dels centres escolars i la dotació de 450.000 euros per a promoció econòmica i la taula del Pacte local pel renaixement”, assenyala l’edil.

Eixos dels comptes

El pressupost també aposta en el capítol de despesa corrent (21,5 milions d’euros) per l’optimització de recursos, amb la garantia i millora de la prestació de serveis a través de la licitació de nous contractes, com el de l’autobús urbà gratuït o el servei de lloguer de bicicletes Bicivila’t, a més de l’obertura del centre Aiguasalut i el nou pavelló Campió Llorens, que “reforcen la nostra marca de Ciutat de la Salut i l’Esport”.

Madrigal ha apuntat també com a eix l’aliança amb la societat civil, amb més de 3 milions d’euros en els capítols dels convenis i transferències de crèdit a les entitats socials. El regidor ha destacat que “és un dels aspectes dels quals més orgullosos estem, l’aliança amb la societat, que ha demostrat en els pitjors moments de pandèmia el necessari que és tindre una societat civil viva, activa, organitzada i preparada”. En aquest sentit, el pressupost incorpora quatre nous convenis: 300.000 euros en tres anualitats per al nou alberg de Càritas Diocesana; 120.000 euros en tres anualitats per a la rehabilitació del saló de la Comunitat de Regants; 20.000 euros per a l’insectari de la Cooperativa Catòlic Agrària i 12.000 euros per a les reformes de la parròquia de Santa Isabel amb motiu del seu 50 aniversari.

En matèria financera, l’edil ha destacat la dificultat de gestionar “el passat, present i futur de la ciutat” a causa del “deute heretat de l’etapa del Partit Popular, que ens situa en 509 euros per habitant”. El capítol de despeses financeres ascendeix a 564.879 euros “per a pagar els interessos dels préstecs sol·licitats per a fer front a l’urbanisme, que ja ens ha costat més de 30 milions d’euros des de 2011, així com el préstec de 20 milions d’euros que el PP va sol·licitar en 2010”. En el capítol de passius financers la quantitat contemplada és de 2.889.273 euros per la “necessitat d’una nova operació financera per a fer front a les recents sentències judicials i resolucions del Jurat d’Expropiació, a conseqüència de la manera de governar de l’anterior equip de govern”.

Inversions contades

En el capítol d’inversions s’inclou la construcció de nous nínxols i millores en el Cementeri Municipal (122.000 euros); la instal·lació de noves pilones més segures en el carril bici del carrer Ermita (35.000 euros); el servei de lloguer de bicicletes Bicivila’t (125.000 euros); l’adequació de l’interior de l’edifici de l’antic cinema Condal, que es llogarà per a ús com a magatzem municipal davant la necessitat de nous espais (53.000 euros); i el pagament de la compra del solar per a la permuta de terrenys que farà possible la construcció de la futura comissaria de Policia Nacional (114.000 euros).

Plantilla pressupostària de 2021

En el ple també s’ha aprovat la plantilla pressupostària de 2021. El regidor de Recursos Humans, Álvaro Escorihuela, ha explicat que la plantilla d’enguany donarà continuïtat a la de 2020 ja que “la majoria dels canvis i novetats del passat any no s’han pogut complir a conseqüència de la crisi per la covid-19”. A més, l’edil ha destacat la necessitat d’“analitzar les necessitats de Vila-real en l’era post covid-19 per a poder aprofitar les oportunitats que arriben a través dels fons de reconstrucció i altres canvis en matèria de competències municipals”. La plantilla ha sigut aprovada amb els vots a favor de PSPV, Unides Podem i Vox, l’abstenció de Compromís i Ciutadans, i el vot en contra del PP. Compromís ha criticat que una ciutat com Vila-real no tinga un document que és indispensable i que espera que prompte es done solució a aquesta qüestió. Per la seua banda, Gema Ferreres, del PP, ha criticat que tot s’atribuïsca a la Covid, “fins i tot una RPT que fa any que s’està venent, quan és una ferramenta essencial i la seua absència porta de vegades a pràctiques que no són adequades com que hi haja certs perfils fent tasques que no els ccorresponen, que hi haja un dèficit d’agents de la Policia Local, el que provoca múltiples denúncies dels sindicats, a més que hi ha borses de treball que se queden buides. A més, la taula de negociació només s’ha reunit una vegada en cinc anys. En el 2017 es va anunciar els primers passos d’una RPT i no hem format a tindre notícies. El que s’està aprovant hui és la mateixa plantilla sense cap canvi”, ha lamentat.

Vicent assenyala “la recuperació i sostenibilitat econòmica; el manteniment, la regeneració urbana i l’impuls industrial com els eixos de l’acord de pressupostos”

El portaveu de Ciutadans (Cs) a l’Ajuntament de Vila-real, Domingo Vicent, ha explicat després de votar a favor dels pressupostos que “les propostes acceptades es basen en quatre grans línies: recuperació econòmica i empresarial, manteniment i civisme, regeneració urbana i foment industrial i major control de la despesa”. 

Quant a la primera línia de recuperació econòmica i empresarial, Vicent ha destacat que “es dota de continuïtat a la Mesa del Renaixement amb 250.000 euros i 250.000 més previstos per a romanents”. “D’aquesta manera, garantim poder continuar debatent i aprovant mesures que pal·lien els efectes socials i econòmics de la pandèmia, cal recordar en aquest sentit que Cs ja ha aconseguit tirar avant algunes mesures com la targeta moneder, el pla per a lluitar contra la bretxa digital o campanyes de conscienciació abans de l’inici de curs escolar”.En segon lloc, la millora del manteniment i el civisme. Sobre aquest tema, Vicent ha apuntat que “alertar d’aquesta problemàtica i posar solucions sempre ha sigut una de les banderes de Cs des de la passada legislatura”. “En aquests comptes hem aconseguit incorporar més diners per a desinfecció, augmentar la vigilància i les sancions destinades a evitar els abocaments il·legals, millorar el manteniment dels parcs infantils i l’enllumenat amb especial interés a les zones comercials i d’oci, elaborar una ordenança específica sobre la tinença d’animals, així com una regulació per als VMP, pla de millores de les voreres del barri antic en el període 2021-2023 i finalment, redactar un pla de millora de senyalització amb els llocs d’interés i les distàncies d’aquests recorreguts a peu”. “Amb aquestes propostes a més de tindre una ciutat més neta, volem potenciar Vila-real com una ciutat agradable per a viure, treballar i formar una família”.

En tercer lloc, mesures per a la regeneració urbana i el foment industrial. En aquest sentit el portaveu ha posat l’accent principalment que “gràcies a Cs, l’urbanisme de Vila-real deixa de mirar únicament al passat per a mirar al futur”. Així, l’edil ha concretat que “a aquest efecte iniciarem una sèrie de trobades bilaterals per a tractar tant els problemes dels aprofitaments i sentències, com la degradació del centre i la revitalització industrial”. “És a dir, volem que Vila-real siga una ciutat per a créixer, emprendre i prosperar, de manera que ens convertim en líders comarcals sense que això recaiga sol i exclusivament sobre el pes dels veïns”, ha manifestat l’edil. “Si ho aconseguim, controlar la despesa estructural i reduir la pressió fiscal serà molt més fàcil a curt-mitjà termini”, ha manifestat l’edil. 

En definitiva, per al regidor “Cs hui torna a demostrar que ser útils i de centre es demostra amb fets i no amb paraules”. “La situació d’extrema emergència mereixia altura de mires, diàleg i responsabilitat, per això agraïm també al PSPV la seua predisposició i esperem que aquests acords es complisquen pel bé de Vila-real i dels vila-realencs”, ha conclòs Vicent.

Compromís lamenta que el tripartit de dretes aprove el ‘pressupost de la desigualtat’ per a 2021

Compromís per Vila-real lamenta que el tripartit de dretes (PSOE, Podemos i Ciutadans) s’haja aliat per a aprovar el “pressupost de la desigualtat” per a 2021. La formació nacionalista ha votat durant el Ple extraordinari en contra de la previsió plantejada per Benlloch, el seu soci segrestat i els seus nous companys d’aventures, després de comprovar que, “malgrat ser el primer grup municipal que va fer proposades ja al novembre, no sols no s’han dignat a reunir-se amb Compromís, sinó que han ignorat i menyspreat constantment les nostres aportacions, arribant a afirmar el regidor d’Economia que Compromís no havia fet cap proposta per a millorar la ciutat, la qual cosa suposa una falta a la veritat”, explica la portaveu, Maria Fajardo.

Per a Compromís la desorientació dels de Benlloch, que “no es cansen de fer girs cap a la dreta” es plasma en múltiples incongruències que doten d’una gran inseguretat a tots els veïns i veïnes, així com a les empreses que treballen a Vila-real, especialment en una situació com l’actual.

“D’aquell anunci en premsa que deia que tindríem un pressupost conservador i previsor, només queda el conservador, per l’aliança que s’acaben de muntar sense cap pudor”, apunta, “un pressupost que té a Ciutadans com a aliat no és un pressupost social, mai podrà ser-ho, però amb dreta o sense ella tampoc és previsor, com ja ens té acostumats el senyor Benlloch”.

Més de 500 partides d’1 euro de pressupost

Fajardo destaca les més de 500 partides d’1 euro de pressupost. “Sabem que és habitual realitzar modificacions de crèdit, però no es pot funcionar així constantment. Un pressupost és una previsió i ha de ser el més realista possible i ajustar-se al dia a dia de l’Ajuntament, però aquestes partides, en moltes ocasions corresponen als subministraments de llum i aigua. Per què no es poden comptabilitzar les despeses fixes que es tenen en les regidories? Nosaltres sempre hem apostat per funcionar com ho faríem en qualsevol economia domèstica, però és clar que ací prefereixen celebrar plens extraordinaris constants per a qualsevol gestió mínima, que sempre acaba allargant el temps de cobrament de les empreses, per a després tirar-li la culpa als funcionaris dels problemes de funcionament del consistori”, manifesta.

No obstant això, Compromís es congratula que, després de quasi dos anys de legislatura, s’hagen acollit a una proposta del Grup Municipal, com és intentar elaborar els pressupostos amb perspectiva de gènere. “Sembla que fa menys d’un mes van sol·licitar uns informes a una empresa especialitzada en igualtat, ara falta que complisquen tot el que se’ls propose”, indica Fajardo. Al mateix temps, destaca la falta de previsió per a la ubicació d’una eina educativa i d’inclusió social fonamental, com és l’Escola d’Adults. “Trobem múltiples contradiccions, volen una EOI amb seu pròpia, però no pressuposten res per a la seua ubicació; voten en contra de tindre un quart institut, i en pocs dies adquireixen un solar perquè ara sí que és imprescindible; compren terrenys per a la nova comissaria, però el seu Govern socialista no la té en compte per a 2021… i el millor de tot és que, d’una banda diuen que van a estalviar i a ser bons gestors, però per un altre continuen destinant quantitats ingents i obscenes a la publicitat i propaganda”, apunta l’edila de Compromís, qui recorda que “es va pujar l’IBI a traïció per a continuar engreixant la llista de despeses supèrflues, que tenen com a única finalitat l’electoralisme i no aprofundeixen en l’àmbit social, deixant les famílies i les persones més vulnerables a l’estacada”.

Al mateix temps, destaca la manca de coherència, “quan diuen que consensuaran les propostes i no es compta amb nosaltres”. “Per part nostra, continuem reivindicant que, amb una bona gestió, enguany es podrien haver tingut una nova ubicació per a l’Escola d’Adults, terrenys per al quart institut, un espai per al trasllat de l’EOI, un nou PGOU, col·lectors per a evitar inundacions, més fons per a la conservació del patrimoni i l’eliminació de barreres arquitectòniques, la millora de l’entorn de la séquia Major, la remodelació de la plaça de l’estació de trens i la creació d’una estació d’autobusos i més pressupost per a ajudar als negocis i sectors més afectats per la pandèmia.

El PP lamenta que el pressupost de Vila-real mantinga pujades d’impostos i no ajude a superar la crisi derivada de la pandèmia

El Partit Popular de Vila-real ha lamentat hui que el pressupost de 2021, un vertader ‘curta i pega’ del de 2020, no servisca per a ajudar la ciutat a eixir de la greu crisi del Coronavirus.

No en va, només el 1,06% d’un pressupost de 51 milions es destinarà a ajudar als teixits productius afectats per la pandèmia i, damunt, es mantindrà la pressió fiscal que permet a l’alcalde recaptar més, amb el 10% més d’IBI.

El portaveu del PP, Héctor Folgado, ha lamentat que “malgrat que només amb la suspensió de les festes l’any passat s’han estalviat un milió d’euros, només destinaran 500.000 euros als sectors afectats per la pandèmia”.

Folgado ha recordat que el PP ha estat oferint des del primer moment la seua mà tendida amb propostes des de l’inici de la pandèmia “amb propostes per a adaptar el pressupost a la realitat actual, com a bonificacions en impostos, demanem ajudes municipals d’emergència econòmica per a donar resposta en moments de dificultat, ajudes directes… I la realitat del pressupost és molt diferent”.

El portaveu del PP ha lamentat que els comptes contemplen pujades d’impostos en el pitjor moment de la història recent de la ciutat i no prepara a Vila-real per a eixir de la crisi.

Héctor Folgado ha lamentat que Vila-real s’haja quedat arrere si es compara amb la resta de localitats de la província quant a la captació d’empreses, inversions productives o la creació de centres educatius.

“A més, tornen a deixar fora ajudes a sectors fonamentals i segueixen sense resoldre els deutes que mantenen amb les entitats socials”, ha explicat el portaveu popular.

 

Whatsapp Telegram