Jueves, 1 de octubre, 2020  |  
Una iniciativa popular busca la rehabilitació i reobertura del santuari de Sant Joan de Penyagolosa Una iniciativa popular busca la rehabilitació i reobertura del santuari de Sant Joan de Penyagolosa

- 4 diciembre, 2019 -

La idea part d’un grup de veïns de Vistabella preocupats per l’estat d’abandonament del santuari, que fa més d’un any que està tancat Una iniciativa popular busca la rehabilitació i reobertura del santuari de Sant Joan de Penyagolosa

La idea part d’un grup de veïns de Vistabella preocupats per l’estat d’abandonament del santuari, que fa més d’un any que està tancat

Castellón Información

L’emblemàtic santuari de Sant Joan de Penyagolosa es troba tancat des de setembre de l’any 2018, cosa que impossibilita l’accés a l’església, segons ‘Salvem Sant Joan de Penyagolosa’ . També es troben sense servei tant el seu restaurant com l’hostaleria, cosa que “està repercutint negativament en l’economia dels pobles de la zona, que ja noten la baixada del nombre de visitants”.

Indiquen en comunicat que “la Diputació de Castelló, en repetides ocasions, ha anunciat la rehabilitació del santuari, però de moment encara no s’ha firmat cap conveni amb el bisbat ni s’ha reservat cap partida pressupostària per al projecte”.

L’estat d’abandonament i decadència en el qual es troba el monument, declarat Bé d’Interés Cultural, és preocupant, perquè provoca que el seu deteriorament s’intensifique, fent cada vegada més complicada la seua rehabilitació i restauració.

Tal com assenyalen els promotors de la iniciativa, “el santuari és d’origen medieval, amb posteriors ampliacions barroques i neoclàssiques, i concentra gran part de la màgia i misticitat de Penyagolosa, als peus del qual se situa i des d’on parteix la ruta per a ascendir al seu cim. Aquest indret, on envoltant el seu pati interior, podem trobar diverses dependències com hostaleria, església o refugi, és el focus d’atracció religiosa més important de la província, rebent any rere any les peregrinacions ancestrals de la majoria de pobles del voltant. Algunes d’elles es remunten a l’edat mitjana, sent la més coneguda la dels Pelegrins de Les Useres, declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial”.

“L’ermitori representa un punt de trobada, no tan sols religiós, sinó també per a nombrosos amants de la natura, i sobretot significa un sentiment de pertinença per a molts pobles veïns, convertint-se en un important motor econòmic i turístic per a aquestes comarques”.

Penyagolosa, primeras nieves

És per això que demanen a les institucions municipals, provincials, autonòmiques i eclesiàstiques que, com més prompte millor, adopten les mesures (tècniques,administratives i financeres) adequades per a conservar, revalorar i rehabilitar este patrimoni, per tal de tornar a donar vida a Sant Joan de Penyagolosa.

Per estos motius demanen la col·laboració de la gent, perquè done suport a la iniciativa popular amb la seua firma, que es pot registrar tant digitalment mitjançant la plataforma change.org, com de manera física en els diversos establiments del poble.

L’Ajuntament de Vistabella té previst realitzar una declaració institucional per a recolzar la iniciativa en el ple que es realitzarà el pròxim cap de setmana. De la mateixa manera, instarà als diferents pobles de la província a què se sumen a la reivindicació.

S’han replegat ja unes 2.200 signatures des del dissabte.

Google+
Whatsapp Telegram


No hi ha comentaris per el moment

Escriu el primer comentari!

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *