Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 14:00

Peñíscola presenta su Festival Internacional de Música Antiga i Barroca, que se celebra del 3 al 12 d'agost

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 56 segundos

Noticias Relacionadas

Comptarà amb un total de tretze concerts i serà l'edició amb més presència d'agrupacions valencianes

Castellón Información

L'Institut Valencià de Cultura, junt amb la Diputació de Castelló i l'Ajuntament de Peníscola, presenta la XXV edició del Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, que se celebra del 3 al 12 d'agost amb un total de tretze concerts.

Han assistit a la presentació la directora adjunta de música i cultura popular de l'IVC, Marga Landete; la diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz; l'alcalde de Peníscola, Andrés Martínez; i el director artístic del festival, Leonardo Marqués.

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular Valenciana, ha explicat que "a causa de les condicions de mobilitat dels artistes internacionals per la pandèmia de la Covid-19, s'ha adaptat la programació reforçant-la amb gran presència d'actuacions d'agrupacions valencianes de gran nivell gràcies al pla 'reaCtivem', també amb més actuacions per a tota la família".

D'aquesta manera, el festival comptarà amb veus valencianes destacades, com són les de Jordi Savall, que ha tingut una gran acollida en edicions anteriors; Èlia Casanova, Premi Carles Santos de la Música Valenciana al millor disc de recuperació del patrimoni musical; o Mara Aranda en un espectacle familiar.

El festival compta també amb l'actuació del Cor de la Generalitat junt amb Harmonia del Parnàs, un espectacle amb el programa fet per a la 43ª edició del Festival Internacional de Teatre Clàssic d'Almagro.

Prsesentación Festival Internacional de Música Antigua Peñíscola

Pel que fa a la localització, quatre dels concerts se celebren al Palau de Congressos de Peníscola, dels quals tres seran per a públic familiar i entrada lliure. Els altres tenen lloc a l'emplaçament habitual del festival, el castell del Papa Luna.

Cal destacar que la celebració dels 25 anys de festival s'ajorna per les condicions sanitàries fins a l'edició de 2021. D'altra banda, el disseny del cartell d'aquesta edició és de l'estudi castellonenc Juárez Casanova.

Programació

La inauguració del festival serà el dilluns 3 d'agost al castell del Papa Luna amb el Cor de la Generalitat i Harmonia del Parnàs sota la direcció de Marian Rosa, un concert amb el títol 'Quien amores tiene...' en commemoració del V centenari de la primera volta al món d'Elcano i Magallanes.

El festival continua el 4 d'agost, a les 20.30 hores, amb el primer dels concerts gratuïts al Palau de Congressos; la formació Galería del Clroscuro d'Alacant, amb Anabel Sáez al clavecí i en la direcció, ens porta 'Los colores del corazón', un espectacle per a públic familiar a partir dels sis anys.

El mateix dia a les 22.30 hores i al castell del Papa Luna, Adriana Mayer i l'Ensemble de l'Albera, de València, oferiran el concert 'Crudelissima Clori. Filli adorata'.

El 5 d'agost al castell del Papa Luna actuarà l'Accademia del Piaccere, vinguts des d'Andalusia, amb la soprano Mariví Blasco i amb Fahmi Alqhai en la direcció i a la viola.

El 6 d'agost, de nou al Palau de Congressos i a les 22.30, serà l'actuació de Jordi Savall & Hespèrion XXI, de Catalunya, en un concert de títol 'Orient-Occident diàleg de les ànimes'.

Al castell del Papa Luna el 7 d'agost actuarà Apothéose Ensemble, una formació de Madrid que amb el títol 'A tribute to tears' interpretarà sonates de Georg Friedrich Händel.

L'endemà, també al castell, serà el primer dels dos concerts de Capella de Ministrers en el festival, dirigits per Carles Magraner. El 8 d'agost, i amb l'actuació de la soprano Èlia Casanova, el concert 'Mediterrània. Una mar de vilanelle, villancets i cançons', i el 9 d'agost, a les 19.30 hores, al Palau de Congressos, amb la veu d'Aranda, 'Tirant i Carmesina', un concert per a públic familiar a partir de 6 anys amb entrada lliure.

El 9 d'agost tornen els concerts al castell del Papa Luna amb l'actuació de La Guirlande, vinguts d'Aragó, i el seu concert 'Bach & sonidos'.

La formació valenciana Estil Concertant actuarà el 10 d'agost al castell del Papa Luna amb la soprano Olga Pitarch i Marisa Esparza a la flauta travessera i la direcció.

Tornem al Palau de Congressos amb un altre dels espectacles per a públic familiar i entrada lliure l'11 d'agost a les 19.30; Emilio Villalba & Sara Marina & Ángeles Núñez presenten 'Cantica, Magallanes y Elcano, la música de una aventura'.

El mateix dia a les 22.30 al castell del Papa Luna el grup de Castelló Il Dolce Incontro, format per Rafael Quiralt, Francesca Sala i Víctor Yusà, oferiran el concert 'Herois duo'.

Tanca el festival el 12 d'agost al castell del Papa Luna el concert de Mediterrània Consort sota la direcció del flautista David Antich, que interpretarà els concerts per a flauta dolça i viola da gamba de Telemann.

Entrades

El preu de les entrades als concerts és de 12 euros. Hi ha un abonament per als deu concerts al preu de 100 euros i per a 5 concerts per 50 euros.

La venda anticipada serà a partir del 10 de juliol a través de www.entradas.com i a partir de l'1 d'agost hi haurà venda al Palau de Congressos de Peníscola de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores, i venda al castell tots els dies de concert de 21 a 22.30 hores.

Les representacions disposaran de totes les mesures de seguretat, higiene i distanciament que exigeix la crisi de la Covid-19, per la qual cosa s'han reduït els aforaments de tots els espais del festival.

La Diputació destina 70.000 euros per al Festival

El Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola celebrarà enguany les seues bodes de plata amb una edició "extraordinària per les circumstàncies que travessa el món però igual o més intensa que en anys anteriors". D'aquesta manera s'ha expressat la diputada de Cultura, Ruth Sanz, en el seu torn de paraula.

 

Tal i com ha destacat la diputada, "la Diputació de Castelló és, junt a l'Institut Valencià de Cultura, una de les institucions mecenes d'aquest festival que s'ha convertit en una referència cultural i que ha servit per a posicionar els noms de Peníscola i Castelló dintre del circuit dels millors festival de música antiga d'Europa i del món". La dotació destinada des de l'àrea provincial de Cultura està quantificada en 70.000 euros, "una inversió que recuperarem gràcies a l'arribada i al consum dels visitants, tant de dins com de fora de les nostres comarques".

Sanz ha fet especial menció a la decisió de confeccionar la cartellera d'enguany amb majoria de grups "de la terreta", de gran nivell i projecció internacional. Una mostra, per a Ruth Sanz, "de la nostra sensibilitat cap al sector i el talent valencià, amb el que comptem per a dinamitzar els nostres pobles". En aquest sentit, Sanz ha recordat que "cancel·lar la programació era l'última de les opcions que ens plantejàvem, per això, a excepció del Certamen de Bandes, hem reconfigurat i i reprogramat tota l'agenda estival perquè la cultura no es quede a casa".