Noticias Castellón
jueves, 30 de noviembre de 2023 | Última actualización: 18:39

Orpesa celebra el 9 d’octubre amb l’ofrena a Jaume I i una acolorida desfilada

Tiempo de Lectura: 32 segundos

Noticias Relacionadas

El municipi s’ha inundat de tradició i història amb un centenar de personatges 

Castellón Información

Els carrers d’Orpesa s’han inundat de tradició i història amb la commemoració del 9 d’Octubre, una festivitat que ha arrancat aquest matí amb una acolorida desfilada que ha partit des de les portes de l’Ajuntament. En ell han participat un centenar de persones representant als Almoràvits (encapçalats pel Alfaquí), el Bisbat de Tortosa (amb Ponç de Torrella), l’Ordre de l’Hospital (liderada per Fra Ramón de Ciri), la Castellanía d’Amposta (capitanejada per Hug de Fullarquer), així com cavallers, soldats, dones cristianes i infermeres, entre altres personatges.

 width=

Tots ells han desfilat, al ritme dels bombos i tambors, fins a arribar a l’estàtua en honor a Jaume I, situada en Els Quarts, on l’Associació 9 d’Octubre d’Orpesa ha realitzat l’ofrena floral. Com ja es va anunciar, enguany l’organització ha decidit suspendre la representació final que es realitzava cada any als peus del monument, en el qual els figurants recreaven la rendició dels almoràvits del castell d’Orpesa davant les tropes de Jaume I l’any 1233, per a evitar la congregació de multituds.

El matí d’aquest 9 d’Octubre s’ha coronat amb la mascletá a càrrec de la Pirotècnia Tomás al carrer Peñagolosa (al costat de l’institut Torre del Rei). Un espectacle que ha omplit el cel de foc i color davant l’atenta mirada del públic, que ha pogut seguir-lo a peu de carrer i des dels seus balcons i terrasses.

L’activitat continuarà aquesta vesprada, a les 20.00 hores a la plaça Major, amb l’espectacle ‘Arrel’ que estarà protagonitzat per Miquel Gil i Noèlia Llorens. Un projecte creat per Acció Cutural del País Valencià amb motiu del seu 50é aniversari que, després de la seua estrena a Orpesa, visitarà diferents localitats del territori valencià.