Advertisement
Advertisement
Noticias Castellón
jueves, 30 de marzo del 2023 | Última actualización: 21:58

Advertisement
Advertisement

Mulet demana al Senat major control fitosanitari en l’entrada de cítrics a la UE

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 19 segundos

Noticias Relacionadas

Compromís recorda a més la proposta de fer del Port de Castelló únic port d’entrada a Europa

Castellón Información

El portaveu de Compromís, i membre de la comissió d’agricultura al Senat, Carles Mulet, ha reiterat la necessitat d’incrementar els controls fitosanitaris a les exportacions de cítrics de Sudàfrica i tercers països, ja que a més de competència deslleial poden acabar entrant plagues de greus conseqüències.

Compromís ha recordat que els EUA obliguen a les nostres clementines a entrar per un únic port (el de Filadèlfia) i que la UE deixa entrar per qualsevol i que les inspeccions són un colador. “Al llarg de 2015, 2016, 2017 0 2018 es van detectar a la Unió Europea desenes enviaments de cítrics procedents de Sud-àfrica amb presència d’agents nocius, moltes d’elles amb vectors que provoquen greus malalties “.

Mulet ha recordat com la coalició va demanar, sense èxit, pel vot en contra de PP i PSOE, ubicar a Castelló un únic port d’entrada autoritzat per als cítrics procedents de Sud-àfrica per la seua proximitat als punts de reexportació als mercats comunitaris. “Defeníem això”, ha dit Mulet “perquè el Port de Castelló està preparat per rebre i inspeccionar enviaments, al comptar amb molta experiència a través d’empreses implantades en ell, i per ser el port des d’on parteixen gairebé totes les clementines, o clemenules, que s’exporten als EUA i, per tant, amb una experiència contrastada d’inspecció i control”.

Per a Compromís, el Port de Castelló és l’idoni per estar pròxim a les empreses que han de manipular i reexportar aquests cítrics als mercats comunitaris (i d’aquesta manera s’evitaria una deslocalització dels punts de reexpedició a altres zones de la UE). Es troba prop de la principal producció de l’Estat i, per proximitat, molt interessant per als productors del sud de Catalunya, molt vinculats als del nord valencià.

A més, es reclamava implantar al Port de Castelló una dotació d’inspectors fitosanitaris especialitzats en plagues i malalties de quarantena (com el citrus black spot o taca negra dels cítrics) i que inspeccionaren detingudament cada enviament procedent de Sud-àfrica.

El senador Carles Mulet ha explicat que ja vam advertir a la Comissió d’Agricultura del Senat l’amenaça que suposava la xylella fastidiosa. “Ens van dir que els protocols eren els correctes. “Ara, aquesta plaga ha aplegat a les Balears, Alacant i més punts de la península. Per això exigim un control seriós i rigorós en un moment de recuperació econòmica on no es pot deixar a l’aire cap extrem”.

A més de l’aplicació de la clàusula de salvaguarda que contempla el reglament europeu, Compromís des del Senat ha vingut exigint l’aplicació de contingents d’importació regressiu (per tancar la porta als cítrics de fora quan hi haja producció local) o establir PortCastelló com únic port autoritzat d’entrada de cítrics de tercers països, ” no ens poden dir que això va contra el lliure mercat, quan en els EUA, els pares de l’economia de lliure mercat, apliquen el mateix criteri. El port de Rotterdam per on es permet l’entrada de cítrics, no compta amb els mateixos controls que els ports espanyols o valencians. Amb excuses fins ara s’ha rebutjat aquesta proposta com quasi totes les que vam fer, recordem com quan en el Senat ens vam quedar a soles presentant una proposta de no ratificació de l’acord UE amb Sudàfrica ens van dir de tot, i després, com vam ser els únics que vam votar que no al mateix, PP, PSOE i resta de forces que ara s’omplin la boca parlant de crítics, van votar amb molta alegria sí a ratificar este tractat. Igual que ara els fets els obliguen a rectificat almenys de cara a la galeria, esperem que també rectifiquen a la idea de no explorar aquesta proposta del port de Castelló”

Advertisement
Advertisement