Noticias Castellón
martes, 30 de mayo del 2023 | Última actualización: 23:52

Compromís es reuneix amb Costas per traslladar la seua preocupació per les partions a Torreblanca i Cabanes

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 33 segundos

Noticias Relacionadas

Representants de Compromís s’han reunit hui amb alts càrrecs de la Direcció General de la Costa i la Mar per a traslladar-los la seua preocupació pels canvis que pot introduir la nova partió en els usos i propietats afectades a Torreblanca i Cabanes. A la reunió han assistit els edils Miriam Pañella (Torreblanca) i David Casanova (Cabanes) acompanyats dels parlamentaris Joan Baldoví i Carles Mulet.

Des de la coalició han demanat un aclariment dels usos que es permetran i conéixer com queda la propietat de les finques, davant el que consideren “una expropiació” que convertirà als actuals propietaris de finques i administracions en mers concessionaris, que quedaran a costa de concessions, però sense mantindre les seues propietats.

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha assenyalat “no compartir que es desposseïsca als veïns i que la gent passe a ser concessionaris sense tindre ja la propietat de les seues terres”, per la qual cosa ha reclamat “un canvi legislatiu dràstic que permeta conciliar els objectius de protegir i delimitar amb la propietat privada. Entenem l’obligatorietat de delimitar els aiguamolls que ve marcada per llei, però demanem que siga el menys traumàtic possible per als afectats”. El senador ha recordat que “estan ací pagant els municipis que no han transformat salvatgement el seu litoral, ni les seues zones humides. Aquesta partió deixa en la cuneta a ajuntaments i propietaris que seran simples concessionaris que hauran de demanar permisos per a tot, per a fer una passarel·la o una carretera i seran necessàries concessions per a tot, segons ens han reconegut”.

Per la seua part Míriam Pañella va reclamar conéixer els criteris utilitzats en la partió i va reclamar documentació sobre les consultes enviades als ajuntaments, les afeccions als projectes en marxa, activitats cinegètiques, amb l’objectiu d’introduir suggeriments i propostes en el document en revisió fins a gener de 2025. Al seu judici pensa que no s’estan protegint els drets dels legítims propietaris de les marjals, que no generen un impacte negatiu en el medi ambient. Pel seu costat Casanova va reclamar que l’activitat de l’administració no permeta que “Cabanes siga una nova Orpesa” i ha alertat de la incongruència que “mentre a la gent no es permetrà mantindre la seua propietat, es mantenen activitats cinegètiques que alteren físicament els valors de l’aiguamoll i el seu entorn natural”, en referència a l’activitat minera existent en la zona.

Des de de Direcció General tant Ana María Oñoro (Directora General de la Costa y el Mar) com Ainhoa Pérez (Directora Técnica), els van facilitar les explicacions requerides i es van comprometre a fer arribar als edils i al senador via parlamentària la informació sol·licitada i que no va poder ser consultada per Mulet al no trobar-se a la disposició dels interessats en el Servei Provincial de Costas.

Els representants de la coalició han agraït l’amabilitat i cordialitat de les responsables de la Direcció General de la Costa i la Mar.