Noticias Castellón
domingo, 15 de junio de 2025 | Última actualización: 21:11

Més de la mitat de l'alumnat de la Comunitat demostra un alt rendiment en Matemàtiques i en llengües

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 50 segundos

Noticias Relacionadas

En l’avaluació de diagnòstic del curs 23/24 van participar 91.002 alumnes de 4t de Primària i 2n de l’ESO de 1.696 centres educatius de la Comunitat

La Comunitat és finalista en els Premis Internacionals d’Avaluació Digital 2025, en la categoria de ‘Millor projecte de transformació’, per l’èxit en la implantació d’esta prova en format digital

Més de la mitat de l’alumnat de 4t de Primària i 2n d’ESO de la Comunitat Valenciana demostra un alt nivell de rendiment en les competències de matemàtiques, castellà, valencià i anglés.

Així s’arreplega en els resultats de l’Avaluació de Diagnòstic que ha donat a conéixer la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació este dijous a través del secretari autonòmic d’Educació, Daniel McEvoy, i la directora general d’Innovació i Inclusió Educativa, Xaro Escrig.

L’Avaluació de Diagnòstic és una avaluació censal regulada per la LOE-LOMLOE i que es realitza amb periodicitat anual. En l’avaluació del curs passat van participar 91.002 alumnes de 4t de Primària i 2n d’ESO de 1.696 centres educatius de la Comunitat (594 d’Alacant, 871 de València i 231 de Castelló) que van realitzar la prova entre el 13 de maig i el 13 de juny de 2024.

La directora general d’Innovació i Inclusió Educativa ha indicat que “els resultats d’esta avaluació són fonamentals i ens proporcionen dades fiables que ens permeten millorar els processos d’ensenyança i aprenentatge en el sistema educatiu valencià. A més, no hi ha registres comparables d’avaluacions censals en la Comunitat Valenciana des d’abans de la LOMCE, que es va implantar en el curs 2014-2015”.

Els resultats de l’Avaluació de Diagnòstic es mostren mitjançant la distribució d’alumnat segons 6 nivells de rendiment o nivells competencials. Per àrees estos són els resultats:

Valencià en 4t PRI
•  Comprensió oral: el 55 % de l’alumnat es troba en nivells alts.
•  Comprensió escrita: el 52 % de l’alumnat es troba en nivells alts.

Valencià en 2n ESO
•  Comprensió oral: el 49 % de l’alumnat es troba en nivells alts.
•  Comprensió escrita: el 50 % de l’alumnat es troba en nivells alts.

Castellà en 4t PRI
•  Comprensió oral: el 54 % de l’alumnat es troba en nivells alts.
•  Comprensió escrita: el 49 % de l’alumnat es troba en nivells alts.

Castellà en 2n ESO
•  Comprensió oral: el 53 % de l’alumnat es troba en nivells alts.
•  Comprensió escrita: el 52 % de l’alumnat es troba en nivells alts.

Anglés en 4t PRI
•  Comprensió oral: el 51 % de l’alumnat es troba en nivells alts.
•  Comprensió escrita: el 51 % de l’alumnat es troba en nivells alts.

Anglés en 2n ESO
•  Comprensió oral: el 52 % de l’alumnat es troba en nivells alts.
•  Comprensió escrita: el 51 % de l’alumnat es troba en nivells alts.

Matemàtiques en 4t PRI
•  Alumnat en nivells alts: el 50 % de l’alumnat es troba en nivells alts.
•  Sentits destacats: sentit estocàstic (52 %), sentit espacial i numèric (50 %).

Matemàtiques en 2n ESO
•  Alumnat en nivells alts: el 50 % de l’alumnat es troba en nivells alts.
•  Sentits destacats: sentit estocàstic (52 %), sentit espacial i numèric (50 %).

Esta avaluació de diagnòstic inclou un qüestionari per a contextualitzar els resultats. Això permet observar millors rendiments en totes les competències avaluades a mesura que l’ISEC (Índex Socioeconòmic i Cultural) de l’alumnat és major.

Respecte a l’ús de dispositius, les dades mostren que un major temps d’ús de dispositius s’associa amb un menor rendiment en totes les competències avaluades. Este patró s’observa tant en 4t de Primària com en 2n d’ESO.

La Conselleria d’Educació va proporcionar a tots els centres educatius un informe individualitzat amb els seus resultats i es van organitzar 6 sessions presencials, 1 a Castelló, 3 a València i 2 a Alacant, per a facilitar la interpretació d’estos informes, i per a resoldre dubtes dels centres.

A més, esta prova es va fer el curs passat per primera vegada en format digital en la Comunitat Valenciana, sent una de les cinc comunitats autònomes que així ho va fer. “D’esta manera, hem aconseguit simplificar el procediment per als centres, així com evitar la càrrega de treball als docents i garantir la confidencialitat del contingut de les proves”, ha assenyalat el secretari autonòmic, Daniel McEvoy.

L’aposta de la Conselleria d’Educació de fer la prova en format digital ha sigut reconeguda en l’àmbit internacional a través dels International e-Assessment Awards 2025, Premis Internacionals d’Avaluació Digital 2025.

“La Comunitat Valenciana figura com a finalista en la categoria de ‘Millor projecte de transformació’ per l’èxit en la implantació de l’Avaluació de Diagnòstic en format digital, la qual cosa suposa un reconeixement del qual estem molt orgullosos”, ha afegit McEvoy. El pròxim 10 de juny representants de la Conselleria d’Educació assistiran a la gala d’entrega de premis en la qual es donarà a conéixer el guanyador.

Avaluació 24/25

Actualment s’està duent a terme l’Avaluació de Diagnòstic del present curs escolar, del 6 de maig fins al 6 de juny de 2025, 110.000 alumnes de la Comunitat Valenciana, pertanyents a prop de 1.700 centres (601 d’Alacant, 866 de València i 233 de Castelló), estan participant en l’Avaluació de Diagnòstic 24/25.

Este curs hi ha novetats com l’ampliació de competències avaluades ja que, per primera vegada, s’avaluarà la competència en llengua estrangera francés en 2n d’ESO. A més, s’ha llançat una nova aplicació que ha permés als centres sol·licitar la preferència de torns per a la realització de l’avaluació en nom de la seua millora organitzativa.