Noticias Castellón
miércoles, 18 de junio de 2025 | Última actualización: 11:25

Més Compromís demane als seus socis la resolució de l'acord amb Sumar al Congrés dels Diputats 

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 51 segundos

Noticias Relacionadas

La coalició denuncia: “Sumar i l’actual govern espanyol han comés greuges contra els valencians  en general i el nostre partit en particular”

La coalició política ha presentat la proposta de resolució del consell nacional de Més compromís on expressen: “des dels seus inicis com a UPV i com a Bloc, el Més s’ha definit com una  organització política nacionalista valenciana, defensant un projecte polític valencià,  sobirà, arrelat al territori i, conseqüentment, d’estricta obediència valenciana. Aquesta  essència ens ha diferenciat sempre de la resta de partits polítics que operen dins l'Estat  espanyol i ha permés representar amb veu pròpia les necessitats i les aspiracions del nostre  poble, sense subordinacions ni dependències de dinàmiques alienes a allò que passa al  nostre País.”

Expliquen que van acordar anar conjuntament a les eleccions generals de 2023 amb Sumar com “una aliança electoral puntual per a garantir  una representació progressista i valencianista al Congrés dels Diputats.”. Afirmen que van aconseguir que dues representants de Compromís , una d’elles en representació del Més, formen  actualment part del Grup Plurinacional Sumar; un partit que governa en coalició l’Estat  Espanyol

Denuncien: “Que Sumar i l’actual govern espanyol han comés greuges contra els valencians  en general i el nostre partit en particular és un fet més que constatat, i han posat en evidència que les seues voluntats i realitats polítiques van en  contra dels principis fundacionals del Més i de Compromís. S’han traspassat en reiterades ocasions les condicions de respecte i autonomia que haurien de regir qualsevol  col·laboració entre forces diferents, i això és absolutament intolerable”.

Defensen que “Movimiento Sumar ha fagocitat i invisibilitzat totes les forces que formen part  del grup parlamentari homònim, i és ontològicament contrari al que som i defensem  com a partit”. El partit Més s'autodefineix com a “esquerra nacionalista valenciana” i afirmen que “el del Grup  Plurinacional Sumar i les forces que el composen és el de l’esquerra federalista espanyola”. 

Igualement consideren que “les dues postures poden apropar-se, però parteixen de bases molt diferents: el Més és un  partit d’una nació minoritzada, i Sumar ho és de la nació que la minoritza.” 

La coalició considera: “ El greuge més recent comés pel binomi Sumar-PSOE és el veto a la  compareixença de Pedro Sánchez en la Comissió de Investigació sobre la DANA que es  portarà a terme al Congrés dels Diputats. Aquesta acció evidencia dues coses: la primera 

és que els temes que preocupen als valencians i valencianes, com sempre,  s’instrumentalitzen per part dels partits de l’esquerra espanyola, però sense donar-los cap  solució; la segona és que un dels acords fonamentals entre Compromís i Sumar, com és  la plena sobirania de Compromís en temes valencians, ni s’ha complert ni es ve  complint.”

Peró, en la seua proposta de resolució afirmen que aquesta no és l'única qüestió  perquè “des de fa dos anys que Compromís té molta  menys visibilitat de la que teníem en la legislatura passada amb la meitat de diputats. Ostentar el càrrec de portaveu adjunta, tot i que genera visibilitat, no ens visibilitza com  a Compromís sinó com a Sumar, integrant-nos més, amb cada intervenció, en el seu marc  de cara a la ciutadania del País Valencià. Un exemple ben clar va ser la compareixença  sobre la DANA, al Congrés, per part de Pedro Sánchez. En aquest cas, el GP Sumar no  ens va cedir la representació, sinó que va cedir uns minuts, dins del torn de la portaveu,  a Àgueda Micó.”  

“La realitat és que no tenim capacitat, dins de Sumar, de marcar Agenda  Valenciana. Mentres hem estat integrats han començat les obres del Port de València i  seguim esperant la connexió ferroviària amb l’Altet. El PIB ha patit una contracció  fortíssima i ni amb aquelles ens han condonat ni una part del deute històric acumulat. Les  reivindicacions històriques segueixen en el mateix punt —el no res—, i l’estat del  finançament autonòmic no ha variat ni un mil·límetre. En el context parlamentari actual,  en què el Govern estatal ha de negociar cadascun dels vots, els nostres serien claus per  determinar qualsevol política. Podem exercir molta més pressió fora de Sumar que  dins”, afegeixen. 

La coalició considera que la manca de pluralisme dins del grup parlamentari és evident. “El grup no funciona  entre iguals i d’acord amb un model democràtic i assembleari, sinó que reprodueix els  patrons centralistes i urbanocèntrics que nosaltres critiquem: es fa allò que Movimiento  Sumar decideix que cal fer. Per a mostra, un botó”, expressen. 

“Ni el Més ni Compromís poden continuar formant part d’un espai que no respecta  la seua autonomia, que invisibilitza la seua veu i que ni prioritza ni té en compte les  demandes de la ciutadania valenciana. El nostre compromís principal és amb el País  Valencià, i això implica exercir una representació parlamentària lliure, coherent i fidel als  valors que defensem”, raonen. 

“Sense sobirania i independència d’influències externes, sense eixir del GP Sumar,  no podem garantir complir amb allò més essencial que hem promés als nostres votants i 

ens hem promés a nosaltres mateixos: ser la veu de tots i totes els valencians i valencianes  i defensar, contra tot i malgrat tot, els interessos del nostre país i de la nostra gent.”, finalitzen els motius. 

Per tot acó, el  Consell Nacional de Més Compromís expressa en la seua proposta que acorda:

1. Negociar amb Iniciativa i Els Verds i instar-los a l’eixida, com a coalició Compromís, del Grup Plurinacional Sumar. 

2. En qualsevol cas i independentment dels resultats de les negociacions amb la coalició  Compromís, desadscriure a la Diputada de Més-Compromís, Àgueda Micó, del Grup  Plurinacional Sumar. 

3. Reforçar el discurs sobiranista de Compromís al Congrés dels diputats i actuar amb  total independència, sense imposicions, en favor dels interessos valencians.

4. Emprar sempre i exclusivament, en les intervencions en plenaris, comissions i la  premsa, el valencià com a llengua de comunicació per part de la diputada del Més, i  instar a l’altre diputat, a través de la coalició, a fer el mateix. 

5. Establir una estratègia comunicativa explicant amb transparència a la ciutadania els  motius del trencament i reivindicant la necessitat d’un projecte valencianista,  sobiranista, útil i d’estricta obediència valenciana.