Noticias Castellón
viernes, 14 de junio de 2024 | Última actualización: 16:43

Vila-real celebra el VIII Memorial Democràtic que torna amb una web amb cercador de víctimes de la Guerra Civil

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 58 segundos

Noticias Relacionadas

La iniciativa, que se celebra per huité any, aposta per la investigació i la participació ciutadana per a ajudar a recuperar la memòria i la dignitat de les víctimes de la repressió.  S’han programat visites guiades, l'exposició ‘Vila-real sota les bombes’ i un itinerari del memorial, amb la col·locació de tòtems amb fotografies, textos i codis QR

Castellón Información/S.N.

Vila-real celebra la huitena edició del Memorial Democràtic que torna més obert que mai a la ciutadania i moltes novetats, ja que deixarà de banda els antes centras en les arts escèniques per a fer el salt a la investigació i la recerca La regidora del Memorial Democràtic, Rosario Royo, i el responsable de l'empresa Arqueocas, José Albelda, han presentat les activitats de la huitena edició del memorial, que es desenvoluparan durant aquest segon semestre de l'any. Royo ha reiterat el compromís de l'Ajuntament de Vila-real per “recuperar la memòria històrica de la Guerra Civil i la dictadura per a no oblidar que va haver-hi moltes víctimes, molt de dolor, que els vençuts, durant 40 anys, no van poder tindre una consideració. Cal recordar aquesta memòria a la gent més jove, nascuda ja durant la democràcia, i cal treballar per a recuperar la dignitat de les víctimes”.

L'empresa local Arqueocas ha sigut l'encarregada de dissenyar la programació així com la nova web del memorial que naix com un portal per a informar de les activitats i també com una “eina d'investigació per a ajudar a les persones que vulguen trobar a un familiar o saber més sobre les víctimes de la guerra i la repressió”, assenyala Albelda. La web estarà operativa en els pròxims dies. El responsable de Arqueocas ha agraït a l'Ajuntament de Vila-real la seua aposta pel Memorial Democràtic perquè “fer polítiques sobre memòria històrica mai és senzill, barat ni còmode per a un ajuntament, però és necessari”. Albelda ha explicat que aquesta edició del memorial comptarà amb un punt de vista diferent, “més centrat en la investigació i en la participació ciutadana, perquè els veïns i veïnes puguen tindre resposta als seus dubtes sobre les víctimes de la Guerra Civil i la repressió”.

Visites guiades, una mostra i un acte d’homenatge al cementeri 

Les activitats del Memorial Democràtic, sota el lema ‘Víctimes de la guerra i espais de memòria’, començaran aquest cap de setmana amb una visita guiada sobre la Guerra Civil, aquest dissabte 3 de juliol, en col·laboració amb la Regidoria de Turisme. Aquesta visita compta amb totes les places cobertes però la regidora ha anunciat que hi ha prevista una segona visita durant l'estiu i es programarà alguna més si hi ha demanda per part de la ciutadania.

Al setembre, s'inaugurarà l'exposició ‘Vila-real sota les bombes’, sobre els bombardejos que va patir la ciutat de Vila-real durant la Guerra Civil i centrada sobretot en les víctimes, amb documentació de l'Arxiu Municipal, tal com ha explicat Albelda. Una altra de les activitats del Memorial Democràtic de 2021 serà un itinerari del memorial, amb la col·locació de tòtems amb fotografies, textos i codis QR explicatius en diferents espais de la ciutat que van ser rellevants durant la Guerra Civil.

La programació es completarà amb un anuari del memorial i, el mes de novembre, un acte d'homenatge al cementeri municipal per a recordar a les víctimes de la Guerra Civil.