Noticias Castellón
lunes, 29 de abril de 2024 | Última actualización: 23:03

L'UJI contribuirà a lluitar contra la difusió de notícies falses durant les campanyes electorals

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 14 segundos

Noticias Relacionadas

La Univesitat Jaume I desenvoluparà el projecte titulat "Desinformació, Eleccions i Resiliència Democràtica a la Unió Europea (Diseder-EU)"

L'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (Eacea) de la Comissió Europea ha aprovat un projecte impulsat per la Universitat Jaume I de Castelló destinat a combatre els efectes de la difusió de notícies falses durant les campanyes electorals. Mitjançant accions educatives i recerques, aquesta iniciativa pretén oferir a la ciutadania les eines necessàries per a posar fre a aquest fenomen.

La desinformació constitueix una greu amenaça per a la democràcia, especialment en períodes de campanya electoral. La difusió de notícies falses durant aquests moments pot provocar una alteració de la decisió de vot de la ciutadania fent que trie candidatures que realment no s'adhereixen a les seues preferències per l'efecte de les mentides. Però també poden generar processos de desestabilització política o, fins i tot, modificar els resultats electorals davant la ingerència estrangera en el terreny digital. Per això, resulta fonamental formar i conscienciar la ciutadania per a minimitzar els efectes negatius de la desinformació durant les eleccions.

Per a això, l'UJI desenvoluparà el projecte titulat «Desinformació, Eleccions i Resiliència Democràtica a la Unió Europea (DISEDER-EU)». Es tracta d'una iniciativa finançada amb 30.000 euros per l'EACEA de la Comissió Europea dins de les accions Jean Monnet. Sota la direcció d'Andreu Casero Ripollés, catedràtic de Periodisme del Departament de Ciències de Comunicació de l'UJI, aquest projecte es desenvoluparà entre 2024 i 2026.

El seu objectiu principal és oferir formació sobre la desinformació electoral i les seues conseqüències democràtiques perquè la ciutadania puga lluitar de forma més eficient contra aquest fenomen. Per a això, entre altres accions, s'impartirà un curs en línia totalment gratuït, a través de la web https://diseder-eu.es, sobre aquestes temàtiques amb la participació de professorat de diverses universitats espanyoles (UJI, Sevilla, Carlos III, Santiago de Compostel·la i Rey Juan Carlos) i estrangeres (Xile, Itàlia, Portugal, Polònia, l'Equador i l'Argentina).

«El nostre propòsit és que aquest curs arribe tant als països del sud d'Europa com a Llatinoamèrica per a millorar la capacitat de fer front a les informacions falses durant les eleccions del màxim nombre possible de persones», assenyala el professor Casero. D'aquesta manera, l'UJI reforça el seu compromís amb la societat per a contribuir a la millora dels processos democràtics, ja que aquesta acció està vinculada al pla d'acció per a la democràcia europea i al pla contra la desinformació, tots dos impulsats per la Unió Europea.