Noticias Castellón
martes, 16 de abril de 2024 | Última actualización: 18:29

L'obra al polígon de les Voltes acabarà amb la inundabilitat en la zona i tindrà una segona fase de connexió amb la Ronda

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 41 segundos

Noticias Relacionadas

Les obres contemplen la construcció de dos grans dipòsits per a les aigües amb una capacitat de dos milions de metres cúbics d’aigua. El projecte va ser adjudicat per 1.070.000 euros a Gimeocons i inclou 2,2 km de carril bici, enllumenat LED, càmeres de vigilància i zones verdes i la incorporació del sistema SUDS, amb el qual les zones verdes s’alimenten de l’aigua pluvial que arriba a través de les pendents de les voreres

Castellón Información/Soumaia Nejjar 

Laprimera fase de les obres de millora i modernització del polígon industrial del camí Les Voltes de Vila-real han arribat al seu fii donen pas a una nova fase que es sol·licitarà a la Generalitat i que forma part d’un paquet de deu projectes més. Cal recordar que l’actuació s’emmarca dins el Pla de Reindustrialització Locali ha sigut finançat amb ajudes de l’ l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, IVACE, que ha finançat fins a cins projectes en zones industrials de la ciutat comMolí Nou, Carretera d’Onda, Travessa, Reg Noui aquest, amb més més de tres milions d’euros subvencionats des de 2017.  El projecte de Les Voltes, que va ser adjudicat per 1.070.000 euros, a l’empresa castellonenca Gimeoconsinclou la creació de carrils per a bicicletes i vianants i la modernització i dotació d’infraestructures de serveis, a més de pantalles vegetals, enllumenat eficient i altres millores de sostenibilitat i eficiència. L’alcalde de la ciutat, José Benlloch,el regidor de Territori, Emilio Obiol,personal tècnic del departament i representants de l'adjudicatària han visitat la zona aquest matí i han presentat les millores i innovacions portades a terme.

Obiol subratlla que es tracta d’una solució integral i positiva. “Per primera volta s’ha construït sistemes d’evacuació d’aigües antiinundacions que donaran solució als desbordaments en un dels barrancs de la ciutat, el denominat Ràtils”, apunta. Les obres contemplen la construcció de dos grans dipòsits per a les aigües pluvials de 60 i 30 metres, amb una profunditat de 4,5  per a un volum aproximadament dos milions de metres cúbics d’aigua que donarà solucions als problemes d’inundabilitat en aquesta zona de la ciutat. Obiol ha destacat també el vial de ‘borde’, que ja estava planificat en el PGOU del 1993, i per primera vegada s’ha pogut obrir durant 300 metres i que permet donar una major fluïdesa en les comunicacions que beneficiaran a les grans inversions industrials en marxa i que després de 40 anys es la primera via industrial urbana a Vila-real. S’han incrementat els anells de carril bici i aquest incorpora 2,2 km i items com enllumenat LED, càmeres de vigilància i zones verdes. 

Carlos Arenós, un dels responsables del projecte, ha detallat els aspectes tècnics de l’actuació i ha posat en valor la posada en marxa per primera vegada dels SUDS, Sistema Urbà de Desenvolupament Sostenible, que significa que les zones verdes s’alimenten de l’aigua pluvial que arriba a través de les pendents de les voreres, aleshores és un cicle que no envia l’aigua a la via pública sino que la injecta de nou perquè passen al subsòl i la creació dels dos dipòsits amb  funció és arreplegar l’aigua de la zona pluvial de sanejament d’aquesta zona de Vila-real, que és un de les determinades com a inundables en el Patricova. Aleshores quan els col·lectors estan saturats, hi ha un sobreeixidor que connecta directament amb els dipòsits on s’acumula l’aigua i amb un sistema de bombes que quan el col·lector baixa de nivell, es posa en marxa i es buiden els dipòsits cap al col·lector, evitant així inundacions en moments de pluges abundants o 20 l/h que el sistema de drenatge de Vila-real no és capaç d’assumir. Destaca el paviment drenant que permet alliberar també si no fóra suficient amb el sistema anterior l’aigua que hi ha en superfície i els carrils “bici dissenyats per als desplaçaments a les indústries, per a evitar l’ús de l’automòbil i potenciar sistema de transport sostenible com la bicicleta o el patinet”, indica.

L’alcalde ha destacat que la innovació dels sistemes incorporats que no només donen solució als problemes d’inundacions, són eficients i aposten per a una mobilitat sostenible en una ciutat de més de 37.000 vehicles, sino que aquestes millores beneficien a l’economia, ens fan més atractius per a la instal·lació d’empreses i ajuden a crear llocs de treball  i reduir l’atur, quan som per tretzé més consecutiu la ciutat de la Comunitat amb més de 40.000 habitants amb menys desocupació i unagran empresa com Porcelanosa està construint en aquest terreny altra insta·lació, el que reafirma els esforços en aquesta línia”, argumenta. Per altra banda, destaca que en aquests momento hi ha obres en marxa per valor de 18 milions d'euros com la Ronda Sud-oest, el Gran Casino i Tagoba, entre altres. "Ene hem presentat a una nova convocatòria que suposarà la següent fase de les obres, que tindrà un total de tres, i que forma part d’un paquet de deu projectes més per a conectar el nou vial de les Voltes a la zona d'Alaplana, un PAI amb molt de futur, el CTE i la futura Ronda, el que milloraria el trànsit i les circumvalacions", informa.