Noticias Castellón
sábado, 27 de abril de 2024 | Última actualización: 00:55

Les Corts Valencianes inicien l'expedient per a la declaració com a BIC de la Festa de la Rosa

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 39 segundos

Noticias Relacionadas

La iniciativa va sorgir de José i Dani Iturralde al maig de 2017 i va ser presentada pel diputat autonòmic Miguel Angel Mulet

Les Corts Valencianes han aprovat aquesta vesprada, iniciar l'expedient per a la declaració de la Festa de la Rosa com Bé d'Interès Cultural (BIC). La notícia ha sigut rebuda per aplaudiments per part dels veïns de Castelló, que durant els últims dies havien realitzat una mobilització massiva a favor d'aquesta declaració. Les rondalles del mes de Maig de Castelló formen part de la tradició de la Capital de la Plana.
Castelló Información

Festa de la Rosa Castellón

Les Corts Valencianes han aprovat aquesta vesprada iniciar l'expedient per a declarar Bé d'Interès Cultural La Festa de la Rosa, una tradició molt lligada a la Capital de la Plana, que se celebra el primer dissabte del mes de maig, i que obri les tradicionals serenates de carrer en els dissabtes de maig en tota la ciutat.
Durant els últims dies el clam popular per aquesta petició ha sigut enorme, i ha passat de mòbil a mòbil a través de les xarxes socials.

La iniciativa va sorgir al maig de 2017, proposta per José i Dani Iturralde, membres del Grup Jacarandá, que s'ha mantingut actiu des de fa dècades en defensa de la Festa de la Rosa i les seues asserenades de Maig. La proposta va parir interessant i, de fet, el llavors president de la Junta de Festes, Juanvi Bellido la va traslladar a la llavors regidora de Festes, Sara Usó i al gerent del Patronat. Però tots dos la van deixar passar sense fer-li molt cas.
D'aquesta forma, la proposta va dormir el somni dels justs fins que el diputat autonòmic del PP, Miguel Angel Mulet va arreplegar el guant i la va presentar en Corts Valencianes.
Cal assenyalar també, que el diputat Miguel Angel Mulet, també havia impulsat anteriorment la iniciativa perquè la Romeria dels Canyes fóra declarada Bé d'Interès Cultural. Iniciativa que també van aprovar després les Corts i va ser recolzada pel Ministeri de Cultura.
La petició estava avalada per al Junta de Festes. Alguns dels vídeos amb que es va recolçar la candidatura, avalada per la Junta de Festes, pertanyen al període en què José Iturralde va formar part d'aquest organisme i es va encarregar d'organitzar la Festa de la Rosa
I és que la Festa de la Rosa és molt més que una serenata… o un concurs de serenates. Està relacionat amb la passió de la música que mou als habitants de la capital de la Plana al llarg de la història, però també a l'homenatge de la dona castellonera. I quin millor homenatge que una serenata a la llum de la lluna i el regal d'una rosa?.


Encara que l'expedient iniciat per les Corts Valencianes haurà de documentar ara des de quan està arrelada aquesta tradició, pocs són els que no coneixen la màgia dels dissabtes de maig a Castelló, i els que no han sentit parlar d'ella…
De quan calia aconseguir el permís per a eixir a rondar, per a açò els grups actuaven en la Pèrgola per a demostrar el seu talent i les seues millors intencions… De quan es va convertir en un concurs amb diverses fases de selecció, perquè solament els millors pogueren arribar a la plaça Major el primer dissabte de maig… i fins i tot, de les anècdotes i xicotets enfrontaments entre els qui defensaven les tradicions de l'homenatge a la Mare de Déu de Lledó i la Festa de la Rosa, com dues coses diferents, quan molts d'aquests grups actuaven en tots dos esdeveniments… el problema radicava que si coincidien en hora i dia… calia triar.
La Festa de la Rosa solament és la manifestació més visible de tot quant ve després. Els grups, hagen participat o no en la Plaça Major, recorren la ciutat cada nit del dissabte de maig i ixen a ‘rondar’ a les seues parelles, a les seues dones, a les seues amigues o conegudes. I tot açò es tradueix en una màgia tan increïble, que pocs gosen qüestionar-la… encara que hi ha els qui ho fan.

 

Un dels principals problemes amb els quals s'han trobat les serenates de maig, durant els últims anys, ha sigut la limitació de l'horari nocturn, provocat per alguna denúncia veïnal… possiblement perquè no entenien el significat de la tradició.
Amb la declaració BIC de la Festa de la Rosa, al que s'aspira en realitat és a protegir aquesta tradició, tant la de la Plaça Major com la de les serenates de maig.

Braina agraeix el suport de les Corts

Omar Braina

Una vegada coneguda la notícia, el regidor de Festes de Castelló, Omar Braina, ha agraït el suport unànim dels grups parlamentaris en les Corts Valencianes en recolzar l’inici de la tramitació per a la declaració de la Festa de la Rosa com a Bé d'Interès Cultural (BIC) Immaterial. “Les festes de Castelló són mereixedores de totes les distincions perquè conjuminen elements d'identitat, cultura i tradició”, explica. L'acord ha sigut adoptat en la Comissió de Cultura de les Corts.

Segon ha dit el regidor: Al marge de l'impacte emocional, la distinció de BIC implicará la regulació i protecció jurídica de la festa, encara que “l'Ajuntament ja porta dos anys treballant en açò per a garantir així la seua continuïtat”, ha recordat Braina. Fins llavors, el Consistori atorgava un permís municipal als grups musicals per a rondar els dissabtes de matinada però serà en la pròxima Festa de la Rosa de 2019 quan oficialment s'aplique la solució legal amb la nova ordenança. Les rondes tradicionals gaudiran d'un caràcter especial que els eximeix temporalment del compliment dels nivells de pertorbació màxims fixats en l'ordenança de soroll.

Així doncs, les rondalles que participen en la Festa de la Rosa compten amb una conjuntura especial en el marc d'aquesta ordenança. L'Ajuntament estableix unes normes bàsiques d'horari i durada per a millorar la convivència amb els veïns i veïnes de la capital i evitar possibles queixes.

Instaurada fa noranta anys, la Festa de la Rosa reuneix durant les matinades de tots els dissabtes del mes de maig a grups de serenates que interpreten cançons romàntiques sota les balconades de la capital de la Plana. A més, en el primer dissabte del mes s'ofereix un festival en la Plaça Major davant un jurat que premia als millors amb la Rosa d’Or i la Rosa d’Argent.