Noticias Castellón
domingo, 27 de noviembre del 2022 | Última actualización: 10:11

Les Alqueries aposta per la "riquesa" de les llengues a les festes patronals

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 56 segundos

Noticias Relacionadas

Organitza un festival musical amb actuacions en valencià i vasc, per posar en valor les llengues autonómiques

L'Ajuntament de les Alqueries ha presentat la segona edició del microfestival 'Les Alqueries mou la llengua' que comptarà amb les actuacions del grup de Castelló "Bandits" i "Akatz" de Bilbao. La regidora de Normalització Lingüística, Betlem Albero, ha explicat que "es tracta d'un esdeveniment que se celebrarà baix el lema 'per la riquesa de les llengües i la cultura dels pobles' el pròxim 1 d'octubre, dins de la setmana de festes patronals, a les 19 h en la plaça Major de la localitat".

Albero ha remarcat que "per celebrar aquesta segona edició s'han programat dues bandes fan servir la música jamaicana d'arrel clàssica com a fil conductor. Dues propostes de qualitat que fan ús del valencià i l'euskera com a eines d'expressió". Totes juntes podrem gaudir a la plaça Major dels concerts de Bandits, des de la Plana i Aktaz de Bilbao. La proposta es completarà amb les sessions musicals dels selectors en vinil: Bernat-Fa, Surcos Bravos i Black Chancho.

Des de l'organització destaquen que "també comptem amb el patrocini de la regidoria de Medi Ambient que repartirà a cada assistent un got reutilitzable, també de forma gratuïta, per tal de reduir els residus que provoquen aquest tipus d'actes".

A més, en aquesta segona convocatòria tindrà lloc un torneig esportiu per donar visibilitat a les entitats que lluiten en defensa dels drets humans i la solidaritat. Amb partits amistosos de futbol sala i bàsquet, el mateix dissabte des de les 11.30 h, al poliesportiu municipal. Les inscripcions són en línia en Eventbrite. Tant a les activitats esportives del matí com les musicals de la vesprada s'instal·larà un punt d'informació de L'Aurora - Grup de Suport. Aquesta entitat treballa des de 2018 amb més de 15 ONG en l'àmbit europeu que formen part de la flota de rescat civil humanitari. Amb elles han aconseguit convertir els ports de Borriana, Vinaròs, Benicarló i Sagunt en referents internacionals de solidaritat.

Pel que fa als grups, la regidora explica que Bandits és una banda que neix a Castelló la primavera del 2008 i, des d'aleshores, continua oferint-nos una bona dosi de música jamaicana als seus directes. L'Ska i el Rocksteady, estils sorgits a Jamaica a la dècada dels anys seixanta, són els protagonistes del seu repertori al qual trobem tant composicions originals com versions d'altres artistes. Al llarg de la seua trajectòria han col·laborat com a Backing Band amb artistes jamaicans de renom com el duo Roy Panton i Yvonne Harrison, Natty Bo o Roy Ellis.

Així mateix, AKATZ és una mini big band bilbaïna de música jamaicana que fa prop de trenta anys que és sobre els escenaris, representant amb orgull i dedicació un dels papers més importants dins de l'escena jamaicana d'Euskal Herria i de l'estat. Al llarg d'aquests anys, AKATZ ha esdevingut una de les bandes referents de l'escena bilbaïna i, sense recórrer a imitacions, el grup ha anat creixent i forjant-se en mil batalles, concerts i enregistraments fins a crear-se una personalitat musical pròpia. Prenen com a base la música de Jamaica per a crear un estil propi, però que és alhora respectuós amb l'arrel. A més de Ska i Reggae, a la seua música també podem trobar sons i ritmes d'estils tan variats com el Rhythm and Blues, Soul, Jazz, Swing, Latin, etc.