Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 21:59

L’Alberg de Vila-real millorarà la seua capacitat i condicions amb una sala polivalent de vidre i més eficiència energètica

Tiempo de Lectura: 6 minutos, 1 segundos

Noticias Relacionadas

La primera fase del projecte, que comptarà amb una inversió de 166.000 euros, està en procés de licitació i desenvoluparà a través del Pla 135-2 de la Diputació. Incrementant usos i millorant eficiència d'aquesta sala és que estarà integrada en l'entorn, ja que comptarà amb un sistema de vidrieres que a l'estiu podran estar obertes, però que a l'hivern es tancaran de manera hermètica i, amb el corresponent sistema de calefacció

Castellón Información/S.N.

08-02-2019 Projecte remodelació albergA una setmana de finalitzar el termini de licitació, l’Ajuntament de Vila-real ha donat compte hui del projecte de rehabilitació de l’Alberg Municipal que pretén millorar l’experiència d'entitats locals com Rosarieres, Purissimeres o Lluïsos que durant gran part de l’any l’utilitzen per a convivències, campaments i reunions i també obrir la porta a nous usos en un enclavament d’ensomni com és el Termet. D’aquesta manera, el recinte s'ampliarà, pròximament, amb la creació d'una nova sala polivalent, aprofitant la terrassa exterior, i amb una remodelació parcial de l'interior de l’edifici, la sala d’actes que serveix de rebedor també i la cuina, que permetrà millorar l'eficiència energètica d'aquest espai tan emblemàtic de la ciutat.

alberg municipal vila-real8El recinte compta amb un projecte de rehabilitació, modernització i millora dels usos i de l'eficiència que es va aprovar al llarg de 2018 i que s'executarà aquest 2019 sobre la base del Pla 135-2 de la Diputació el qual també s’inclouen projectes com la cafeteria cultural del Molí la Vila. Amb un pressupost de 166.000 euros, IVA inclòs, el projecte es troba en fase de licitació i s'espera que el pròxim 13 de febrer es presenten les pliques, i de moment s'ha pogut saber que entre elles empreses de Vila-real   tal com ha anunciat el regidor de Territori, Emilio Obiol, qui al costat de l'alcalde, José Benlloch, ha donat a conéixer públicament els detalls de la iniciativa.

Origen de l’Alberg: ‘Mucho sol, mucho aire’

“S'estan complint els terminis previstos, per la qual cosa esperem que prompte puga ser una realitat aquesta actuació, que seria la primera de diverses fases més per a posar en valor aquest immoble tan utilitzat per nombrosos veïns i entitats de Vila-real”, apunta. És una actuació senzilla però ambiciosa

És un edifici dels més interesants de Vila-real, data de 1932 d’un projecte que va fer Eugenio Pedro Cendoya, arquitecte català, que va treballar molt a la ciutat, que portava per lema ‘Mucho sol, mucho aire’, que volia reconvertir aquest paratge en un complexe residencial, d’oci, turístic, esportiu, sota un gran estadi olímpic semblant al de Montjuïc. De tot el projecte, l’arquitecte va escometre dues parts, l’escalinata que porta a l’Ermita de la Mare de Déu i l’alberg.

Els arquets de les finestres, denominador comú i essència de la nova actuació

El projecte, que aborda només la zona que dóna a la plaça del Pastoret en aquesta primera fase, preveu remodelar la cuina i l'hall, per a recuperar la funcionalitat, millorar la recepció, fent-la més còmoda i més àgil; i reordenar els usos incloent un traster, a més de renovar la fusteria per a guanyar en eficiència energètica i ser una actuació finacerament sostenible, sense oblidar la creació d'una xicoteta zona verda al costat de l'entrada i, el més important, la construcció d'un pavelló polifuncional que servirà com a sala de reunions,d’actes, presentacions o tallers de treballs que ocuparà la terrassa que mira cap a la plaça del Pastoret. ”Aquest pavelló és la demanda més sol·licitada per part de les entitats que fa ús de l’alberg, ja que la seua activitat l’han de desenvolupar a l’intempèrie i en l’interior menjen i dormen en condicions millorables, així que l’actuació va eixe sentit i augmentarà la capacitat per a més de 100 persones”. També es renovarà el banquet que hi ha.

alberg municipal vila-real4
La sala polivalent es situarà ací, en la terrasa que dóna a la plaça del Pastoret

No obstant això tant per a l'edil com per a l'alcalde, la principal característica d'aquesta sala és que estarà integrada en l'entorn, ja que comptarà amb un sistema de vidrieres que a l'estiu podran estar obertes, però que a l'hivern es tancaran de manera hermètica i, amb el corresponent sistema de calefacció, permetran acollir tot tipus d'actes com a convivències o reunions de treball i presentacions. A més, les vidrieres imitaran la forma dels arquets de les finestres, per tant la integració amb l’edifici original està garantida.

“Aquesta solució arquitectònica no suposarà una alteració o impacte estètic de l'edifici, que tindrà molta llum natural”, indica l'alcalde, qui ha agraït el treball dels serveis tècnics municipals, que “han aconseguit integrar la filosofia que perseguíem amb aquest projecte, que s'emmarca en un paratge protegit espectacular, estimat pels veïns i per totes les persones que ens visiten i és un privilegi”.

“És un edifici emblemàtic, dels anys 30, pel qual han passat milers de veïns al llarg de la seua història, a través d'entitats de tota mena que organitzen activitats i molt consegut arrán del territori. Som afortunats de tindre un paratge natural d’aquestes característiques, amb una biodiversitat tan rica i a dos km del centre urbà ”, indica i demana disculpes i paciència a totes les associacions que puguen veure's afectades pels treballs. “Unes obres sempre són molestes, però són per a bé i esperem que quan vegen el resultat comprenguen el tràmit”, manifesta. Si ni haguera sigut per la utopia de l’arquitecte, Eugenio Pedro Cendoya, hui el paratge seria molt diferent, i no seria un espai d’oci i esportiu referent en la província. Pero la nostra filosofia es manté, és un edifici per a la gent de Vila-real, podríem integrar-lo en la xarxa estatal o autonòmica d’albergs però limitaria que les nostres entitats l’usaren com ha fet sempre”.

Recuperació forn morú

La fase següent dels treballs se centrarà en la part nord, que dóna al passeig Botànic Calduch, millorar l’accessinilitat de la terrasa i amb una possible coberta i on es pretén posar en valor un forn morú. “Ja tenim els projectes fets, però el Pla 135 té uns terminis que hem de complir, per això ho hem fet per parts. I no descartem destinar fons propis per a aquestes actuacions”, explica Benlloch.

Així mateix, ha recordat que “quan vam arribar al 2011 vam trobar un Termet abandonat i ens vam proposar diferents projectes per a revitalitzar-ho, que estan pràcticament completats, malgrat les dificultats econòmiques que han fet que tot vaja més lent del que ens haguera agradat”. “Esperem que les empreses s'animen a participar en el projecte, que tot i que senzill, és ambiciós i ens permetrà tindre un alberg per a tot l'any, per a dormir i per a tot tipus d'actes”, conclou.