Noticias Castellón
viernes, 23 de febrero de 2024 | Última actualización: 03:42

La reina de les festes de Vila-real declina participar en el Pregó de Castelló si no desfila amb la seua cort

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 20 segundos

Noticias Relacionadas

La reina de les festes de Vila-real 2023, Gracia Gumbau Costa, i les dames de la seua cort d'honor no participaran en el Pregó de les festes de la Magdalena si la Junta de Festes de Castelló no rectifica la seua decisió de separar les reines –en carrossa- de les seues dames –a peu- en la desfilada de les festes fundacionals de la capital.

Així ho ha explicat aquest matí la regidora de Festes de Vila-real, Miriam Caravaca, que ha puntualitzat que és una determinació de les representants dels festejos, al marge de la postura de l'Ajuntament de Vila-real i Junta de Festes de la localitat, que en aquest cas les recolzen. Totes les entitats, a més de les pròpies joves i les seues famílies, es van reunir la setmana passada després de conèixer per correu electrònic que Castelló impedirà als ajuntaments de la província recórrer en carrossa pròpia els carrers de la capital amb representació de reina i dames per tal d'acurtar el temps de la desfilada.

Segons aquesta missiva, les dames hauran de fer a peu l'itinerari del Pregó, mentre que les reines ho faran representades per comarques en carrossa. És la decisió de la Junta de Festes de Castelló que afecta a tots els municipis excepte a Burriana, que sí està autoritzat perquè la reina i fallera i la seua cort desfile en carrossa pròpia encara que la Junta ha indicat hui en un comunicat que "totes les reines dels municipis de la província participen amb les mateixes condicions, no seria just que Vila-real poguera desfilar en unes condicions diferents a la resta".

Al respecte, Caravaca ha indicat haver "rebut telefonades de regidors d'altres poblacions que també m'han transmès el seu descontent, fins i tot alguns ja havien llogat carrosses per participar" en la desfilada del dissabte 2 de març, ha sostingut Caravaca. No en va, segons ha indicat, l'organització de les festes de la Magdalena de Castelló va contactar amb els municipis al novembre per convidar a les representants i conèixer si participarien amb o sense carrossa pròpia. És un mes després quan avisa per correu electrònic que aquesta possibilitat ja no existeix.

Les crítiques del PP

Pel que fa a les crítiques del regidor del Partit Popular César Durà, que aquest cap de setmana va acusar a Caravaca d'utilitzar les festes amb finalitats polítiques, l'edil socialista ha lamentat "que el company del Partit Popular de Vila-real no estiga en la defensa de Vila-real, sinó que vol fer carrera política més provincial en lloc de posar-se a disposició de la Junta de Festes per mediar entre les dues poblacions i que la cort 2023 tinga el lloc que es mereix".

Caravaca sosté que ella ha traslladat l'opinió de les representants. "En la reunió, reina i dames em van dir que lluitàrem fins al final perquè pogueren eixir amb la seua carrossa, però si era un 'no', la reina em va transmetre que ella si no fa a peu el recorregut amb la seua cort d'honor no eixirà, encara que totes elles tenen molta il·lusió perquè és l'últim acte" del seu cicle festiu", en paraules de Caravaca.

Aquesta part també ha recordat que el 2018 va ser l'únic any en què Castelló va mantenir aquesta disposició en la desfilada i, en aquell moment, les festeres de Vila-real van declinar anar a peu. "Algunes converses van determinar que en anys següents açò es subsanara i així va ser, per la qual cosa en els anys següents van tornar les carrosses", ha assenyalat.

Castelló ha assegurat que "s'ha mantingut contacte permanent amb l'Ajuntament de Vila-real i la seua Junta de Festes per a explicar tots els detalls de l'organització, igual que amb la resta de municipis". Caravaca ha replicat que ni la regidora ni ningú del seu equip ha tornat les telefonades de la setmana passada per tal d'arribar a un acord.