Noticias Castellón
viernes, 17 de mayo de 2024 | Última actualización: 18:43

La festa de Partida de Sant Antoni comença el proper diumenge amb una processó recent recuperada

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 9 segundos

Noticias Relacionadas

El dia gran de l’event és el diumenge, però des del dilluns fins el dimarts comença la novena en honor a Sant Antoni

La festa de la partida de Sant Antoni arriba a Almassora el proper diumenge. Les persones que estiuejen en aquesta zona també es refereixen a ella com “l’horta del poble”, assenyala una de les persones organitzadores, Jorge Mundina. “Antigament es feia una processó que ja duiem un temps sense fer-la, però que fa uns anys vam recuperar”, segueix explicant molt orgullós Mundina. La festa, que dura uns deu dies, compta amb el seu “dia gran, que és diumenge”, segons comenta Jorge Mundina i segueix el dilluns amb “la novena”, explica i continua: “Acabarà el dimarts, dia sis d’agost”. 

Tàrsila Galdón/Castellón Información

Aquesta festa “és antiga”, rememora Mundina i assegura que és una festa molt estimada pels almassorins i almassorines: “venia gent de molts llocs”, assegura. Amb tot, Mundina lamenta que ja no se celebren les activitats que abans sí: “Carreres de cavall, el joc dels pollastres, teatrets…”, però manifesta: “El que sí que es fa igual és la misa”. A les 8:30 hores se celebrarà aquesta misa en honor a Sant Antoni, a l’ermita i després, es realitzarà la processó: “Antigament es feia una processó en forma de creu, ara es fa de l’ermita cap al riu perquè passen cotxes”, manifesta amb un riure.

Azulejos en la ermita Sant Antoni.
Azulejos en la ermita Sant Antoni.

La partida de Sant Antoni compta amb els elements que ja fan a la zona especial: els pous on antigament es treia aigua, l'ermita, els molins, el tipus de paisatge d'horta i la proximitat al nucli urbà d'Almassora. La processó ha tornat per l'esperit popular i en la processó participen el capellà i les persones de la partida de Sant Antoni. Jorge Mundina explica que la processó compta amb elements tradicionals com ara la peanya: “que la vam decidir arreglar”, o també “comptem amb una creu antiga i dos farols”, continua i expressa emocionat: “Perssupost, toquem la campaneta durant tota la processó”.

L’organització la formen les persones de la mateixa partida, ja que, segons fonts de l’organització, abans sí que hi havia una organització més ferma, però després es va reduir a un grup de quatre persones. Finalment, la partida ha aconseguit tirar endavant les seues festes amb l’auto-organització: “Ara ens encarreguem tots, hi ha unes dones que se’n carreguen més de les coques, la gent que entén més de coets doncs compra les traques, la floristeria porta les flors....”, valora Mundina.

Després de la misa, la partida de Sant Antoni fa comboi, ja que preparen una espècie de menjada, “íntima”, califica Jorge Mundina mentre explica que hi ha molt bon ambient entre totes les persones de la partida: “jo li tinc molts estima a aquesta festa perquè de nen sempre he estat”, rememora amb mig somriure. Per altra banda, també destaca que el dilluns comença la novena: “Cantem una espècie d’oracions, que duren mitja hora i acabem amb els gojos als sant, que és com si es narrara la història del sant”, i informa: “Les mises són sempre a les vuit i l’últim dia sempre és més especial perquè venen els nens i se’ls reparteix caramels i se tiren les traques”.

L’Ajuntament d’Almassora també sol fer acte de presència a la partida de Sant Antoni. Normalment, sempre va l’alcaldessa, Mercedes Galí, o bé, la regidora de Cultura, Isladis Falcó, ja que la partida de Sant Antoni les convida expressament. Per això, explica Mundina, que normalment van a la misa i també es queden a la festa.