Serà en l'acte d'obertura del curs 2024-25
El Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló acull el dimarts 19 de novembre de 2024, a les 11 hores, l'acte d'obertura del curs 2024-2025 de l'Escola de Doctorat, amb la investidura del grau de doctora honoris causa a Jasone Cenoz Iragui, dels nous doctors i doctores, i la projecció de la memòria del curs 2023-2024.
La concessió del grau de doctora honoris causa a la catedràtica Jasone Cenoz Iragui ha sigut una proposta del Departament d'Estudis Anglesos impulsada pel grup d'investigació Lingüística Aplicada a l'Ensenyament i Adquisició de la Llengua Anglesa (Laela) i pel Màster en Ensenyament i Adquisició de la Llengua Anglesa en Contextos Multilingües (Melacom). La catedràtica de Filologia Anglesa Pilar Safont n'actuarà com a padrina.
Referent mundial
Jasone Cenoz és una referent mundial en la investigació sobre el fenomen del multilingüisme i en la necessitat d'adoptar una perspectiva multilingüe en l'estudi sobre l'ensenyament i aprenentatge de les llengües. La seua col·laboració amb l'UJI més recent fa referència a la seua implicació com a assessora externa de la Comissió de Política Lingüística des de 2018 a 2022, tot i que es remunta a l'any 2000 quan el grup LAELA va sol·licitar el seu assessorament i va participar activament en el disseny del Màster Melacom.
Llicenciada primer en Filologia Italiana amb menció en Llengua Anglesa per la Universitat de Salamanca (1982), i després en Filologia Basca a la Universitat del País Basc en 1989, Cenoz va obtenir en 1992 el grau de doctora per la Universitat del País Basc amb la màxima qualificació. Ha sigut catedràtica de Filologia Anglesa al Departament de Filologia Anglesa i Romànica, i més tard, catedràtica de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació al Departament d'Educació de la Universitat del País Basc.
Actualment és visiting professor a la Universitat de Chicago (EUA). Destaca la seua faceta com a investigadora principal del grup Donostia Research (Dream) a la Universitat del País Basc, així com el seu rellevant paper actiu en la creació d'institucions acadèmiques i científiques com la International Association of Multilingualism, o la creació i edició durant les primeres anualitats de la revista científica International Journal of Multilingualism.
Cal mencionar en especial la seua contribució a la investigació sobre el multilingüisme des d'una perspectiva educativa considerant la influència del repertori lingüístic i la competència metalingüística en l'aprenentatge de llengües. També ha treballat sobre el paisatge lingüístic, l'ansietat comunicativa en segones i terceres llengües, la competència pragmàtica i el multilingüisme en el món laboral. És membre del comitè editorial d'un gran nombre de revistes científiques i avaluadora d'agències nacionals i internacionals.
L'acte podrà seguir-se en directe a través de YouTube.