Noticias Castellón
martes, 30 de abril de 2024 | Última actualización: 23:48

Els alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny celebren el Dia Mundial de l'Aigua

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 50 segundos

Noticias Relacionadas

Pel matí, Més de 300 escolars han participat en les activitatspel Dia Mundial de l'Aigua en la plaça Major, en una jornada organitzada entre l'Ajuntament i FACSA

Els alumnes de disseny de moda de l’Escola d'Art i Superior de Disseny de Castelló (EASD) han actuat aquest divendres amb la performance ‘Moulage per la Pau’, un espectacle per a exposar la problemàtica de la petjada hídrica que ha tingut lloc en la plaça Major.

L'acte, organitzat per la EASD Castelló i la Brass Band del Conservatori Professional de Música Mestre Tárrega i en el qual ha col·laborat la regidoria de Cultura, ha comptat amb l'alcaldessa, Begoña Carrasco; la regidora de Cultura, María España i una gran afluència de públic.

La regidora de Cultura ha assenyalat que “hem gaudit d'un espectacle en un dels llocs emblemàtics de la nostra ciutat com és la nostra plaça Major, epicentre de l'activitat cultural, per a prendre consciència sobre l'ús responsable de l'aigua a través d'aquesta performance que combina art i música”.

S'ha tractat d'un acte de modelatge tèxtil que aposta per la sensibilització davant la falta de consciència sobre la petjada hídrica. Aquesta iniciativa, de l'especialitat en disseny de moda de la EASD Castelló, és fruit d'un projecte que aposta per la circularitat en l'educació de moda, combinant processos d'aprenentatge, tècniques sostenibles, col·laboració empresarial i divulgació social, a través d'un enfocament holístic.

La trobada ha comptat amb una actuació en paral·lel del Conservatori Professional de Música Mestre Tárrega, on tant estudiants, com a professors que formen la Brass Band han interpretat peces instrumentals en viu amb l'objectiu de remarcar la sensibilització sobre la importància d'un ús responsable de l'aigua.

Pel matí, Més de 300 escolars han participat en les activitatspel Dia Mundial de l'Aigua en la plaça Major, en una jornada organitzada entre l'Ajuntament i FACSA

L'alcaldessa, Begoña Carrasco, al costat del regidor de Serveis Públics, Sergio Toledo, ha assistit a les activitats dirigides als més xicotets amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua que s'han celebrat en la plaça Major.

Més de 300 xiquets i xiquetes d'entre 5 i 9 anys dels col·legis Bernat Artola, Fadrell i l’Illa han participat en els tallers que ha organitzat la regidoria de Serveis Públics de la mà de l'empresa operadora d'aigua a la ciutat, Facsa. Una jornada en la qual han estat el director general de Facsa, José Claramonte; la consellera de Facsa, Elena Llopis; el director de l'àrea de proveïment, Pascual Maximino; la cap de servei de Castelló, Patricia Agrasar i
el director d'Infraestructures, Serveis Públics i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Castelló, Cristóbal Badenes.

L'alcaldessa ha destacat “la gran resposta dels castellonencs a les activitats que preparem, en aquesta ocasió omplint la plaça Major de xiquets i xiquetes que han pres consciència de la importància de l'aigua a través dels jocs”. Per part seua, el regidor de l'àrea ha destacat que “es tracta d'accions molt importants perquè el missatge sobre el consum més eficient de l'aigua cale entre els més xicotets i el traslladen a les seues famílies”. “Vull agrair a Facsa el seu treball en la conscienciació de l'ús d'un recurs tan valuós com és l'aigua”, ha afegit.

La jornada ha començat amb tallers, demostracions i contacontes per als més xicotets amb l'objectiu de reforçar la conscienciació i l'ús responsable d'aquest recurs. Unes activitats que han continuat a la vesprada amb participació lliure fins a completar aforament.

Entre les activitats que s'han oferit destaquen ‘El curs de l'aigua’, una simulació de com s'embruta l'aigua en les nostres llars i a les ciutats i com es depura després l'aigua residual per a retornar-la a la naturalesa en òptimes condicions. ‘El viatge de Maya’ que ha impartit la Confederació Hidrogràfica del Xúquer és un joc interactiu en el qual s'explica, a través de la història de Maia i el seu amic Niça, la importància de cuidar els rius.

Un altre dels jocs es diu ‘Origen’ on a través de l'experimentació amb elements de la naturalesa els més xicotets poden descobrir la importància de l'aigua i com podem cuidar-la.

Els més xicotets han tingut l'oportunitat de participar en un ‘Laboratori de filtració’, a través de l'elaboració d'un filtre d'aigua per a conéixer el procés de filtrat d'aigua a través del subsol i transmetre la importància de protegir els sòls i el paper de cada estrat per a la purificació de l'aigua.

I finalment, el contacontes ‘Glup Glup’ que parla de la importància de cuidar de l'entorn, de respectar i protegir els nostres rius i aigües, per nosaltres i per tots els que habitem aquest planeta. A més, la plaça Major també ofereix durant tota la jornada una demostració de coets d'aigua, ‘Water Rockets’, organitzada per la Càtedra FACSA-UJI; una biblioteca amb llibres sobre aigua, un panell interactiu amb conceptes sobre el Cicle integral de l'aigua, un phococall i una ‘Watertruck’ que és un vehicle itinerant que ofereix aigua als visitants amb la finalitat d'acostar a la ciutadania la qualitat de l'aigua d'aixeta i els beneficis del seu consum.

El 22 de març se celebra el Dia Mundial de l'Aigua, una iniciativa promoguda per Nacions Unides, que pretén posar en valor aquest recurs. En l'escenari actual de sequera, s'imposa una activitat proactiva en la consciència entorn del seu ús responsable i cures. Així com la necessitat d'empoderar al ciutadà oferint-li informació d'actualitat que l'ajude dimensionar la problemàtica entorn de l'aigua.