Noticias Castellón
sábado, 7 de diciembre de 2024 | Última actualización: 19:51

El TC admet el recurs de Compromís contra la Llei educativa de Mazón

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 21 segundos

Noticias Relacionadas

Gerard Fullana: "Mazón ha accel·lerat la tramitació del referèndum a les famílies per desviar l'atenció de la nefasta gestió que s'està fent dels efectes de la DANA des d'Educació

Compromís celebra que el Tribunal Constitucional haja admés a tràmit i veja contingut de pes i indicis d'inconstitucionalitat de la Llei educativa de Mazón. Compromís va impulsar el text amb la signatura de cinquanta diputats i diputades de la coalició valencianista, Sumar, Podemos, Bildu, ERC, Junts i BNG, per considerar que va en contra dels drets lingüístics de l'alumnat reconeguts en l'Estatut d'Autonomia, en la Constitució Espanyola i  diverses lleis educatives de rang superior. 

Segons la portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, Àgueda Mico, "amb l'admissió a tràmit d'este recurs demostrem que on més institucions tinguem representació, més força podem fer per a impulsar accions com esta: sense haver unificat voluntats de diversos grups parlamentaris del Congrés, mai haguérem pogut impulsat este recurs, que considerem una de les actuacions més contundents que podem dur a terme per aconseguir que una llei tan nefasta quede invalidada". 

El portaveu d'Educació de Compromís a les Corts Valencianes, Gerard Fullana, ha comentat que "estem molt satisfets que el TC haja acceptat a tràmit el nostre recurs, perquè  significa que hi ha incidis clars d'inconstitucionalitat en la Llei Educativa de Mazón. Per tant, esta llei s'ha de paralitzar i no pot canviar el sistema educatiu quan hi ha un tribunal tan important que va a jutjar les possibles il·legalitats de la normativa".  

"Som molt crítics amb què Mazón haja accel·lerat un dels elements d'esta llei a través d'un  tràmit d'urgència, esta mateixa setmana, amb tot el que està passant i que ho haja fet per desviar l'atenció de totes les greus responsabilitats que té en la catàstrofe de la DANA", ha continuat Fullana. 

Respecte als tràmits als quals es refereix el diputat Gerard Fullana, es tracta de l'exposició pública per a impulsar el referèndum de de llengua que pretén que 800.000 famílies valencianes en uns casos perden el programa educatiu que volien i en altres matriculen a cegues els seus fills el pròxim curs. 

Així mateix, Fullana s'ha pronunciat sobre el referèndum de llengua com un mecanisme trampa a les famílies perquè `trien' la llegua en què volen que estudien els seus fills i filles. El text demostra que és una pantomima burda, sota la bandera de la llibertat i quan el llegeixes en deteniment te trobes en què l'únic que s'assegura és que ni una sola família tindrà garantida la tria de model educatiu en el moment de la matrícula, és una estafa".  

"La proposta converteix les escoles públiques en un caos absolut donat que cada any es repetiran els referèndums i cada curs podrà tenir models diferents, impossibilitant la coordinació de cicle o programes com Xarxa Llibres", ha destacat Fullana i ha afegit,  "en canvi, en els centres concertats no es duran a terme els referèndums il·legals i seran les direccions dels centres les que decidiran els projectes. Les famílies dels centres concertats seran úniques que coneixeran el projecte educatiu de centre abans de la matrícula dels seus fills i filles.", ha destacat el portaveu d'Educació de Compromís.   

Cal recordar que la Llei educativa de Mazón obliga les famílies valencianes que han de matricular als seus fills per al pròxim curs a no saber en quina llengua rebran les classes i impedeix que l'alumnat d'àrees castellanoparlants puga aprendre en valencià i domine les dues llengües oficials. 

La llei del PP permet que hi haja professorat sense capacitació per a fer classes en valencià d'assignatures no lingüístiques i vulnera així el dret de l'alumnat a rebre classes en valencià d'altres assignatures. 

Així mateix, existeixen precedents judicials en contra de bona part de l'articulat d'aquesta llei a través de 7 sentències, tant del Tribunal Constitucional com del Tribunal Superior de justícia de la Comunitat Valenciana. A més, el recurs d'inconstitucionalitat assenyala que la llei de Mazón per marginar el valencià a les aules incompleix 28 articles de lleis superiors: 8 de la Constitució, 16 de la llei educativa estatal, 1 de l'Estatut d'Autonomia valencià i 3 reials decrets. 

A més, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ja va rebutjar una de les mesures que s'inclouen en esta llei d'educació del PP valencià. Es tracta que cada alumne puga triar llengua per a fer els exàmens i això atempta contra l'objectiu d'adquisició de coneixements que van vinculats a la llengua oficial en la qual es vehicula una assignatura. El mateix ocorre amb la llengua dels materials curriculars i d'instrucció.