Noticias Castellón
jueves, 28 de marzo de 2024 | Última actualización: 16:20

L'Ultrasons de l'Alcora compleix deu anys de pluralitat musical

Tiempo de Lectura: 6 minutos, 25 segundos

Noticias Relacionadas

La cita es realitzarà del 18 al 27 d’octubre i comptarà amb Dorian Wood, Eixa o Tarta Relena com algunes de les propostes que visitaran el Saló Gòtic

Castellón Información

El 18 d'octubre començarà la 10a edició d’“Ultrasons. Músiques en vibració”, una de les cites culturals de la tardor a les comarques de Castelló. El cicle manté l'essència i filosofia amb la qual va nàixer: pluralitat, promoció de noves propostes i compromís cultural amb l’entorn. Del 18 al 27 d’octubre, dos caps de setmana amb una extensa programació musical amb llassos a d’altres disciplines artístiques. Una edició pensada per donar a conèixer nous projectes i descobrir emocions a la capital de l'Alcalatén.

El Saló Gòtic de Casa de la Música tornarà a ser el nucli gravitatori del cicle, amb activitats durant tot el dia: actuacions, instal·lacions, col·loquis, presentacions, tallers,... Sense oblidar, l’espai terrassa (Reixa de la Vila) ubicat a l’exterior del Saló Gòtic que també acull activitats i és una zona idònia per comentar els concerts o agafar forces per al següent acte.

ULTRASONS 2019 - Dorian WoodUna programació musical amb noms destacats com Dorian Wood, artista californià conegut i reconegut pel públic castellonenc però que a l’Alcora es presentarà en un format diferent, en solitari. Dorian, amb la seua poderosa veu i un piano per a interpretar el projecte personal i tribut únic a Chavela Vargas, l’any que es celebra el centenari del seu naixement. Un espectacle meitat homenatge, meitat diàleg entre dos ànimes creatives.

Un altre projecte que aposta per la veu, i que s’estrena en terres valencianes, és Tarta Relena. Cant a capella i pinzellades d’electrònica per a explorar les sonoritats de la música vocal. Marta i Helena busquen la complexitat en la senzillesa i la màxima expressió amb el mínim d’elements. En 2019 han presentat “Ora Pro Nobis”, el primer treball discogràfic del grup, del que la compositora i pianista Marina Herlop ha comentat: “l’he hagut de parar perquè cada cançó és tan putu preciosa que no em podia concentrar”.ULTRASONS 2019 - Tarta Relena

Per ampliar les fronteres de la música hi ha la proposta de José Luis Miralles, Beyond The Piano: John Cage amb síntesi granular, els clústers d’Henry Cowell s’entremesclaran amb veus processades o John Adams abraçarà els enregistraments de camp. Tot això amb l’acompanyament dels efectes visuals de la il·lustradora Lluna Llunera. Un recorregut personal pel contemporani pianístic a càrrec d’un dels valors musicals de la província.

Una de les novetats de l’edició i estrena per dominis castellonencs és el projecte liderat per Isabel Latorre, creat aquest 2019. “Eixa” uneix les facetes d’interpretació i composició d’Isabel i “Invisibles” és el debut discogràfic de la formació, on cada cançó és un univers únic de sonoritats basades en la novel·la “Le Città Invisibili” d’Italo Calvino. Isabel Latorre Sáez és compositora d’audiovisuals, arts escèniques... intèrpret per tradició familiar (piano, bateria, acordió,...) i divulgadora musical.

Seguint desgranant la programació musical i les estrenes de 2019 trobem “Horitzons distòpics” a càrrec de Subespai (pseudònim de Mauri Edo, músic experimental barceloní instal·lat a Austràlia). En “Horitzons distòpics” busca preparar a l’oient per a la banda sonora dels temps que s'apropen. Loops, enregistraments de camp, sons trobats i electroacústica minimalista es combinen per crear atmosferes sonores inexistents.

ULTRASONS 2019 - Eixa (1)L’experimentació rítmica també serà un dels motius de la Sessió Coconut-a amb Fonki Cheff, punxada per a carregar energies amb la seua varietat sense límits. Els 7 anys a Londres i 6 anys als Estats Units i els incomptables viatges a Cuba, nord d’Àfrica,..., fan que la maleta de discos d’aquest melòman siga una de les més estranyes i cotitzades del moment.

En el desè aniversari del cicle les referències locals les trobem en activitats originals i en la combinació d’altres disciplines artístiques. “Bloop” és la intervenció artística de P.X.L. i Daniel Padilla on el punt de partida és la fascinació per aquest so misteriós, de freqüència irreconeixible i possible origen animal. Els alumnes de l’IES l'Alcalatén ens explicaran en un col·loqui–concert el treball i intimitats de portar a escena el musical “Tot és possible”, projecte d’investigació i innovació educativa del centre. Elena Medina Gil “La Megi” ens presentarà el fotollibre col·laboratiu que ha coordinat “Realismo imaginativo: pareidolia”. L’obra és una invitació a la creativitat i l’enginy, un joc obert per a persones amb una gran capacitat imaginativa. I la Societat Ca Blues de l'Alcora ha preparat un “Blues Guitar Tester” per a experimentar i provar les guitarres que, a principi de segle XX, es van utilitzar en el Blues.

A més, els encarregats d’obrir el cicle seran dos formacions de vent-metall d’origen molt diferent. Divendres (18 d’octubre) serà el torn d’Abraç Band, combo sorgit de l’escola Mondo Rítmic de Castelló de la Plana amb ritmes festius per a fer moure al públic. I dissabte (19 d’octubre) prendrà el relleu Socker Brass, joveníssima banda procedent de les comarques del sud, amb un repertori sense complexos i barreja d’estils. Sextet finalista de l’edició de 2019 del Concurs de Música de Cambra IES Ximén d’Urrea i guanyadors del premi “Músiques en vibració”, on es va valorar l’exploració de nous escenaris musicals i la creativitat del grup.

Igual que en edicions anteriors, ULTRASONS està compromès amb la dinamització cultural de l’entorn i aposta per activitats destinades a generar espais de formació, reflexió, reconeixement, creativitat,... Dins d’aquestes activitats trobem l’entrega del “Premi ULTRASONS 2019”, un agraïment anual que vol distingir les personalitats o entitats que ajuden al desenvolupament de la cultura local. En la tercera edició del premi s’ha decidit concedir aquest mèrit a Enrique Salvador: per la seua incansable tasca cultural, lluitant per la conservació, recuperació i difusió de tradicions locals al capdavant de nombroses entitats culturals i socials a l’Alcora i Suera.

En el foment al desenvolupament cultural també està l’activitat: “ULTRASONS als instituts”, col·laboració amb els dos centres educatius d’educació secundària de la localitat, que rebran a José Luis Miralles en la seua faceta didàctica. Una altra col·laboració és amb les Jornades de Formació i Promoció Cooperativa de la Caixa Rural, enguany música lleugera en format de pols i pua amb l’orquestra “Ciudad de la Mancha” i la vocalista alcorina Ester Sancho.

I dins d’aquest recull d’activitats d’impuls cultural la més antiga és l’espai de medicació cultural, Hot Talk Club, organitzat conjuntament amb la Coordinadora d’Associacions Culturals de l’Alcalatén i, enguany amb, l’associació 'Joves per l’Alcora'. En l’edició de 2019 i seguint la voluntat de l’espai s’ha convocat la primera trobada de festivals i esdeveniments culturals de la comarca. Un encontre amb l’objectiu de fomentar i facilitar la relació, promoció, coordinació i intercanvi entre les entitats culturals del territori. Una activitat amb una finalitat molt clara: generar sinergies entorn a projectes culturals.

“ULTRASONS. Músiques en vibració” és possible gràcies a l’ajuda de l'Ajuntament de l'Alcora; la cooperació de la Caixa Rural i l’Institut Valencià de Cultura; la col·laboració del pub La Cocotera, la tenda Musical l’Alcalatén, Cervesa Montmirà, pizzeria La Gioconda i cerveseria La Griferia. Així com l’esforç dels components i voluntaris de l’Associació JDB.