Noticias Castellón
sábado, 02 de julio del 2022 | Última actualización: 13:33

Vila-real aprova la pròrroga de dos anys del contracte de recollida de residus i gestió de l’ecoparc amb més serveis 

Tiempo de Lectura: 6 minutos, 22 segundos

Noticias Relacionadas

La ratificació de la modificació de les transferències nominatives permetrà augmentar el conveni amb Smara a 12.000 euros i cobrir les despeses de les ‘Vacances de Pau’

 

Castellón Información/Soumaia Nejjar

El ple extraordinari d’avui ha durat poc més de mitja hora i ha constat de quatre punts, els dos primers més rutinaris com són l’aprovació de l’acta anterior corresponent a la sessió de 19 de juny de 2017 i en segon lloc una dació de compte de delegació de l’alcalde. Després, la regidora d’Hisenda, Sabina Escrig, ha exposat el tercer punt referit a la inclusió d’una disposició final quarta en les basses del pressupost de l’any 2017, “ja que en el passat ple es va aprovar per majoria la fiscalització limitada prèvia. Per tant, per qüestions tècniques cal modificar aquesta base del pressupost per a garantir el principi de seguretat jurídica. També afegim una disposició final quarta a les basses del pressupost del 2017 per a quan estiga vigent la fiscalització limitada”, ha explicat. L’altra part d’aquest punt del dia es respecte la modificació de la redacció de la base 29a sobre les transferències nominatives, és a dir els convenis amb la societat civil de Vila-real. “Un d’ells és el conveni de l’Ajuntament amb l’associació Smara que ha passat d’una dotació de 9.000 euros a 12.000 per a poder cobrir les despeses, ja que enguany han arribat més xiquets saharauis amb les ‘Vacances en pau’ i hi ha hagut per tant més famílies d’acollida, fet del qual ens alegrem pel que fa al nostre compromís amb les causes solidàries”, ha detallat. També s’ha reubicat el conveni amb la federació de cases de la joventut que passarà a formar part del programa de la Universitat Jaume I Motor-Sport i que explicarà el regidor delegat de l’àrea, Xavi Ochando.

residios-vila-real-640x300D’aquesta manera, Ochando ha explicat que “hem Incrementat la partida destinada a aquest projecte format per joves vila-realencs que portaran el nom de Vila-real al voltant del món. Per a nosaltres les associacions de veïns de Vila-real són molt importants i enfront del PP que va reduir la partida quan estava en el govern municipal, hem multiplicat per tres els convenis amb el teixit associatiu arribant als 100.000 euros. En el cas del projecte local Uji Motor-Sport la nostra col·laboració és mitjançant un patrocini que treballa amb altres universitats i que ajudarà al fet que els nostres joves troben ocupació”, ha assenyalat l’edil de Joventut.

Aquest punt ha comptat amb el vot favorable de tots els grups representats i ha sigut aprovat per unanimitat.

El següent i últim punt, ha sigut la nova pròrroga del contracte de gestió del servei públic de recollida domiciliària i transport de residus sòlids urbans i voluminosos i d’explotació de l’ecoparc per dos anys. La regidora de Contractació, Sabina Escrig, ha explicat que l’acord subscrit amb la UTE Recogida Vila-real ha permès introduir fins al moment nombroses millores per tal d’adaptar-se a l’evolució de la ciutat.

Escrig destaca que “hem aconseguit la incorporació de nous contenidors de residus urbans, a més d’ampliar la zona d’instal·lació i retirada de dipòsits en la zona centre, el servei d’ecoparc mòbil o la recollida de taps solidaris”. Així mateix, afig l’ampliació del nombre de contenidors per a la recollida d’oli usat, la realització de tríptics informatius i l’ampliació de dos a cinc dies per a la recollida de voluminosos i la poda a particulars, entre altres serveis.

No obstant això, l’edila ha recordat la importància de respectar els horaris establits per a tirar el fem, ja que es generen olors que s’accentuen per les altes temperatures i quan passa el camió que neteja els contenidors, si té fem dins, no pot realitzar la seua funció”. També ha anunciat que entre els objectius a complir pròximament està incrementant el nombre de contenidors de reciclatge i canviar-los progressivament per uns altres amb un nou sistema per a facilitar el seu ús. El punt s’ha aprovat amb els vots a favor de PSPV, Compromís i Ciutadans i l’abstenció del PP.

El portaveu de Ciutadans, Domingo Vicent, ha indicat en el torn d’explicació de vot que recolzen la pròrroga perquè la llei ho recull i ho permet i que encara que el la perllongació del contracte porta millores amb ell “no és suficient. Creem que s’han adaptat els contenidors a la gent major i a persones amb mobilitat reduïda i també considerem que els horaris habilitats per a tirar el fem no s’adapten als nous hàbits de vida”, ha indicat.

Per la seua banda, el portaveu del PP, Héctor Folgado, ha qüestionat el fet que la pròrroga siga convenient a la realitat actual de Vila-real. “És legal i a més incorpora noves prestacions, per tant no entenem que s’opte per perllongar-lo i no per realitzar un nou”. D’aquesta manera, Folgado, ha reafirmat la necessitat d’un nou contracte de recollida de brosses perquè “l’actual està vigent des de l’any 2001 i està desfasat.

En aquest sentit, el regidor del PP, que ha lamentat que Benlloch i el seu equip “miren cap a un altre costat davant els problemes de neteja i recollida de brosses que es donen en diferents zones de la localitat”. Folgado ha enumerat una bateria de problemes que s’estan donant en diferents barris de la localitat com la zona residencial del Madrigal on per exemple “veiem contenidors que no canvien de costat quan canvien de costat d’aparcar els cotxes el que ocasiona que hi haja contenidors enmig del carrer” o que en determinats carrers hi haja problemes d’olors perquè no passa el servei de recollida de brosses cada dia “malgrat que paguen la mateixa contribució que els veïns del centre”. A açò cal afegir també que “la falta d’operaris de neteja de l’ajuntament provoca que hi haja borses fora dels contenidors durant dies”. Tanmateix, aquestes circumstàncies afecten també a la zona centre que “pateix també falta d’higiene i brutícia en els contenidors que provoca olors en zones pròximes a terrasses on hi ha gent consumint”.

Així mateix, a més d’aquests problemes Folgado també ha considerat que “una renovació del contracte permetria redoblar esforços per a ampliar els contenidors accessibles” pel que ha emplaçat a Benlloch i al seu equip que “deixen d’acomodar-se i negociar millores i es dediquen a treballar en un nou contracte de brosses”.

Per últim, Xavi Ochando va volgut intervenir “per a posar pau” i ha retret Folgado que utilitze aquest tema per a fer política: “La decisió està avalada per informes favorables, no com en el cas Piaf i creem una pròrroga de dos anys coincidirà amb el fi de legislatura i amb el projecte del nou equip de govern. Incidim en què la informació i la conscienciació a la ciutadania és molt important per a evitar els problemes que es deriven dels residus. A més hi ha molts serveis addicionals en aquesta perllongació que no suposen cap cost per als veïns, per tant considerem que no és procedent aprofitar aquest tema per a fer política”, ha resolt el portaveu de Compromís.