Noticias Castellón
jueves, 25 de abril de 2024 | Última actualización: 21:31

Marzà anuncia la creació d'una secció de l'EOI de Castelló al Grau

Tiempo de Lectura: 8 minutos

Noticias Relacionadas

Aquesta nova secció, que se suma a les de Vinamargo i Almassora, tindrà la seu al CIPFP Costa de Azahar i naix amb una oferta de 130 places d'anglés en dos grups de primer d'A2 i dos més de primer de B1. A més Educació ha anunciat noves actuacions dins del Pla Edificant on a les comarques de Castelló es duran a terme intervencions en dos municipis de Castelló, Barracas i Vinaròs, sumant una inversió de vora 1,5 milions d’euros.

Castellón Información

Educació de la Generalitat obrirà per al pròxim curs 2020-2021 una tercera secció de l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) de Castelló al Grau. Aquesta nova secció, que se suma a les de Vinamargo i Almassora, tindrà la seu al CIPFP Costa de Azahar i naix amb una oferta de 130 places d'anglés en dos grups de primer d'A2 i dos més de primer de B1.

El conseller Vicent Marzà ha subratllat que "la nova secció de l'EOI de Castelló és una realitat gràcies a la col·laboració de la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Castelló", i ha afegit: "És important estendre l'oferta d'ensenyament d'idiomes i acostar-la als barris de la capital de la Plana i als pobles del voltant per a fer més accessible la formació en llengües, que afavoreix també el futur laboral".

Per la seua banda, el regidor d'Educació de Castelló, Francesc Mezquita, ha manifestat que "la ubicació d'aquest servei al Grau de Castelló és un encert absolut perquè facilitarà l'accés a l'aprenentatge de llengües a un nucli poblacional de vora 20.000 persones i, a més, també a tota la població que viu a la costa de Benicàssim". Mezquita també ha destacat la vinculació dels idiomes amb els sectors turístic i hostaler, i ha assegurat que "l'alumnat de l'Escola d'Hostaleria eixirà molt beneficiat d'aquesta obertura de l'EOI en les mateixes instal·lacions on estudien".
En aquest sentit, Marzà ha volgut explicar que "la tria per a acollir la nova secció de l'EOI de Castelló del CIPFP Costa de Azahar del Grau fa que acostem a l'alumnat d'aquest centre l'oportunitat de complementar la seua formació en serveis de cuina, restauració i turisme, amb la qual cosa es millora el seu nivell d'anglés, i en pròxims cursos estudiarem la possibilitat d'oferir-ne més".

L'EOI de Castelló, situada a l'antic campus de Borriol, juntament amb les seccions de Vinamargo (IES Matilde Salvador), Almassora (IES Álvaro Falomir) i ara el Grau (CIPFP Costa de Azahar) ofereix 12 idiomes: alemany, anglés, àrab, castellà per a estrangers, eusquera, francés, italià, portugués, romanés, rus, valencià i xinés.

Educació de la Generalitat activarà del 3 al 14 de juliol l'admissió telemàtica en el web telematricula.es per al pròxim curs en les 24 EOI valencianes i les seues 50 seccions distribuïdes per 67 municipis. Cal recordar que en les EOI valencianes hi ha un ventall d'oferta de 17 idiomes diferents segons el centre: alemany, anglés, àrab, espanyol, eusquera, francés, grec, italià, portugués, romanés, rus, valencià, xinés, neerlandés, finés, polonés i japonés.

Noves obres en 2 centres de la província

A més Educació està a punt de signar amb 23 ajuntaments la delegació de competències de noves actuacions que cal incorporar al pla ‘Edificant’ per a la millora, la rehabilitació, l’ampliació o la nova construcció de 31 centres educatius públics. Aquestes noves intervencions sumen una inversió per part d’Educació de la Generalitat de 56,6 milions d’euros.

Les noves delegacions ja han arribat a la tramitació final i només queda que les aprove el ple de cada ajuntament i les signe el titular d’Educació. Amb aquestes 31 noves actuacions la inversió total de la Conselleria en el pla ‘Edificant’ arriba ja als 810 milions d’euros en obres per dignificar les aules de 591 centres educatius de 235 municipis.

Més de la meitat de les 31 delegacions d’obra que està a punt de signar Educació amb els ajuntaments són intervencions d’una magnitud elevada perquè suposen la construcció de nou de 17 centres educatius, bé perquè es tira a terra l’actual i s’edifica un de nou a la mateixa parcel·la, o s’alça una escola totalment nova en un altre solar, o, fins i tot, s’executa una rehabilitació integral o una ampliació del centre, que significa deixar-lo com nou.

Aquest creixement del pla ‘Edificant’ suposa elevar la inversió a les comarques d’Alacant en més de 31,3 milions d’euros per tal de millorar 19 centres educatius de 12 municipis: Albatera, Almoradí, Altea, Banyeres de Mariola, Cox, Dénia, Elda, Monòver, Pedreguer, Rojales, Teulada i Villena. Tots aquests municipis ja participaven en ‘Edificant’.

De les 19 delegacions d’obres noves a les comarques d’Alacant, en destaquen 8 per la seua inversió en la construcció de nou, l’ampliació i la rehabilitació integral de 6 centres educatius: CEIP Cervantes d’Albatera (8,2 milions d’euros), CEIP Canales y Martínez d’Almoradí (1,9 milions), CEIP Alfonso Iniesta de Banyeres de Mariola (3,2 milions), CEIP Virgen de las Virtudes de Cox (1,7 milions), CEE comarcal Raquel Payà de Dénia (6,2 milions), l’Escuela Infantil Santa Infancia d’Elda (2,1 milions), CEIP El trinquet de Pedreguer (1,1 milions) i l’IES La Encantá de Rojales (3,2 milions).

A les comarques de Castelló entren a ‘Edificant’ intervencions en dos municipis de Castelló que sumen vora 1,5 milions d’euros. Una d’aquestes suposa la incorporació per primera vegada de Barracas a ‘Edificant’, on es construirà de nou l’única escola del poble amb una inversió de més de 830.000 euros. L’altra és la rehabilitació integral del CEIP L’Assumpció de Vinaròs per més de 636.000 euros.

A les comarques de València s’afigen a ‘Edificant’ obres per valor de 23,8 milions d’euros en deu escoles de nou municipis. Dos d’aquests municipis, Almoines i l’Eliana, entren per primera vegada en el pla, mentre que els altres set (Alzira, Losa del Obispo, Oliva, Quart de Poblet, Tavernes Blanques, València i Xirivella) ja tenen altres actuacions en ‘Edificant’ en marxa.

De les deu noves delegacions d’obres a les comarques de València destaquen per la inversió que tenen la construcció de nou, l’ampliació i la rehabilitació integral de set centres educatius: CEIP El Castell d’Almoines (2,6 milions d’euros), CEIP El Garbí de l’Eliana (5,6 milions), CEIP San Vicente Ferrer de Losa del Obispo (1,4 milions), CIPFP Faitanar de Quart de Poblet (3,9 milions), Escola Infantil San Rafael de Tavernes Blanques (2,3 milions), CEIP Carles Salvador de València (1,1 milions) i el CEIP Gregori Mayans de Xirivella (7,1 milions).

A més, entren en ‘Edificant’, amb una inversió de més de 36.000 euros, l’avaluació estructural i patològica dels edificis del CEIP Vicente Blasco Ibáñez d’Alzira, una de les escoles més antigues de la capital de la Ribera, amb més de 70 anys d’història, i també de l’IES José María Parra d’aquest municipi, que fou construït fa 60 anys. L’objectiu és determinar, atesa l’antiguitat dels edificis, si en lloc d’una reforma integral és més convenient enderrocar-los i construir-los de nou.

El pla ‘Edificant’ de delegació de competències als ajuntaments per a la rehabilitació, l’ampliació o la construcció de centres públics va arrancar en 2018 amb una dotació inicial de 700 milions d’euros per al període 2018-2022. L’abril de 2019 es va ampliar fins als 1.000 milions i es va prolongar la seua vigència dos anys més.

És a dir, que actualment són 1.000 milions d’euros d’inversions en set anys, des de 2018 fins a 2024. Va destinat als 1.420 centres docents públics del sistema educatiu valencià i l’objectiu és millorar la situació del 50 % d’ells. És a dir, que arribe a més de 700 centres.

En dos anys i mig dels set de vigència del pla ‘Edificant’, amb la incorporació d’aquestes 31 obres, es milloraran vora el 42 % dels centres educatius públics valencians (591 de 1.420). Estem, per tant, a poc més de huit punts percentuals d’arribar a l’objectiu marcat per a 2024 de millorar la meitat del parc d’infraestructures educatives públiques valencianes.

Amb les noves incorporacions a ‘Edificant’, 235 municipis de tot el territori valencià tenen delegades obres per rehabilitar, ampliar o construir 591 centres educatius amb una inversió global per part de la Conselleria de 810 milions d’euros.

Una de cada tres obres ja està en marxa o a punt d’acabar-se

En aquests moments, vora una de cada tres obres del pla ‘Edificant’ està en marxa: 168 de les 560 actuacions ja delegades s’han executat en més d’un 20 %. I d’aquestes, 142 ja s’han acabat o estan prop de concloure els treballs.

De les 591 actuacions amb què comptarà en breu el pla ‘Edificant’ destaquen 138 per la magnitud que tenen, bé perquè es tira a terra el centre actual i es construeix un altre de nou al mateix solar (38 reposicions de centres), o bé perquè es construeix un centre totalment nou (26 noves construccions de centres) o es fan rehabilitacions integrals i ampliacions que suposen deixar com nous 74 centres.

Amb les noves intervencions, a les comarques d’Alacant, són 86 els ajuntaments que tenen delegades actuacions en 275 centres educatius amb una inversió total per part de la Conselleria de 338,9 milions d’euros. A les comarques de Castelló, són 37 ajuntaments que tenen obres delegades en 60 centres educatius amb una inversió de la Conselleria de 101,9 milions. A les comarques de València, són 112 els ajuntaments que tenen actuacions delegades en 254 centres educatius amb una inversió de 369,2 milions d’euros.