Noticias Castellón
jueves, 28 de marzo de 2024 | Última actualización: 19:01

Borriana i Fobesa posen en marxa una campanya de consienciació de recollida de matèria orgànica

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 36 segundos

Noticias Relacionadas

Té com a objectiu principal informar els veïns i veïnes de la localitat sobre l’ús correcte del contenidor marró i els seus beneficis

Castellón Información

L'Ajuntament de Borriana i Fobesa han posat en marxa una campanya de difusió i conscienciació de la recollida de matèria orgànica en el municipi. Una campanya que té com a objectiu principal informar els veïns i veïnes de la localitat sobre l’ús correcte del contenidor marró i els seus beneficis.

En la presentació de la campanya, l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, i el director d'àrea de Castelló de Fobesa, Javier Bartolomé, han coincidit a destacar el component “educatiu i mobilitzador” de la campanya, i han assegurat que la gestió eficient dels residus “requereix de la col·laboració i implicació de la ciutadania, perquè si la separació en origen és correcta, la recuperació de materials reciclables serà major” i, per això han subratllat, “és molt important conèixer la forma adequada de realitzar la separació dels residus urbans”.

Per a Safont i Bartolomé, que els residus se separen segons la seua tipologia i naturalesa, “incrementa l'eficàcia de la recollida selectiva, la qual cosa redunda en l'interès mediambiental i suposa un benefici econòmic per al municipi i la ciutadania, ja que com més es recicla menor és el cost de la gestió del servei de residus”.

En la presentació de la campanya han participat també els regidors de Serveis Públics, Vicente Aparisi, i de Medi Ambient, Bruno Arnandis. La campanya informativa que comença avui busca a sensibilitzar i conscienciar les famílies del municipi de la conveniència del reciclatge i aprenguen a separar també els residus orgànics compostos de matèria biodegradable procedents de restes de menjar, fruites i verdures.

Al llarg de la campanya es repartirà per les vivendes de la ciutat un tríptic informatiu, en què s'explica què és la fracció orgànica, quins residus han de depositar-se en el contenidor marró, com ha de fer-se i quins beneficis té reciclar els residus orgànics.

A més, aquest mateix tríptic conté el full d'inscripció que els borrianencs i les borrianenques hauran de completar i entregar al registre de l'Ajuntament, en horari de 9h a 14h, per a rebre de forma gratuïta el seu kit especial de reciclatge, que inclou un poal de deu litres i un rotllo de bosses biodegradables perquè els usuaris i usuàries puguen reciclar de manera correcta en els seus propis domicilis.

100 contenidors inicials

Cal recordar que Borriana va iniciar el desembre passat el servei pilot de reciclatge orgànic amb 100 contenidors marrons de 1.200 litres distribuïts en diferents zones de la ciutat destinats exclusivament a la recollida de restes d'aliments, verdures, ossos, corfes d'ou, de clòtxina, pòsits de cafè i infusions; taps de suro, sense afegits de plàstic o altres materials; mistos i serradures; paper de cuina brut, tovallons de paper usades i xicotets restes de jardineria, entre altres.

Així, Borriana s'incorpora a la llista de municipis que, de la mà de Fobesa, compten ja amb la recollida de residus orgànics. Una aposta que continua consolidant el compromís de la companyia i del consistori borrianenc per la sostenibilitat i l'economia circular.

Aquesta acció és el pas previ a l'ampliació de la instal·lació de contenidors marrons per a la implantació definitiva, de forma gradual, de la xarxa del servei de reciclatge orgànic i de la xarxa de recollida associada en tot el municipi. L'experiència pilot, ha manifestat l'alcaldessa, “permetrà recaptar la informació necessària per a estendre aquest servei a tota la ciutat, de forma escalonada”.

Amb aquesta millora en la gestió dels residus urbans, ha destacat Maria Josep Safont, l'Ajuntament “fa un pas més en el compliment del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana”, i ha afegit que es tracta d’“una aposta important que compleix la normativa europea per a la recollida selectiva i el tractament de residus a la ciutat”.

La recollida del nou contenidor marró destinat al residu orgànic o ‘bioresidu’ es realitza diàriament per Fobesa, empresa concessionària del servei, i suposa una ampliació del servei de recollida de fems, amb un increment d'uns 85.000 euros anuals per al municipi.