Noticias Castellón
jueves, 30 de noviembre de 2023 | Última actualización: 00:51

Compromís portarà al ple de Castelló una declaració institucional per reclamar a la Generalitat un pla de finançament just per a l’UJI

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 27 segundos

Noticias Relacionadas

Garcia: “L’UJI és la universitat pública valenciana pitjor finançada amb 5.000 euros menys per alumne, i aquest greuge comparatiu ha de reparar-se”

El grup Compromís per Castelló promou per al pròxim ple de març una Declaració Institucional per reclamar a la Generalitat Valenciana l’establiment d’un pla de finançament just que pose fi a la discriminació a la Universitat Jaume I. El partit insta a la Generalitat a decidir definitivament quina serà la distribució del pressupost per a les universitats públiques per a l’any 2023, i a donar compliment a la promesa d’un pla de finançament plurianual que assegure no sols la supervivència sinó també el desenvolupament de l’UJI i, per tant, de totes les comarques que l’envolten.

El portaveu de la coalició, Ignasi Garcia, ha destacat que “és una reivindicació justa, per donar solució a un problema que ja s’eternitza. El finançament dels serveis públics, i en particular de les universitats públiques és una eina essencial per al desenvolupament d’un territori, per això el finançament de l‘UJI es converteix en un factor determinant per al creixement econòmic i social de les nostres comarques”.

Garcia ha assenyalat que “segons l’últim informe de la Fundació CyD, l’UJI és la Universitat pitjor finançada d’entre les universitats valencianes amb una diferència de més de 5.000 euros per alumne respecte a la universitat millor finançada de la Comunitat. L’alumnat de l’UJI, però també la societat castellonenca es mereix un millor finançament. Aquest greuge comparatiu s’ha de reparar i és ara el moment que té la Generalitat Valenciana per poder subsanar-ho”.

Desenvolupament econòmic

La declaració institucional explica que “després de molt de temps de no tenir un Pla de finançament activat, i reconeixent el gran esforç fet pel Govern del Botànic en satisfer, en temps i forma, el deute històric, creiem que la Generalitat, i este Govern té l’oportunitat de ser el motor que done un impuls definitiu a les nostres universitats facilitant un pla estable de finançament que no sols determinarà el present de la nostra universitat sinó també el futur dels nostres universitaris i les possibilitats de desenvolupament econòmic i social futur com a territori i societat”.

Compromís destaca que la Universitat Jaume I ha esdevingut, des del seu naixement, en un pol de desenvolupament econòmic i social per a Castelló i tota la seua província, sent l’única universitat pública a les comarques del Nord. L’UJI no sols destaca en docència i investigació, sinó que també destaca en la seua implicació amb el territori que l’envolta, facilitant, en molts llocs, possibilitats de desenvolupament rural i ajuda a combatre la despoblació. L’UJI, per ser una universitat de tamany mitjà, és generalista i intenta donar un servei públic a tota la societat de la província de Castelló, que ha anat evolucionant i internacionalitzant-se amb la seua universitat.