Noticias Castellón
viernes, 26 de abril de 2024 | Última actualización: 16:59

Castelló reivindica la lluita feminista com a motor de canvi social i igualitari en el Dia de la Dona

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 57 segundos

Noticias Relacionadas

L'Ajuntament commemora el 8-M amb el lliurament del premi Olímpia a la rectora de l'UJI, Eva Alcón, i el premi Relat de Dones a Ana Marie Guillaume i Neus Chillida

L'Ajuntament de Castelló ha commemorat el 8 de Març Dia Internacional de les Dones reivindicant la lluita feminista com a motor de canvi social i igualitari i defensant una ciutat feminista, igualitària, sense discriminacions i lliure de violències masclistes en l'acte institucional en que s'han lliurat el premi Olímpia i els del certamen literari Relat de Dones al Teatre del Raval.

La regidora de Feminisme, Verònica Ruiz, ha entregat el premi Olímpia a la dona de l'any a la rectora de l'Universitat Jaume I, Eva Alcón, en reconeixement a la seua trajectòria professional compromesa amb el feminisme i la seua contribució a la igualtat d'oportunitats de dones en l'àmbit universitari, per la seua marcada vocació de servei públic i fermament compromesa amb millorar la societat des de tots els espais públics que ha ocupat, i, des de 2018, com a primera rectora de Castelló. Tanmateix, ha lliurat el premi Relats de Dones a l'argentina Ana María Guillaume, per l'obra Tres puntos de estaño', que ha enviat un reivindicatiu missatge a través d'un vídeo; i a Neus Chillida per la seua obra '3998255-0040677', que ha recuperat la memòria històrica en femení en un emocionat i reivindicatiu discurs.    

La regidora de Feminisme ha destacat que "el feminisme és l'única eina que trenca amb els rols de gènere i que erradica les desigualtats socials; és el dret a la vida digna, i un repte per a totes i tots, per treballar unides i amb unes mirades plurals i diverses que reivindiquen la construcció d'una societat que promoga l'educació en valors, lliure d'estereotips de gènere i que fomente la coeducació, què és l'únic camí per acabar la divisió sexual del treball en que elles sustenten les cures i ells, els sectors productius".

"Reivindicamos unides la igualtat real i efectiva entre dones i homes, que ha de passar per reduccions horàries per a la criança i les cures compartides, i repensar per canviar els usos del temps; reivindicar unides la paritat i la representativitat de les dones en tots els estrats socials, econòmics i polítics; i una societat que fica la vida al centre de totes les decisions polítiques, que fomente una economia feminista", ha assenyalat la regidora.

La regidora ha remarcat que "l'emergència feminista està i ha de seguir estant en l'agenda política, una agenda compartida que avance en la consecució d'utopies concretes amb polítiques concretes. I hem d'estar unides per construïr màtria, que és remoure les causes que generen desigualtats, que creen empobriment, soledat i opressions; és crear una societat on ningú quede enrere; una societat ecofeminista que garantisca la igualtat real, la justícia, la cohesió social i la pau. És, en definitiva, fer realitat un món on totes i tots siguem socialment iguals, humanament diferents i totalment lliures".

La premi Olímipia 2023, Eva Alcón, ha rebut el guardó “sincerament agraïda al Consell Municipal d'Igualtat pel reconeixement que suposa a la meua trajectòria acadèmica, però, sobretot, per valorar les contribucions socials que ha suposat la meua gestió universitària al llarg del temps i, especialment des de 2018, com a rectora de l'UJI”.

A més, ha afirmat que també rep el guardó “amb la responsabilitat de saber que, des de 1996, han estat distingides dones de diferents àmbits i disciplines i, per damunt de tot, encara que sé que és un premi concedit a títol individual, rep el premi Olímpia com un reconeixement compartit amb les dones, homes i institucions que s'han implicat en la defensa de la igualtat de gènere, i han facilitat les trajectòries de tantes i tantes dones”.

El discurs de la rectora Eva Alcón ha estat una reivindicació de la igualtat efectiva entre dones i homes en tots els àmbits, però molt especialment a l'universitari. “Sempre he defensat i defensaré l'accés equitatiu i en igualtat de condicions als estudis universitaris i que les Universitats tenim la missió de liderar la transmissió de valors, i, per tant, de treballar per fer realitat la igualtat real de dones i homes”.

Per últim, ha insistit que “les universitats tenim l'oportunitat i la responsabilitat de construir una societat més igualitària perquè avançar cap a una societat i una universitat igualitàries no només és una qüestió de justícia social, que ho és, sinó també de responsabilitat ètica i d'intel·ligència col·lectiva”.