Noticias Castellón
martes, 31 de enero del 2023 | Última actualización: 13:59

Borriana suma 12.000 euros per a l'insectari del municipi en la batalla contra el cotonet

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 19 segundos

Noticias Relacionadas

L'insectari consta de dos mòduls de 30 metres quadrats preparats amb totes les mesures per a poder albergar i criar en concret el cryptoleamus en condicions adequades

L'Ajuntament de Borriana ha apostat un any més per la lluita biològica per a combatre una de les plagues més importants que ha afectat la citricultura valenciana, especialment a la comarca de la Plana, com és el cotonet de Sud-àfrica, segons ha destacat l'edil d'Agricultura, Vicent Granel.

Per a aquest fi, el consistori destina aquest any 12.000 euros per a ajudar en el manteniment d'un insectari que permetrà realitzar soltes de cryptoleamus, un insecte depredador del cotonet per a la pròxima campanya de floració de les taronges, entre altres insectes.

Al cap d'un any en funcionament, ja s'han realitzat les primeres soltes en els camps del municipi. Vicent Granel ha visitat les instal·lacions de l'insectari acompanyat pel director de la cooperativa, Juanvi Moros, i el tècnic, Armando Albert, i ha explicat que és “necessari” el suport a aquestes iniciatives, i també que les administracions públiques “donem el nostre suport econòmicament”.

“És el segon any que l'Ajuntament de Borriana col·labora en la construcció i manteniment de l'insectari. El primer any ho va fer amb una aportació de 15.000 euros, i en aquesta segona edició torna a donar el seu suport amb 12.000 euros a fi que la batalla biològica siga el més completa possible per als tarongerars de Borriana”.

L'insectari consta de dos mòduls de 30 metres quadrats preparats amb totes les mesures per a poder albergar i criar en concret el cryptoleamus en condicions adequades.

L'acord entre el consistori i la cooperativa té com a objectiu afavorir la lluita natural contra les plagues i, especialment, contra el cotonet de Sud-àfrica. Granel ha agraït a la cooperativa la instal·lació i manteniment de l'insectari a Borriana i, per això, l'Ajuntament torna a donar suport a una mesura que pot ajudar l'agricultura en tot el terme municipal de la nostra ciutat”.

Al cap d'un any de funcionament, i amb l'experiència obtinguda, es preveu que el resultat final durant l'any vaja millorant, i les tècniques en els insectaris també es perfeccionen per a obtindre el millor resultat possible.

Finalment, el responsable municipal d'agricultura ha recordat que la lluita contra el cotonet de Sud-àfrica “ha d'estar secundada per les administracions municipals, les més pròximes als agricultors, encara que també han d'estar en la mateixa línia la Generalitat Valenciana i el Ministeri, que també han de proposar mesures per a pal·liar una plaga que no han creat els nostres llauradors, i que ens ha vingut de fora pels escassos controls de la fruita que existeixen en països tercers”.