Noticias Castellón
viernes, 02 de diciembre del 2022 | Última actualización: 16:47

Borriana inicia una campanya per conèixer la indumentària valenciana

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 21 segundos

Noticias Relacionadas

L'ajuntament entrega a les comissions falleres i a les Reines Falleres la nomenclatura en valencià de les peces de roba masculines i femenines

Amb l'arribada de la proclamació i de les exaltacions de les Reines Falleres de la ciutat que marquen l'inici del nou cicle faller, l'Ajuntament de Borriana realitza una campanya de divulgació de la nomenclatura en valencià de la indumentària valenciana entre totes les comissions falleres.

El regidor de Normalització Lingüística, Vicent Granel, ha explicat que l'objectiu radica a “donar a conèixer el noms de cadascuna de les peces de roba, tant de dona, com d'home, que es voran els pròxims dies pels carrers de la ciutat”.

Per part seua, la regidor de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina ha manifestat que es tracta de “mostrar al món de la festa, però sobretot als veïns, veïnes i visitants, un dels aspectes més representatius de la festa de les falles, la indumentària valenciana,  just en els dies en què precisament és la protagonista a la nostra ciutat”.

Amb aquesta finalitat, es repartiran dos cartells emmarcats de 50 x 70 cm a cadascuna de les comissions falleres i a la Junta Local Fallera, que mostren les peces de roba més representatives de la festa de les falles. També hi haurà un exemplar en l'exposició del manifest de les Reines Falleres, a més la campanya coincideix amb les manifestacions de la indumentària que lluiran les falleres de les comissions.

La indumentària del segle XVIII, de l'home i de la dona, mostra els elements bàsics del vestit tradicional, des de les peces de roba interior als complements com les joies o els barrets.

Granel ha apuntat que aquest obsequi per a les comissions “té com a objectiu que es pengen en els casals fallers per a divulgar i donar a conèixer els noms de la indumentària fallera, un dels pilars de la festa a la nostra ciutat”.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que el llenguatge gràfic en forma de diccionari visual “s'adequa a l'estètica de les peces que representa i que queden caracteritzades amb senzillesa però amb concreció”. La selecció del vocabulari ha comptat amb l'aval de l'Associació d'Estudis Fallers i les imatges amb l'assessorament de Victoria Liceras, coneguda indumentarista.

Amb aquesta acció, ha manifestat Granel, “es vol iniciar un vincle amb la festa fallera, perquè el valencià vaja lligat en la festa valenciana per excel·lència, i que està a pocs dies de celebrar-se”.

El disseny dels cartells és obra d'Adrià Vidal, alumne de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València, amb qui la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València ha elaborat els cartells.