Noticias Castellón
viernes, 19 de abril de 2024 | Última actualización: 00:44

Borriana compta amb 39 nous contenidors verds per a facilitar el reciclatge de vidre

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 59 segundos

Noticias Relacionadas

Cal recordar que al passat ple ordinari de novembre en què es va debatre la congelació de la taxa de gestió de residu

L'Ajuntament de Borriana està instal·lant 39 contenidors més de vidre en diferents àrees de la zona marítima i del nucli urbà que, segons el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, se sumen als 83 que existeixen en l'actualitat, i “ens permetrà disminuir els residus de la fracció resta, tenint en compte que el vidre pesa molt i, per tant, reduir el cost que paguem per la gestió en Reciplasa”.

Els contenidors verds nous ja han començat a instal·lar-se en diferents punts del municipi i per a Arnandis suposa, “una mesura més de l'equip de govern per a conscienciar i facilitar la separació de residus en origen”, i ha assegurat que els objectius a aconseguir són “reduir la contaminació i al mateix temps reduir la factura que paguem entre tots, els que separem en origen i els que no ho fan”.

En el passat ple ordinari de novembre en què es va debatre la congelació de la taxa de gestió de residus, des del govern local, ha explicat, “ja vam recordar que la ciutadania ha de conscienciar-se i canviar d'hàbits perquè és necessari separar els residus en els contenidors corresponents”, perquè cal tindre en compte que “tot el que depositem en el contenidor groc, verd i blau, és a dir d'envasos, vidre i paper o cartó, no arriba a la planta de reciclatge d'Onda i, per tant, no paguem pel seu tractament”.

No obstant això, aquests mateixos residus depositats en el contenidor gris o marró “arriben a la planta de tractament i eliminació de Reciplasa i resulta necessari separar-los perquè les empreses que gestionenels residus els retiren per a la gestió, i causen un elevat cost pel seu tractament”, ha lamentat el regidor.

De fet, ha precisat Arnandis, en els últims 8 anys el cost del tractament i eliminació dels residus s'ha duplicat, i ha passat d'un cost de 921.004 euros en 2015 a 1.841.890 euros en 2023.

Sobre aquest tema, ha puntualitzat que la taxa de gestió de residus, segons l'ordenança fiscal, ha de cobrir el cost del servei, per tant, “si els costos s'incrementen, hauria d'incrementar-se la taxa, com així ha sigut sempre en aquest Ajuntament”.

No obstant això, el govern local actual, des que va començar la crisi de la covid-19, “per primera vegada i com a mesura extraordinària, obviant les indicacions de l'Ordenança Fiscal, l'hem congelada, assumint ja 1.300.000 euros d'increment del cost durant els anys 2021, 2022 i 2023, a càrrec de les arques municipals”, ha indicat Arnandis.

Tot això, ha assegurat, amb la finalitat d'ajudar les famílies i empreses locals a superar aquest període de reducció de l'activitat primer i, posteriorment, d'increment de preus en general derivat de la situació bèl·lica d'Ucraïna”.

A més, el govern municipal ha mantingut la bonificació addicional del 25% de l'import a satisfer per la taxa, que es va aplicar en 2021 per a ajudar a totes les activitats econòmiques de Borriana a la seua recuperació i eixida de la crisi per la pandèmia, durant el 2022 i també en el pròxim 2023.

“De totes maneres –ha afirmat Bruno Arnandis–, no pagar el cost real del que val la gestió del servei, no ens permet relaxar-nos i deixar de separar els residus en origen perquè, a partir del pròxim exercici, s'aplicaran penalitzacions als municipis que aboquen residus impropis en el contenidor de matèria orgànica, el contenidor marró, en aplicació del principi de ‘qui contamina, paga’”.