Noticias Castellón
martes, 16 de agosto del 2022 | Última actualización: 08:47

Arranquen a Borriana les obres de reforma de l'edifici de l'antic ambulatori per a concentrar els Serveis Socials municipals

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 47 segundos

Noticias Relacionadas

Safont ha recordat que es tracta d'una actuació cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder)

Castellón Información

L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, ha presidit aquest matí la signatura de l'acta de replanteig que formalitza el començament de les obres de reforma de l'edifici de l'antic ambulatori del carrer València, per a ressituar i concentrar els Serveis Socials municipals i l’Oficina d'Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS), de l'Institut Nacional de la Seguretat Social.

Les obres, adjudicades a Urbamed Infraestructures, SL, amb un pressupost d’1.415.077 euros, sobre la base del projecte bàsic redactat per Aquidos Arquitectes Tècnics i Gestió SLP, tenen previst un termini màxim d'execució de les obres de nou mesos, més el termini de garantia i posterior liquidació del contracte.

Safont ha recordat que es tracta d'una actuació cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (Edusi) del Programa Operatiu de Creixement Sostenible.

La reforma de l'edifici, ha subratllat l'alcaldessa, complirà amb l'objectiu de “millorar les instal·lacions de l'antic edifici i reviscolar i dinamitzar l'entorn de la zona urbanística de la Bosca, amb la finalitat de millorar dia a dia i incidir positivament en la gestió de les necessitats socials de la ciutat de Borriana”.

Igualment, ha manifestat, amb l’execució d’aquestes obres s'acabarà amb la provisionalitat de les deficients dependències dels Serveis Socials actuals per a situar-los en “aquest edifici modern i renovat, que concentrarà i millorarà altres serveis d'atenció al públic”.

En referència a la intervenció, l'alcaldessa ha explicat que comprèn la reforma completa de l'edifici preexistent que ocupa una parcel·la amb una superfície de 879m², que conservarà l'estructura, cobertes i parcialment els tancaments, i ha recordat que l'edificació és d'una antiguitat superior a quaranta anys.

Sobre aquest tema, ha puntualitzat que l'antic ambulatori és “un edifici situat dins del nucli urbà, de propietat estatal, en desús i un estat de preocupant abandonament durant més de 15 anys”.

 width=

Característiques de la reforma

El projecte bàsic i d'execució de la reforma, ha indicat l’alcaldessa de Borriana, distingeix dos actuacions clarament diferenciades: la major part de l'edifici es destinarà a ressituar els Serveis Socials i part de la superfície de la planta baixa s'habilitarà com a local independent destinat a les oficines del CAISS.

L'edifici objecte de reforma consta d'una planta soterrani, planta baixa, dos pisos i caseta de coberta, amb la comunicació de les plantes entre si mitjançant una escala situada a la cantonada del solar i un ascensor. Les plantes no ocupen la totalitat del solar, queden retirades dels marges laterals i formen un pati interior obert a la façana del carrer de València.

La superfície d'ocupació de la parcel·la és de 688m², mentre que la superfície construïda total de l'edifici és de 2.298m², dels quals 367m² se situen per baix del rasant en la planta de soterrani i 1.931m² estan construïts sobre el rasant de carrer.

Quant a les superfícies construïdes de les plantes sobre el rasant, la planta baixa té una superfície construïda total de 688m², dels quals 250m² corresponen al CAISS; la planta primera té una superfície construïda total de 670m²; la planta segona té una superfície construïda total de 516 m², amb l’eliminació de la caseta preexistent.

Procés

Maria Josep Safont ha mostrat la seua satisfacció per la signatura de l'acta de replanteig que dona inici a les obres, una reforma que es pot realitzar, “per fi”, després d'un llarg procés i reiterades peticions i gestions des de l'any 2012, que va finalitzar amb la signatura a finals de l'any 2019 de l'acord de cessió d'ús per a 30 anys de l'edifici per part del Govern a favor de l'Ajuntament de Borriana, “qüestió fonamental per a rebre els diners dels fons Feder per a la rehabilitació de l'edifici”.

L'alcaldessa ha recordat que l'edifici albergava, fins a 2003, el Centre de Salut de la localitat que va quedar en desús després de la inauguració del nou Centre de Salut. Amb l'entrada de la nova Corporació en 2015, ha afirmat la primera edil, l'equip de govern “va reprendre la reivindicació, i va realitzar contactes permanents i efectius amb tots els estaments implicats, a fi de modificar la temporalitat de la cessió que impedia l'aplicació de subvencions dels Fons Feder per a la rehabilitació de l'edifici”.

En l'acte de la signatura de l'acta de replanteig i visita a les instal·lacions han participat també la regidora d'Hisenda, Cristina Rius, els representants de l'empresa adjudicatària i també representants de la direcció tècnica de l'obra.