Noticias Castellón
domingo, 25 de febrero de 2024 | Última actualización: 09:03

El Ple Ordinari d'Almassora aprova el pla local de prevenció d'incendis

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 21 segundos

Noticias Relacionadas

El consistori aprova aquest document per a adequar-se a la normativa vigent en comptar amb 367 hectàrees que es concentren especialment en els marges del riu Millars i de la Rambla de la Vídua

El ple ordinari del mes de gener de l'Ajuntament d'Almassora ha aprovat per unanimitat el pla local reduït de prevenció d'incendis per a ajustar-se a la normativa vigent. El regidor de Medi Ambient, Juan Luis Marín, ha explicat que, des de l'inici d'aquesta legislatura, s'ha estat treballant en aquest document, “atés que ens trobem que no es disposava d'ell, malgrat l'obligatorietat de comptar amb aquesta mena de pla i que, en el 2019, ja es va instar el consistori a la seua redacció”.

“Tots aquells municipis amb menys de 500 hectàrees de terreny forestal han de tindre un pla reduït, com el que hem aprovat en sessió plenària. A Almassora, comptem amb 367 hectàrees que es concentren especialment en els marges del riu Millars i de la Rambla de la Vídua”, ha explicat Marín.

La vigència del pla serà de 15 anys des de la data d'aprovació per part de la Conselleria de Medi Ambient i s'haurà de revisar periòdicament o de manera prèvia si es modifica qualsevol norma superior que obligue a la seua adequació.

La majoria de la superfície forestal del terme municipal està composta per vegetació de ribera sense arbres, matoll i herbassar calcícola mediterrani. A causa de la platja, també conté una part de massa forestal arbustiva típica *dunar. En resum, com s'assenyala en el pla, Almassora és una població molt agrícola, amb molt poca massa forestal arbòria mediterrània.

En el document també s'aborda el problema que suposa l'abandó de les explotacions agrícoles, de manera que molts dels terrenys que abans estaven en explotació i tenien un manteniment continue sobre les espècies no desitjades, ara ja no el tenen. Aquesta situació pot suposar un risc per a la zona forestal en conte a la propagació d'incendis.

Així mateix, l'Ajuntament, dins de les seues potestats, incorporarà a l'ordenança municipal del medi rural aquelles normes que puguen regular qualsevol aspecte en aquesta matèria, així establirà l'obligatorietat del compliment de les mesures de prevenció d'incendis forestals, posarà especial detall en aquelles normes que puguen afectar entorns urbanitzats, urbanitzables o d'interfície urbana forestal.

La vigilància preventiva, dissuasiva, d'informació als usuaris de les àrees recreatives, de la zona del paisatge protegit de riu Millars, i de les zones forestals té un paper molt important a l'hora d'evitar els incendis forestals, i en el cas que es produïsquen es detecten al més prompte possible. La Guarderia del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars ja efectua aquesta tasca en l'àmbit de l'espai natural.