domingo, 9 de mayo, 2021  |  
El PP de Vila-real acompanyarà a l’Associació de Llauradors Independents a una reunió amb els grups polítics del Senat El PP de Vila-real acompanyarà a l’Associació de Llauradors Independents a una reunió amb els grups polítics del Senat

- 23 marzo, 2021 -

L’ALIV urgeix a una solució al cotonet abans de la floració: “La citricultura de la Plana Baixa està en perill" El PP de Vila-real acompanyarà a l’Associació de Llauradors Independents a una reunió amb els grups polítics del Senat

El PP de Vila-real acompanyarà demà a l’Associació de Llauradors Independents a una reunió amb els diferents grups polítics representats al Senat

Castellón Información/S.N.

L’Associació de Llauradors Independents de Vila-real ha comparegut davant els mitjans de comunicació junt amb el PP de la localitat, que acompanyarà a l’organització demà a una delegació d’agricultors locals a una reunió amb els diferents grups polítics representats al Senat davant la situació extrema que sofreix el camp valencià per l’atac del cotonet de Sudáfrica. El regidor del Partit Popular en el municipi, Adrián Casabó, ha explicat en roda de premsa que des del PP “i gràcies al suport dels senadors nacionals hem reclamat al ministre d’Agricultura, Luís Planas,que comparega i de les explicacions que el sector mereix”.

“Fa unes setmanes, compartint una reunió de treball amb els nostres agricultors, en conéixer la resposta d’Europa, els vaig traslladar la necessitat de fer un pas més per a fer escoltar les seues reivindicacions allí on se’ls pot donar solució” ha assenyalat Casabó.

El president de l’ALIV, Víctor Viciedoha criticat que el Parlament Europeu ha reconegut recentment que el Ministeri d’Agricultura tenia la possibilitat d’haver sol·licitat, ja des de l’any passat, una autorització extraordinària per a fer ús de fitosanitaris més efectius per a lluitar contra la plaga del cotonet que està arrasant el nostre camp, concretament el metil cloropirifós.

Fruit d’aquest treball conjunt, demà dimecres 24 de març una delegació d’agricultors de la localitat, acompanyats pel portaveu adjunt del PP de Vila-real, Adrian Casabó, assistirà a una reunió amb els diferents grups polítics representats al Senat amb la finalitat detraslladar de primera mà la greu situació que viu la nostra citricultura atacada per la plaga del cotonet.

La reunió, sol·licitada per Casabó, ha estat convocada a través dels senadors valencians del Partit Popular Salomé Pradas, AlbertoFabra i VicenteMartínez els qui han mostrat la seua preocupació per la situació que travessen els nostres agricultors.

La producció citrícola està ara mateix molt afectada per la plaga del cotonet que està generant pèrdues milionàries al sector. Tal com ha advertit Casabó “mentre que ací s’ha negat el tractament als agricultors, en el cas d’altres països, com Itàlia, sí que s’ha aprovat una moratòria per a poder utilitzar els tractaments”.

El PP considera que “és clau per a la nostra economia el suport real i contundent al sector de l’agricultura” i ha advertit que “necessitem que el Govern done explicacions”.

Per això, el PP ha estat presentant mocions en totes les administracions i, a més, “reclamem que es compensen les pèrdues provocades per aquesta plaga al no permetre‘ls usar fitosanitaris que siguen efectius”.

Viciedo ha explicat que el davant la inexistència de tractaments eficaços per a lluitar contra el cotonet, existeix la possibilitat de demanar l’ús excepcional del metil cloropirifós i que va ser prohibit per principi de precaució. “Anem demostrar que aquest insecticida no deixa residus en la taronja per dalt del límit permésSi autoritzen el seu ús per al mes d’abril que és quan començarà la floració, podríem salvar els nostres camps, perquè el cotonet està ja en ells, només està esperant que isca la flor per a invadir-la”, apunta.

Tant Viciedo com PepeMontagut, de l’associació homònima de Nules, han criticat la poca eficàcia del pla d’acció del Ministeri i de les trampes amb feromones com a solució al cotonet. “Aquesta tècnica té una eficiència del 40% o 50%, el que és insuficient per a salvar els nostres camps, i a més s’ha subministrat en quantitats molt baixes. Només ha arribat 5,22% del total dels camps que la necessiten,i és per tant una solució a llarg termini i no urgent, com demanem nosaltres”.

Ambdós han lamentat que hui dia hi ha 100.000 hectàrees afectades pel cotonet en la Comunitat Valenciana i que les més danyades estan en les comarques de la Plana Baixa i el Camp de Morvedre.“El Ministeri d’Agricultura podria haver escomés diverses accions i la seua inacció ha fet que no tinguem cap manera de lluitar contra el cotonet, que té un nivell de propagació molt alt. Tampoc ens ha facilitat trampes actives suficients, no ha sol·licitat l’ús excepcional del metil cloropirifós ni ajudes per als agricultors, el que ens deixa totalment indefensos”, han conclòs.

Whatsapp Telegram