Noticias Castellón
viernes, 23 de febrero de 2024 | Última actualización: 19:02

Vila-real alça la veu contra la violència masclista

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 56 segundos

Noticias Relacionadas

La lectura de manifestos centra les activitats especials del 25 de Novembre, en un any en què la Casa de la Dona de la Regidoria ha atés en 2023 a 32 noves dones víctimes de violència de gènere

Vila-real alça la seua veu contra la violència masclista en els actes organitzats per la Regidoria d'Igualtat i les associacions vinculades amb la igualtat de gènere. Una performance i la lectura de manifestos -tant l'oficial, aprovat el divendres en el Ple, com els preparats per les diferents organitzacions de dones- han centrat les activitats del 25N amb un missatge clar: “Ni una més”.

En l'últim any, han sigut donades d'alta a la Casa de la Dona, seu la Regidoria d'Igualtat de Vila-real, 32 noves víctimes de violència de gènere i s'ha mantingut l'atenció a altres 22 dones a les quals es va començar a atendre en anys anteriors. “La violència de gènere és un dels problemes socials més greus, per no dir el primer, al fet que ens enfrontem cada dia. També ací a Vila-real, on vull agrair especialment el treball del personal de la Casa de la Dona i de la Policia Local, en col·laboració constant amb la Policia Nacional”, assenyala la regidora d'Igualtat, Silvia Gómez.

De les 54 dones ateses enguany, 41 han disposat del terminal ATENPRO durant un temps determinat, en funció del risc en cada cas i moment. En l'actualitat, són 23 les dones de Vila-real que continuen usant aquest sistema de protecció telefònic, que ofereix a les víctimes de violència de gènere una atenció immediata les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any.

Les tècniques de la Casa de la Dona s'encarreguen de la tramitació de les sol·licituds, seguiment de les incidències, l'avaluació de la conveniència o no de mantindre's en el servei transcorregut un any o les baixes del servei, sempre en estreta col·laboració amb els cossos i forces de seguretat que vigilen els compliment de les ordres de protecció a les víctimes (Policia Local i Policia Nacional), a més d'en cooperació amb Creu Roja, entitat gestora del servei..


“Algunes víctimes són derivades al nostre servei després d'haver denunciat la seua situació i obtingut una ordre de protecció dels jutjats i altres arriben per pròpia iniciativa buscant solució a la situació de maltractament que pateixen o remeses per altres serveis. Això no seria possible sense el treball previ de coordinació que el personal de la Casa de la Dona i de tota la xarxa d'atenció a les dones realitzen de manera habitual”, destaca Gómez.

Especialment, l'edil subratlla la coordinació amb els equips de la zona bàsica de serveis socials per a l'accés de les dones i els seus fills a les prestacions municipals a les quals tenen dret, com les ajudes econòmiques d'emergència; els serveis de suport a la corresponsabilitat (Aplecs, suport educatiu, inserció laboral) així com la coordinació amb els serveis específics del govern autonòmic (Oficina d'ajuda a les víctimes del delicte, Centres Dona 24 Hores, Casa d'Acolliment, Labora…) i del Govern central (SEPE; Seguretat Social..).

“No podem oblidar de cap manera la imprescindible tasca d'entitats com Creu Roja, Càritas, *Tots *Units… per a garantir la millor xarxa d'atenció i suport a les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista”, detalla la regidora.

“En una societat avançada com pretenem que siga la nostra, és inconcebible que la meitat de la població, les dones, patim una violència sistèmica i atroç, que, només enguany, ha posat fi a la vida de 94 dones a les mans de les seues parelles o exparelles. No podem tolerar-ho”, rasa Gómez.

La regidora ha participat, al costat de membres de la corporació, dels actes en commemoració del 25N, que compten amb la col·laboració de Grup de Dones Vila-real, Fundació Brollador, Creu Roja Vila-real, El Bressol, Mestresses de casa, Acudim, Dones en Igualtat i Afym LGTBI.

La programació especial del 25N va arrancar amb la ponència de la vila-realense Paula Bonet, i ha comptat aquest dissabte també amb un taller de sexualitat a càrrec de Neus Batalla.

L'exposició “Una mirada diferent”, de Maria Ortega (Fundació Caixa Rural, fins al 7 de desembre), els Contes divergents de Contaclown (30 de novembre, *AV Botànic Calduch), la campanya Cicatrius amb veu pròpia, de Creu Roja Vila-real, i les jornades de prevenció de la violència de gènere en els instituts previstes al desembre, són unes altres de les activitats organitzades per la Regidoria d'Igualtat entorn del 25N, Dia per a combatre la violència contra les dones.