Noticias Castellón
martes, 16 de agosto del 2022 | Última actualización: 22:43

La UNED celebra el 50 aniversari amb el suport de les administracions pel seu "paper fonamental en la societat"

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 45 segundos

Noticias Relacionadas

Benlloch i Martí han volgut mostrat la importància de les universitats a distància per la igualtat d'oportunitats

A.K.Herrando/Castellón Información

Amb motiu de la celebració del cinquanta aniversari de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) i els 42 anys de la UNED a Vila-real, l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, el president de la Diputació, José Martí, i la directora del centre associat de la UNED a Vila-real, María Rosario Andreu, han fet valdre l'equitat que la universitat a distància disposa pels estudiants de les comarques de Castelló.

El centre associat Cardenal Tarancón de Vila-real, fundat en 1980 –huit anys després de la creació de la UNED-a nivell nacional-, i pel qual han passat prop de 50.000 estudiants, donarà el tret d'eixida d'una de les activitats emmarcades en aquesta celebració per a acostar l'educació universitària als estudiants de secundària. La universitat a distància va nàixer amb un concepte totalment innovador per l'època que era arribar a nuclis de població on l'oferta formativa no arribava. Hui dia, només en el centre a Vila-real es dona formació a 1.340 estudiants en 26 graus, sense comptar la formació no reglada, explica Andreu. La majoria són de la província de Castelló -sobretot de Castelló ciutat (488) i Vila-real (120)-, però també hi ha d'altres punts d'Espanya i fins i tot d'altres països (Àustria, França i Gran Bretanya).

L'alcalde s'ha mostrat satisfet amb el paper que la universitat desenvolupa en la ciutat i que l'hi ha permés continuar avançant: "Vull felicitar el projecte d'èxit, seria impensable tot el que hem avançat si no fora també per la universitat a distància". A més, ha volgut recordar l'aliança entre el consistori i la societat civil, ja que va ser l'Ajuntament el que va cedir el solar on hui es troba el centre i més tard, amb l'alcaldia de Benlloch, també es va cedir un espai per la biblioteca que hui utilitzen tants estudiants.

 width=

Sobre aquest tema, ha reconegut el paper dels exalcaldes Samuel Garrido, Bautista CarcellerEnrique Ayet en el procés d'implantació de la UNED a Vila-real. "La col·laboració de l'Ajuntament de Vila-real amb la UNED és fluida i constant, en el marc de la nostra aliança amb la societat civil; una prova d'això és el conveni anual de col·laboració de 17.680 euros per a l'organització de cursos i activitats com la UNED Sènior o el Campus Tàrrega", ha detallat l'alcalde.

Per altra banda, el president de la Diputació i president del Consell Rector de la UNED, ha destacat la importància de celebrar aquesta mena d'efemèrides per no oblidar la importància d'aniversaris com aquest o els 200 anys que també compleix la Diputació de Castelló. "Cal remarcar que una ciutat com Vila-real siga ciutat universitària i compte amb la marca 'Ciutat de la Ciència i la Innovació'". Martí ha felicitat al centre per l'aniversari i per la importància de la seua labor "perquè l'educació universitària estiga a l'abast de tots i no només de les classes superiors".

Activitats

Les activitats, que comencen a Vila-real i es continuarà en els 62 centres que la UNED té per tota Espanya, inclou exposicions, concerts i conferències. La primera cita serà el pròxim dimecres 23 de febrer dins de les 'Conferències Blanques' iniciativa de l'alcalde. Aquesta conferència tractarà de fomentar la dona en la ciència amb el títol 'Las mujeres científicaslíderes cotra el covid'. El mateix dimarts es visitarà la sala de robòtica del centre Fundació Flors i l'alumnat s'unirà a la conferència.

La resta d'actes s'aniran informant per part del centre a poc a poc, de fet, el pròxim mes de març hi haurà una altra conferència. Per altra banda, la directora també ha assegurat que un dels actes comptarà amb la presència del rector amb el títol 'El rector responde'.